Μήπως το πόστο σας είναι πολύ χαμηλό στην εταιρική ιεραρχία;

Μήπως το πόστο σας είναι πολύ χαμηλό στην εταιρική ιεραρχία;

Τι πρέπει να κάνετε όταν η θέση σας στη δουλειά είναι τόσο χαμηλή που κανείς δεν σας παίρνει στα σοβαρά;

της Αν Φίσερ

Ας υποθέσουμε ότι αποφοιτήσατε απ’ το πανεπιστήμιο πρόσφατα και βρήκατε δουλειά στην εταιρεία των ονείρων σας. Το άσχημο είναι ότι η θέση σας είναι διοικητικού βοηθού, ένα μόλις σκαλί πάνω από τον …θυρωρό. Τη δεχτήκατε επειδή θέλατε να μπείτε στην εταιρεία, αλλά τώρα έχετε ανακαλύψει ότι δεν υπάρχει διέξοδος για την καριέρα σας. Τι μπορείτε να κάνετε, εκτός απ’ το να ψάξετε αλλού για εργασία;

Αυτή η κατάσταση είναι ο κανόνας, και όχι μια εξαίρεση. Στις ΗΠΑ, 51% των νέων αποφοίτων πανεπιστημίου απασχολούνται σε δουλειές που δεν απαιτούν πτυχίο.

Πάντως, είναι νωρίς να νοιώθετε ότι έχετε «κολλήσει». Εφόσον δεν υπάρχει μονοπάτι μες στην εταιρεία σας που να οδηγεί από την τωρινή σας θέση στην κορυφή, θα πρέπει να φτιάξετε το δικό σας. Έχει γίνει στο παρελθόν, και μπορεί να γίνει και σήμερα. Η Σούζαν Λομπάρντο ξεκίνησε στην Enterprise Holdings ως υπάλληλος επί της υποδοχής, έχοντας πτυχίο ψυχολογίας, και μετά βρέθηκε στην κορυφή της μεγαλύτερης εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων. Πώς τα κατάφερε; Η ίδια προσφέρει τρεις συμβουλές:

Αναζητήστε επιπλέον ευκαιρίες εντός της εταιρείας
Με το που βρέθηκε στη θέση της ρεσεψιονίστ, η Λομπάρντο άρχισε να βλέπει αρκετούς νέους άνδρες που έρχονταν για να κάνουν αίτηση για μια θέση εκπαίδευσης στο τμήμα διοικητικής μέριμνας. «Ρώτησα το αφεντικό γιατί η θέση ήταν μόνο για άνδρες, και εκείνος μου απάντησε ότι δεν ήταν». Τότε, έκανε και η ίδια αίτηση, και την πήραν παρόλο που τότε – στα τέλη της δεκαετίας του ’80 – ήταν ανήκουστο να μετακινηθεί κάποιος από την υποδοχή σε διοικητική θέση. Μην αφήνετε λοιπόν την απουσία μιας συγκεκριμένης διαδρομής καριέρας να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο σας.

Διεκδικήστε δουλειές όπου πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να προσθέσετε αξία
«Απαιτείται αυτοπεποίθηση και πίστη ότι, ανεξάρτητα από τον τωρινό σας τίτλο, είστε εξίσου καλός με όσους κάνουν αίτηση», λέει. «Το έχει κάνει πολλές φορές μέχρι τώρα στην καριέρα μου. Κανείς δεν μου προσέφερε μια καλύτερη θέση και κανείς δεν μου ζήτησε να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό – αλλά έτσι κι αλλιώς κανείς δεν το κάνει αυτό. Εσείς πρέπει να το κάνετε για τον εαυτό σας». Δείξτε ενθουσιασμό στη συνέντευξη, και φανείτε πρόθυμη να μάθετε τις νέες δεξιότητες που απαιτεί η θέση.

Πηγαίνετε σε μια άλλη εταιρεία, αν πρέπει
Βαλ’ τε τα δυνατά σας για ένα ή δύο χρόνια ακόμα, κι αν δεν βγάλει πουθενά σκεφθείτε την πιθανότητα να φύγετε. Έχετε τουλάχιστον ένα μεγάλο πλεονέκτημα που δεν υπήρχε το 1986: το διαδίκτυο. Ρωτήστε φίλους, διασυνδέσεις σας στο LinkedIn ή παλιούς συμφοιτητές σας, και αναζητήστε πληροφορίες σε ιστοσελίδες όπως το Glassdoor και το Vault.com σχετικά με την τακτική που ακολουθεί ο εν δυνάμει εργοδότης σας ως προς τις προαγωγές.