Μυτιληναίος: Η ελληνική βιομηχανία σύμμαχος στον πόλεμο κατά του brain drain

Μυτιληναίος: Η ελληνική βιομηχανία σύμμαχος στον πόλεμο κατά του brain drain

Πως μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι πρωτοπόρες ελληνικές βιομηχανίες, να συνεισφέρουν στην καταπολέμηση της νεανικής αεργίας και του φαινομένου του brain drain.

Απάντηση στο ερώτημα πως μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως οι παραγωγικές καινοτόμες και πρωτοπόρες ελληνικές βιομηχανίες, να συνεισφέρουν στην καταπολέμηση της νεανικής αεργίας και του φαινομένου του brain drain δίνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Μυτιληναίος.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Μυτιληναίος, ξεκινά και φέτος το πρόγραμμα ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, στο οποίο μέσω 12μηνης έμμισθης πρακτικής εκπαίδευσης, νέες και νέοι μηχανικοί θα μπορούν να εργασθούν σε πραγματικές συνθήκες, στις εγκαταστάσεις της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ, του Τομέα Μεταλλουργίας της Μυτιληναίος.

Βασικός στόχος του προγράμματος ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ είναι να δώσει την ευκαιρία σε νέους και ταλαντούχους μηχανικούς να αποκτήσουν προϋπηρεσία και τεχνογνωσία, σε ένα απαιτητικό περιβάλλον, με ρεαλιστικούς όρους και συμμετοχή σε σύνθετα και απαιτητικά έργα, σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο ανταγωνιστικές μονάδες στην Ευρώπη.

Τα οφέλη

Το πρόγραμμα ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ έχει εφαρμοστεί με επιτυχία και πέρυσι συμμετείχαν σε αυτό 10 νέοι μηχανικοί, εκ των οποίων μάλιστα οι 5 έμειναν στην εταιρεία. Όλοι οι συμμετέχοντες νέοι μηχανικοί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την εργασία στη βαριά βιομηχανία, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία αλλά και σημαντικές επαγγελματικές γνώσεις μέσω των σεμιναρίων που παρακολούθησαν. Είδαν από κοντά πως είναι να δουλεύει ένας μηχανικός σε ένα εργοστάσιο, σε διαφορετικά project και εργασίες και βελτίωσαν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δεξιότητες αποκτώντας μια ισχυρή βάση για εύρεση εργασίας.

Ποιοι μπορούν να είναι υποψήφιοι ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα;

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών της Ελλάδας ή του εξωτερικού με πτυχίο αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ και συγκεκριμένα με ειδικότητα Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, Χημικού, Μεταλλειολόγου/Μεταλλουργού και Αρχιτέκτονα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν άριστη γνώση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, καθώς και γνώση χρήσης Η/Υ. Επιθυμητά να διαθέτουν αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ενώ θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι εκείνοι με την περιορισμένη εργασιακή εμπειρία.

Τι προσφέρει το πρόγραμμα

Οι νέοι μηχανικοί, όπως προαναφέρθηκε θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία και να εργαστούν σε πραγματικές συνθήκες σε μια από τις μεγαλύτερες βαριές βιομηχανίες της χώρας. Η πρακτική εκπαίδευση είναι έμμισθη ενώ μέσω του προγράμματος, ο Τομέας Μεταλλουργίας της Μυτιληναίος προσφέρει– όπως και στα προηγούμενα προγράμματα – τη δυνατότητα δωρεάν διαμονής στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.

Δέσμευση

Το πρόγραμμα ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, εντάσσεται στις δεσμεύσεις της Μυτιληναίος ως υποστηρικτή (initiator) του προγράμματος GEFYRA (Greek Enterprises For Youth Reinforcement Acceleration) του CSR Hellas (https://www.csrhellas.net/initiative/init-gefyra/), στο πλαίσιο των στόχων 4 και 8 των SDGs των Ηνωμένων Εθνών.

Κοινωνική υπεραξία

Οι δύο προηγούμενες εφαρμογές του προγράμματος στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία, καθώς το σύνολο των μηχανικών που συμμετείχαν, βρήκαν δουλειά σε λιγότερο από τρεις μήνες, ενώ μέρος αυτών εντάχθηκαν στο δυναμικό του Τομέα Μεταλλουργίας της Μυτιληναίος, καλύπτοντας οργανικές θέσεις.

Σύμφωνα με την ανάλυση της κοινωνικής αξίας του προγράμματος MHXANIKOI ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, που υλοποιήθηκε μέσω της διεθνούς μεθοδολογίας Social Return On Investment (SROI), πρωτοβουλία που αποτελεί καινοτομία και πρωτοπορία στο χώρο της βιομηχανίας, η συνολική επένδυση παρήγαγε κοινωνική αξία με δείκτη απόδοσης SROI ίσο με 4,24:1. Αυτό σημαίνει πως για κάθε 1 ευρώ που επενδύθηκε στο πρόγραμμα ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ παρήχθησαν 4,24 ευρώ κοινωνικής αξίας, αποτυπώνοντας πλήρως το σύνολο των πλεονεκτημάτων που έχουν τέτοιες δράσεις συμβάλλοντας σε μία κοινωνία που δίνει ίσες ευκαιρίες, στο πλαίσιο ενός βιώσιμου περιβάλλοντος.

Πολύτιμο εφόδιο

Το πρόγραμμα αποδείχθηκε πολύτιμο εφόδιο και βοήθησε σημαντικά τους συμμετέχοντες νέους Μηχανικούς. Οι σημαντικότερες αλλαγές ήταν η εύρεση εργασίας μετά το πέρας του προγράμματος, η βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων τους, η απόκτηση γνώσης σχετικά με την λειτουργία ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος, η απόκτηση τεχνογνωσίας, ενώ ταυτόχρονα χάρη στο πρόγραμμα αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον.

Αλλά και ο Τομέας Μεταλλουργίας της Μυτιληναίος απέκτησε νέα και ικανά στελέχη και ταυτόχρονα ενίσχυσε την τεχνογνωσία του στη διαχείριση αντίστοιχων τέτοιων προγραμμάτων, ενώ επιπλέον ωφελήθηκε από την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού και από τον εμπλουτισμό με νέες ιδέες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν βιογραφικά στο e-mail hr@alhellas.gr με τίτλο “ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΙΙΙ” έως τις 12 Ιανουαρίου 2018. Αναλυτικά, στην ιστοσελίδα: http://engineersinaction.mytilineos.gr/