Μοιρασμένοι οι αναλυτές για τα ελληνικά ομόλογα

Μοιρασμένοι οι αναλυτές για τα ελληνικά ομόλογα
Το ράλι των ελληνικών ομολόγων και τι αναφέρουν UBS και Societe Generale.

Μπορεί τα ελληνικά ομόλογα να συνεχίζουν το «ράλι» που έχουν φέρει τις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005 (στο 3,34% χθες), ωστόσο οι αναλυτές παραμένουν μοιρασμένοι.

Από τη μια η UBS εμφανίζεται επιφυλακτική με την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως οι προκλήσεις γύρω από την Ελλάδα και ειδικά για το μακροπρόθεσμο διάστημα, είναι πολλές και έτσι συστήνει πώληση των ελληνικών κρατικών τίτλων.

Όπως επισημαίνει η UBS, η Moody’s προχώρησε πρόσφατα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα, αν και έδωσε σταθερές προοπτικές. Αυτό έδωσε ώθηση στα ελληνικά ομόλογα εξηγώντας «σε μεγάλο βαθμό την πολύ καλή πορεία τους το τελευταίο διάστημα. Οι πρόσφατες θετικές εκπλήξεις από το δημοσιονομικό μέτωπο αναμένεται να δώσουν ώθηση στα ratings της Ελλάδας, ενώ το γεγονός ότι η χώρα διατηρεί ένα μεγάλο “μαξιλάρι” ρευστότητας δίνει ασφάλεια στους επενδυτές».

Ωστόσο, η ελβετική τράπεζα δηλώνει επιφυλακτική για την περαιτέρω πορεία των ελληνικών τίτλων. Ένας λόγος που προκαλεί αυτή την προσεκτική πλέον στάση της, είναι η διεξαγωγή των γενικών εκλογών στη χώρα οι οποίες αναμένονται το επόμενο διάστημα. Επίσης, όπως εκτιμά η UBS, παρά το μεγάλο cash buffer οι σημερινές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν “αποζημιώνουν” τους επενδυτές για τους κινδύνους που ακόμη υπάρχουν γύρω από την Ελλάδα.

Ακόμη αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να παραμένει μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω μέτρα από τους πιστωτές, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ευάλωτη στον κίνδυνο ύφεσης, ενώ η ανάγκη συνέχισης της στήριξης της χώρας από τους επίσημους πιστωτές στο μακροπρόθεσμο διάστημα είναι πιθανή, γεγονός που κάνει την ελβετική τράπεζα να συστήσει πώληση όλων των ελληνικών ομολόγων με λήξη πέραν του 2020.

Η Societe Generale συστήνει «αγορά» των ελληνικών τίτλων

Για τη Societe Generale, νέα έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία για τους επενδυτές. Οπως επισημαίνει, τα καλά νέα για την Ελλάδα δεν είναι μόνον ότι διαθέτει τεράστιο «μαξιλάρι» ρευστότητας, αλλά και ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και πολύ υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης μακροπρόθεσμα, εάν η επόμενη κυβέρνηση της χώρας λάβει τις σωστές αποφάσεις.

Αν και η διεθνής διάθεση για ρίσκο ήταν ο βασικός «μοχλός» του ράλι των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα, οι προοπτικές για περαιτέρω βελτίωσή τους είναι σημαντικές, ειδικά όταν περισσότεροι επενδυτές αρχίσουν να τοποθετούνται σε αυτά, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.