Το mist.i(k)o για τη σωστή διαχείριση των servers

Το mist.i(k)o για τη σωστή διαχείριση των servers

Πώς πλατφόρμα της Mist.io μετατρέπεται σε «δεξί χέρι» των διαχειριστών συστημάτων και των προγραμματιστών.

Κάθε εταιρεία αναζητά τρόπους μείωσης των λειτουργικών της εξόδων, ιδίως όταν πρόκειται για υπηρεσίες που μπορούν να προσφερθούν εκ των έσω, από τους υπαλλήλους της επιχείρησης, αντί να παρασχεθούν από κάποιον τρίτο.

Σε πολλές, ωστόσο, περιπτώσεις μικρότερου μεγέθους εταιρείες εξαιτίας έλλειψης βασικών υποδομών είναι αναγκασμένες να πληρώνουν αδρά για την απόκτηση τεχνογνωσίας και να εξαρτώνται από άλλους. Σήμερα δεν νοείται βιώσιμη μια επιχείρηση εάν τα συστήματα που χρησιμοποιεί δεν εναρμονίζονται με τα ισχύοντα τεχνολογικά πρότυπα και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο όγκος των πληροφοριών, που διαχειρίζεται σε καθημερινή βάση, είναι τέτοιος που προϋποθέτει την ύπαρξη πληροφοριακών υποδομών.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις είναι η έλλειψη χώρου για τη λειτουργία των servers.

Η λύση έρχεται συνήθως εξ’ αποστάσεως με τη χρήση cloud servers και εξαγορά χωρητικότητας από εξειδικευμένες διαδικτυακές εταιρείες. Μια ενδιαφέρουσα ιδέα προσανατολισμένη σε αυτά τα ζητήματα γεννήθηκε και μετουσιώθηκε σε πράξη το 2013 από τέσσερις μηχανικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να δώσουν τη δική τους απάντηση στο ερώτημα του πώς μπορεί να διαχειριστεί ένα στέλεχος τους cloud servers που χρησιμοποιεί σε περίπτωση που φιλοξενούνται σε διαφορετικούς παρόχους. Η ομάδα της ελληνικής start up Mist.io, η οποία στην πράξη παρέχει μια κινητή πλατφόρμα διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματισμού για servers που βρίσκονται σε cloud, πλαισιώνεται από τους Χρίστο Ψάλτη, Δημήτρη Μωραϊτη, Μάρκο Γώγουλο και Μιχάλη Μουζουράκη.

Η ελληνικών συμφερόντων νεοφυής επιχείρηση, η οποία συμπεριελήφθη σε αφιέρωμα της Telegraph με τις πιο επιτυχημένες ελληνικές start ups, δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες που είχαν οι ιδρυτές της στην προηγούμενη επιχείρηση που εργάζονταν. Με μεθοδικές κινήσεις τέθηκαν από το 2010 οι βάσεις για την πλατφόρμα που έκανε επίσημα την εμφάνισή της στην αγορά το 2013 και έκτοτε έχει αλλάξει τα δεδομένα στην διαχείριση των servers. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του εν λόγω start up έπαιξε η χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ που έλαβε πέρυσι το καλοκαίρι από το iQbility του ομίλου Quest Holdings, στις εγκαταστάσεις του οποίου φιλοξενείται πλέον το Mist.io , καθώς και από το PJ Tech Catalyst της Τράπεζας Πειραιώς.

Μέσω της πλατφόρμας του Mist.io οι διαχειριστές συστημάτων και οι προγραμματιστές έχουν στα χέρια τους ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο συμβάλει στην απλοποίηση της διαχείρισης και παρακολούθησης των servers τους. Υποστηρίζει όλα τα δημοφιλή δημόσια και ιδιωτικά clouds και σε περίπτωση εμφάνισης προβλήματος ο χρήστης ενημερώνεται άμεσα και έχει τη δυνατότητα να το διαχειριστεί από όπου και αν βρίσκεται και από οποιαδήποτε συσκευή (smartphone ή tablet), με πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Πράγμα που επιτρέπει στα διοικητικά στελέχη μιας εταιρείας να έχουν πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Πέρα από την σύνδεση στο διαδίκτυο, το μόνο που απαιτείται είναι η χρήση ενός προγράμματος πλοήγησης στο web και η καταβολή ενός αντιτίμου σε μηνιαία βάση.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως μέσα σε ούτε δύο χρόνια ενεργούς παρουσίας, αυξάνονται συνεχώς οι επιχειρήσεις του εξωτερικού που εμπιστεύονται την πλατφόρμα της Mist.io, η οποία έχει καταγράψει στο ενεργητικό της σημαντικές διακρίσεις σε διάφορους διαγωνισμούς. Μάλιστα τη χρονιά που μας πέρασε αποτέλεσε μία από τους φιναλίστ του Tech All Stars στο Βερολίνο για τις Top-12 EU startups, ένα εγχείρημα που οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.