Μήπως παραείστε έξυπνοι για να σας προσλάβουν;

Μήπως παραείστε έξυπνοι για να σας προσλάβουν;

Οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι δεν είναι πάντοτε και οι πιο επιτυχημένοι. Γιατί όμως;

Μπορεί ένα λαμπρό μυαλό να δυσκολεύεται να βρει εργασία; Κι όμως, ναι. Κι αυτό επειδή πολλές φορές η εξυπνάδα που ξεπερνά τον μέσο όρο των υποψηφίων για μία θέση εργασίας μπορεί να εκληφθεί ως μειονέκτημα από τον μέλλοντα εργοδότη. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αυτά είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πραγματικά πολύ έξυπνοι άνθρωποι όταν αναζητούν εργασία:

1. Τα προσόντα σας … παραείναι πολλά

Σε μία κλειστή αγορά εργασίας, όπως αυτή που έχει διαμορφωθεί σήμερα, οι εργοδότες φοβούνται να προσλάβουν ανθρώπους με προσόντα περισσότερα από αυτά που απαιτούνται για τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, καθώς θεωρούν πως οι εργαζόμενοι αυτοί θα βαρεθούν γρήγορα και θα είναι απρόθυμοι να αναλάβουν καθήκοντα κατώτερα των προσδοκιών και των ικανοτήτων τους.

2. Θεωρείστε πολύ ακριβοί!

Πολλοί είναι οι υποψήφιοι που απορρίπτονται επειδή η εκπαίδευση ή/και η εργασιακή εμπειρία που υπάρχει στο βιογραφικό τους θεωρείται από τους εργοδότες δύσκολο να καλυφθεί οικονομικά. Αν το βιογραφικό σας είναι πολύ εντυπωσιακό, κινδυνεύετε να θεωρηθείτε απλησίαστοι από μεγάλη μερίδα των εργοδοτών, χωρίς καν να σας δοθεί η ευκαιρία της κατ’ ιδίαν συνάντησης.

3. Θεωρείστε απειλή για τους ανωτέρους σας

Δεν είναι όλα τα ανώτερα στελέχη ανοιχτά στην έλευση ικανών ανθρώπων στο χώρο εργασίας τους- τουλάχιστον όχι ικανότερων από τους ίδιους. Πολλοί θεωρούν πως ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος θα επισκιάσει τους ίδιους και τη δουλειά τους και φοβούνται πως θα παραγκωνιστούν.