Μηταράκης: Μείωση του χρόνου εξαγωγής και του κόστους στη φαρμακοβιομηχανία

Μηταράκης: Μείωση του χρόνου εξαγωγής και του κόστους στη φαρμακοβιομηχανία

Ομιλία του υφυπουργού Ανάπτυξης στην εκδήλωση των εταιρειών ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ και ΒΙΑΝΕΞ.

Μπορούμε να πούμε με σιγουριά, σήμερα, ότι η Ελλάδα αποκτά το πλεονέκτημα να εμφανίζεται δυναμικά στην Κίνα και στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εταιρείες ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ και ΒΙΑΝΕΞ για την παράδοση της πρώτης παλέτας βανκομυκίνης στην Κίνα που διεξήχθη στην Αίγλη Ζάππειου.

Ο υφυπουργός ανέφερε στην ομιλία του ότι είναι σημαντικό φαρμακοβιομηχανίες κολοσσοί στην παγκόσμια αγορά να επιλέγουν την Ελλάδα για την παραγωγή προϊόντων προς εξαγωγή στις διεθνείς αγορές ενώ είναι επίσης σημαντικό ελληνικές βιομηχανίες πρότυπο, που έχουν συνδέσει την εξωστρέφεια με πρωτοπόρες διαδικασίες παραγωγής να κερδίζουν την εμπιστοσύνη στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Το δημόσιο επιχειρεί να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες αλλά όπως συμπλήρωσε “υπάρχει και αρκετός δρόμος ακόμη για να φτάσουμε στο στόχο μας. Και αυτή η πορεία μας προς το στόχο δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη και στις περιστάσεις”.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι συνεχίζεται συστηματικά η υλοποίηση των 25 δράσεων του Οδικού Χάρτη για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου και προχωράει η δημιουργία Ενιαίας Θυρίδας που θα επιφέρει μείωση του χρόνου για εξαγωγή κατά 50% και κόστους κατά 20% έως το 2015 ενώ διαμορφώνεται καθημερινά ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο για ανάληψη διεθνοποιημένης δράσης και διείσδυσης σε ξένες αγορές. Το άνοιγμα των αγορών, όπως η αγορά της Κίνας, αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας τόσο στο τομέα των επενδύσεων όσο και στον τομέα των εξαγωγών και ήδη έχουμε τα πρώτα απτά θετικά αποτελέσματα όπως ότι στο 7μηνο του 2014 οι εισροές κεφαλαίων από ξένες επιχειρήσεις για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, τετραπλάσια από το 2013 (στοιχεία της ΤτΕ).

Στις διεθνείς αγορές οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες
Την αρχή μιας νέας εποχής για τη χώρα μας και την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία σηματοδοτεί η προώθηση στην Κίνα ενέσιμων αντιβιοτικών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που παρασκευάζονται στη χώρα μας και αναμένεται να φτάσουν τα 10.000.000 φιαλίδια ετησίως μέχρι το 2019.

Ειδικότερα, η τριμερής συμφωνία που υπεγράφη πριν από 16 μήνες, προβλέπει ότι, μέχρι το τέλος του 2014 θα εξαχθούν στη Κίνα 2.000.000 φιαλίδια του ενέσιμου αντιβιοτικού βανκομυκίνης της Lilly, 6.000.000 το 2015 και 6.300.000 φιαλίδια το 2016.

Στον προγραμματισμό της εταιρείας περιλαμβάνεται η παραγωγή και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα με σκοπό την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες.

Τις παραπάνω ανακοινώσεις έκαναν ο Πρόεδρος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ και του Φαρμακευτικού Φόρουμ EPhForT του ΕΒΕΑ Διονύσης Φιλιώτης, ο Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ Σπύρος Φιλιώτης, ο Αντιπρόεδρος & Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο Πρόεδρος Lilly Europe, Australia & Canada Andrew Hotchkiss, ο Αντιπρόεδρος Lilly Finance, Strategy & Business Development China, Richard Johnathan Parsons και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη Δρ. Ευγένιος Καλπύρης.

Για τη συνεργασία της ΒΙΑΝΕΞ με τη LILLY, με αντικείμενο την παραγωγή βανκομυκίνης για την αγορά της Κίνας, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα ένα πρότυπο εξαγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο, μίλησε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ήδη, έχουν επενδυθεί περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ.