Μήπως το κινητό σας έχει «ενσωματωμένη» παιδική εργασία;

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αγοράζουν εξαρτήματα που φτιάχνονται από ορυκτά τα οποία εξορύσσονται από παιδιά.

Η πλημμυρίδα ηλεκτρονικών συσκευών μας κάνει να ξεχνάμε τι απαιτείται για να φτάσουν στην αγορά. Η διαδικασία κατασκευής τους ξεκινά με την εξόρυξη απαραίτητων υλικών και είναι πολύ λιγότερο όμορφη απ’ ό,τι σκεφτόμαστε όταν βγάζουμε το τελικό προϊόν απ’ τη συσκευασία του.

Σύμφωνα με μια έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αγοράζουν εξαρτήματα ηλεκτρονικών συσκευών που φτιάχνονται από ορυκτά τα οποία εξορύσσονται από παιδιά.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι δεκάδες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Microsoft και Samsung, ίσως συνδέονται με τουλάχιστον μια εταιρεία που προμηθεύεται κοβάλτιο από ορυχεία στη Δημοκρατία του Κογκό.

Το κοβάλτιο είναι βασικό στοιχείο που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Οι περισσότερες συσκευές – από τα smartphone μέχρι τα laptop – χρησιμοποιούν αυτού του είδους τις μπαταρίες. Και μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου προέρχεται απ’ τη Δημοκρατία του Κογκό.

«Βρήκαμε ότι πολλοί traders αγοράζουν κοβάλτιο χωρίς να ρωτάνε πολλές ερωτήσεις ως προς το πού και πώς εξορύσσεται» δήλωσε ο Εμανουέλ Ουμπούλα, διευθυντής της African Resources Watch με την οποία συνεργάστηκε η Διεθνής Αμνηστία για τη σύνταξη της έκθεσης.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2015, ερευνητές απ’ τις δύο οργανώσεις έλαβαν συνεντεύξεις από 87 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και 17 παιδιών, που εργάζονται ή έχουν εργαστεί σε πέντε ορυχεία.

Η έρευνα βρήκε ότι παιδιά μόλις 7 ετών εργάζονται στα ορυχεία από 10 έως και 24 ώρες δίχως διακοπή. Και καθώς εργάζονται, εκτίθενται σε σωματίδια που ευθύνονται για παθήσεις του πνεύμονα, ενώ γίνονται και αντικείμενα κακομεταχείρισης και οικονομικής εκμετάλλευσης.

«Υπάρχει πολλή σκόνη, είναι πολύ εύκολο να κρυώσεις, και πονάμε παντού» είπε στους ερευνητές ο 15χρονος Ντόρι.

Και ο μόλις 13 ετών Λόις εξηγεί: «Πουλάω συνήθως σε εμπόρους που έχουν ζυγαριές. Κάποιοι άλλοι όμως δεν είχαν ζυγαριές και απλώς υπολόγιζαν το βάρος ‘με το μάτι’ και δεν ήταν δίκαιοι. Μας πλήρωσαν λιγότερο απ’ ό,τι τους ενήλικες».

Σύμφωνα με μια εκτίμηση της Unicef, το 2014 ο αριθμός των παιδιών που εργάζονταν σε ορυχεία στις νότιες περιοχές της Δημοκρατίας του Κογκό άγγιζε τις 40.000.

Τα παιδιά που εργάζονται στα ορυχεία κοβαλτίου βγάζουν από 1 έως 2 δολάρια ημερησίως, όπως εκτιμά η έκθεση. Όλα τα χρήματά τους πηγαίνουν στο φαί ή στα δίδακτρα επειδή οι γονείς τους δεν έχουν αρκετούς πόρους για να τα υποστηρίξουν.