Μυτιληναίος: Γίνεται ο κορυφαίος παραγωγός Αλουμίνας στην Ευρώπη

Μυτιληναίος: Γίνεται ο κορυφαίος παραγωγός Αλουμίνας στην Ευρώπη

«Κλειδώνει» η επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ για τη κατασκευή νέου εργοστασίου.

Επένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων αναμένεται να οριστικοποιήσει τον ερχόμενο μήνα στην Ελλάδα ο όμιλος Μυτιληναίος.

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξή του στο Reuters, πρόκειται για επένδυση ορόσημου ύψους 400 εκατ. δολαρίων στην αλουμίνα, η οποία θα «καταστήσει τον όμιλο τον μεγαλύτερο παραγωγό αλουμίνας στην Ευρώπη».

«Ελπίζουμε να αρχίσουμε την κατασκευή του νέου εργοστασίου αλουμίνας με ετήσια παραγωγική ικανότητα 1 εκατομμύριο τόνους το 2018», δήλωσε ο CEO του ομίλου Ευάγγελος Mυτιληναίος στο πρακτορείο.

O κ. Mυτιληναίος ανέφερε πως η εταιρεία προσβλέπει στην οριστικοποίηση της απόφασης για την επένδυση σε συνάντηση της δωδεκαμελούς εκτελεστικής επιτροπής στις 22 Δεκεμβρίου. Ο όμιλος άντλησε 300 εκατ. ευρώ από 5ετες ομόλογο τον Ιούνιο και ο κ. Mυτιληναίος τόνισε πως θα χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων για να χρηματοδοτήσει το νέο εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας.

Στα Άσπρα Σπίτια βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», η οποία συγχωνεύθηκε στον Όμιλο, έπειτα από σχετική έγκριση της γενικής συνέλευσης. Απομένουν μόνο μερικές διαδικαστικές λεπτομέρειες για να προχωρήσει η επένδυση, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει 300 καινούριες θέσεις εργασίας. Η μονάδα προβλέπεται να είναι έτοιμη σε 18 μήνες.

Παράλληλα, στα σκαριά βρίσκεται και μία επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, και πάλι στα Άσπρα Σπίτια, για την αναβάθμιση της παραγωγής αλουμινίου. Στόχος είναι η ετήσια δυναμικότητα να αυξηθεί στους 250.000 τόνους, από 190.000 που είναι σήμερα.

Όμιλος Μυτιληναίος: Σημείωσε «έκρηξη» κερδών στο εννεάμηνο

Εξαγωγές

Ο όμιλος εξάγει όλη την παραγωγή αλουμίνας. Το 2008 υπέγραψε 10ετες συμβόλαιο για να πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους στον ελβετικό κολοσσό Glencore, σε ένα ντιλ αξίας 2 δισ. δολαρίων. Το συμβόλαιο αναμενόταν να λήξει φέτος, αλλά ο όμιλος το επέκτεινε ως το 2025, επισήμανε ο κ. Mυτιληναίος.

Το αλουμίνιο έχει πραγματοποιήσει ράλι φέτος, με ώθηση από τους περιορισμούς της παραγωγής στην Κίνα. Ο όμιλος Mυτιληναίος προβλέπει ότι οι πωλήσεις φέτος θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ και ότι τα προ φόρων κέρδη θα ανέλθουν στα 200 εκατ. ευρώ.

«Θα επιτύχουμε τις προβλέψεις μας» είπε ο κ. Mυτιληναίος. «Μετά την αφαίρεση των φόρων, θα έχουμε κέρδη 160 με 170 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε. Την προηγούμενη χρονιά ο όμιλος ανακοίνωσε κέρδη 34,2 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές Νοεμβρίου, οι τιμές της αλουμίνας σημειώνουν σημαντική άνοδο, της τάξης του 50%, σε σχέση με τις τιμές στα τέλη του Α’ εξαμήνου 2017, ξεπερνώντας τα $450/τν., οδηγώντας σε αύξηση και τις τιμές του αλουμινίου στο LME κατά 14% στα $2,185/τν. Η αύξηση αυτή σχετίζεται με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της παραγωγής της Κίνας, που προβλέπει την περικοπή κατά 30% της παραγωγής των χυτηρίων αλουμινίου και των διυλιστηρίων αλουμίνας κατά τη χειμερινή περίοδο και εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά τα επίπεδα τιμών και το 2018.

Oι λιγνιτικές μονάδες 

Ο όμιλος επεκτείνει επίσης και τις ενεργειακές του δραστηριότητες και κατασκευάζει εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στην Γκάνα, στη Λιβύη και σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα έχει μερίδιο 12% από την αγορά χονδρικής στην ενέργεια και 4% στην αγορά λιανικής.

Το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας προβλέπει ότι η χώρα πρέπει να πουλήσει το 40% των λιγνιτκών μονάδων της ΔΕΗ για να μειωθεί το μερίδιο αγοράς της τελευταίας κάτω από το 50% ως το 2020. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία για να πουληθούν τρεις μονάδες και μια που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα. Τον επόμενο μήνα αναμένεται να αναζητούσουν επενδυτές.

Σε ερώτηση για το αν ο όμιλος ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε από αυτές τις μονάδες, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε: «Θα ήθελα να δω τους όρους (της πώλησης), την κατώτατη τιμή, τις διατάξεις για τους εργαζομένους, το μέγεθος της αναγκαίας επένδυσης». «Δεν θα βιαζόμουν καθόλου» πρόσθεσε.

Όπως παρατηρεί το Reuters, η Ελλάδα βασίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο για να καλύψει την αυξημένη κατανάλωση, η οποία ανήλθε στα 4 δισ. κυβικά μέτρα την περασμένη χρονιά. Η χώρα, η οποία είχε πέρυσι μια κρίση προσφοράς αερίου, μπορεί να αναγκαστεί να αναγκαστεί να αυξήσει την παραγωγή αερίου καθώς τα επόμενα χρόνια θα κλείσουν ορισμένα ρυπογόνα εργοστάσια.

Ο κ. Mυτιληναίος ανέφερε πως ο όμιλος, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα και προσφέρει ήδη αέριο στην αγορά χονδρικής, έχει τις απαραίτητες υποδομές για να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία.  «Καταναλώνουμε 1,5 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο. Δεν θα ήταν τόσο δύσκολο να προσφέρουμε επιπλέον 1 δισ. κυβικά μέτρα στην αγορά χονδρικής» τόνισε.