«Μυρίζει εκλογές» λέει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή ΔΕΗ και αιγιαλό

«Μυρίζει εκλογές» λέει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή ΔΕΗ και αιγιαλό

Η κυβέρνηση οδηγείται σε οριακή πολιτική κατάσταση εκτιμά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Την εκτίμηση ότι με τα νομοσχέδια για την ΔΕΗ και τον αιγιαλό και στη συνέχεια με το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση οδηγείται σε οριακή πολιτική κατάσταση καθώς «η κοινωνία θα είναι απέναντι στο σύνολό της» έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συνεδρίασή της, εκτίμηση που οδήγησε στο συμπέρασμα, ότι πρέπει να αυξηθεί η εκλογική ετοιμότητα του κόμματος.

Σύμφωνα με κομματική πηγή, στον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η άποψη ότι με τις κινητοποιήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η κυβέρνηση θα κατανοήσει ότι «αποτελεί μειοψηφία στον λαό» και θα συνειδητοποιήσει ότι η εκλογική ήττα στις ευρωεκλογές, δεν ήταν συγκυριακή, αλλά είχε στρατηγικό χαρακτήρα. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ήδη το κλίμα «μυρίζει εκλογές» κάτι που θα γίνει πολύ πιο ισχυρό το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η ΚΟ συζήτησε την τακτική που θα ακολουθήσει εντός και εκτός της βουλής και στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ πιθανό να ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ο Αλέξης Τσίπρας δεν μίλησε), αντάλλαξαν απόψεις για τη μεγαλύτερη δυνατή διασύνδεση της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας με τις κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς εκτιμήθηκε ότι ο λαός μπορεί να συσπειρωθεί γύρω από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Το δεύτερο σκέλος της συζήτησης αφορούσε την υιοθέτηση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Έπειτα από ψηφοφορία, ο κανονισμός εγκρίθηκε και προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι στο σύνολό τους οι βουλευτές του κόμματος οφείλουν να εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις και όχι τις προσωπικές ή τις θέσεις της ιδεολογικής τάσης που ανήκουν.

Με τη θέση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, σε κάθε περίπτωση, να εξαντλεί όλα τα περιθώρια διαλόγου και συνεννόησης με τους βουλευτές, ώστε να αποφεύγονται ακραία μέτρα όπως οι διαγραφές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Κυλιόμενες περικοπές ηλεκτροδότησης προγραμματίζει η ΔΕΗ

Κόντρα μέχρι τέλους για τη «μικρή ΔΕΗ»