Μήπως θέλετε να αγοράσετε την υπηκοότητα των νησιών Βανουάτου; Θα σας κοστίσει 200.000 δολάρια

Μήπως θέλετε να αγοράσετε την υπηκοότητα των νησιών Βανουάτου; Θα σας κοστίσει 200.000 δολάρια

Η χώρα σας διευκολύνει και δέχεται πληρωμές και σε bitcoin!

της Νατάσα Μπαχ

Μήπως θέλατε μικρός να μοιάσετε με τους κατασκόπους στις ταινίες, οι οποίοι είχαν πολλαπλά διαβατήρια;

Κανένα πρόβλημα. Μια μικρή νησιωτική χώρα στον Νότιο Ειρηνικό έχει προβλέψει και για σας. Αλλά θα χρειαστεί να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το Βανουάτου μπορεί να βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά αλλά σας παρέχει πλήρη υπηκοότητα αρκεί να καταβάλλετε 200.000 δολάρια.

Η χώρα δέχεται και πληρωμές σε bitcoin. Για την ακρίβεια, είναι η πρώτη χώρα που δέχεται πληρωμή σε κρυπτονόμισμα για την παραχώρηση υπηκοότητας. Και με το bitcoin να κινείται στα 5.000 δολάρια, αυτό σημαίνει ότι το να γίνετε υπήκοος Βανουάτου θα σας κοστίσει περίπου 44 bitcoin.

Το Βανουάτου είναι μέλος της Κοινοπολιτείας, ενός διακυβερνητικού οργανισμού 52 κρατών-μελών, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πρώην βρετανικές αποικίες.

Και όπως επισημαίνει το Business Insider, η υπηκοότητα παρέχει το προνόμιο του ταξιδιού χωρίς βίζα σε 113 άλλες χώρες.

Επίσης, όσοι αγοράσουν την υπηκοότητα δεν χρειάζεται να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Πληροφόρησης του Βανουάτου, Geoffrey Bond, σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση του Βανουάτου έχει ρητά εκφράσει τη βούληση να βρεθεί στην πρωτοπορία της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, ενθαρρύνοντας το Κέντρο Πληροφόρησης του Βανουάτου να δέχεται πληρωμές σε Bitcoin».

Ταυτόχρονα, όμως, ο αξιωματούχος παρέχει διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους και διαχειρίζεται τις συναλλαγές σε bitcoin βάσει των αρχών που θέτει η Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Αυστραλίας.

Το Βανουάτου δεν είναι η μόνη χώρα που προσφέρει υπηκοότητα ως αντάλλαγμα για χρήμα. Μια επένδυση 650.000 ευρώ, για παράδειγμα, δίνει πρόσβαση σε διαβατήριο της Μάλτας. Η φθηνότερη επιλογή είναι η Δομινίκα, όπου η υπηκοότητα εκεί κοστίζει μόλις 100.000 δολάρια.