Μυτιληναίος: Υψηλές ταχύτητες σε τζίρο και κέρδη- Πώς είδαν τα αποτελέσματα οι αναλυτές

Μυτιληναίος: Υψηλές ταχύτητες σε τζίρο και κέρδη- Πώς είδαν τα αποτελέσματα οι αναλυτές
Οι εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών για το σύνολο της χρονιάς κάνουν λόγο για έσοδα άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θετική έκπληξη η εικόνα του πρώτου τριμήνου.

Με άκρως δυναμικούς ρυθμούς ξεκίνησε το 2019 για την εταιρεία «Μυτιληναίος Α.Ε.». Ο τζίρος απογειώθηκε 42,5% και τα κέρδη κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 20%, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις των τομέων μεταλλουργίας, αλλά και ηλεκτρισμού- φυσικού αερίου, που επωφελούνται από τη δυνατότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών της εταιρείας σκαρφάλωσε στα 513,9 εκατ. ευρώ από 360,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ΕΝΙΣΧΎΘΗΚΑΝ 19,6% ΣΤΑ 92 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν επίσης αυξημένα κατά 20,9% στα 49,7 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,348 ευρώ έναντι 0,288 ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Τομέας Μεταλλουργίας

Ο τομέας Μεταλλουργίας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, με την εταιρεία να παραμένει ανάμεσα στους πιο ανταγωνιστικούς παραγωγούς αλουμίνας- αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τις προκλήσεις. Το πρώτο τρίμηνο  χαρακτηρίστηκε από τη μειωμένη τιμή LME κατά 14% αλλά και την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Ωστόσο, το χαμηλό επίπεδο κόστους σε συνδυασμό με την πολιτική αντιστάθμισης κινδύνων στο LME και την μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας.

Στην περαιτέρω ενίσχυση του τομέα στοχεύει και η εξαγορά της ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ. Α., η οποία πρόσφατα έλαβε το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τομέας Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου

Το πρώτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίστηκε από αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια κατά 3,8% σε σχέση με το 2018 και παράλληλα σημαντικά αυξημένη παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου (κατά 35,6% σε σχέση με το 2018). Όπως επισημαίνει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, επωφελείται από τη δυνατότητα εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενισχύοντας με αυτό το τρόπο την ανταγωνιστικότητα τόσο του τομέα ηλεκτρισμού, όσο και του τομέα μεταλλουργίας. Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εισαγωγή τεσσάρων φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), δημιουργώντας ένα πλήρως διαφοροποιημένο «καλάθι» σε τιμές σημαντικά πιο ανταγωνιστικές από το μέσο κόστος αγοράς.

Τα ανωτέρω είχαν ως συνέπεια την αύξηση της παραγωγής στις 1,44 TWh (αύξηση 23,4% σε σύγκριση με το Α΄ Τρίμηνο του 2018). Σημαντική ήταν επίσης η αύξηση 84% της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές λόγω αυξημένης εγκατεστημένης δυναμικότητας, κατά 48 MW σε σύγκριση το αντίστοιχο διάστημα του 2018, αλλά και ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών.

Σημειώνεται ότι επιπλέον 34,45 MW είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια του έτους. Η συνολική παραγωγή από θερμικές και ανανεώσιμες μονάδες ανήλθε σε 1,56 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 11,5% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα (συμπεριλαμβανομένων των καθαρών εισαγωγών) διασφαλίζοντας την επαρκή λειτουργεία του.

Όσον αφορά στη δραστηριότητα της προμήθειας, η Protergia ενδυναμώνει αύξησε το μερίδιο αγοράς σε 4,69% το Μάρτιο του 2019, από 4,0% στο τέλος του 2018. Η εταιρεία εκτιμά ότι η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα ενισχύσει περαιτέρω τα μερίδια αγοράς της Εταιρείας τόσο στην παραγωγή όσο και στην λιανική αγορά ενέργειας.

Έργα υποδομών και σχέδια για το 2019 

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο τομέας Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών πέτυχε αυξημένες οικονομικές επιδόσεις στηριζόμενος στην εκτέλεση των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί το προηγούμενο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, οι οικονομικές επιδόσεις του Τομέα το 2019 αναμένεται να στηριχθούν σημαντικά στα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία στην Γκάνα, στην Ισπανία και στο Καζακστάν.

Σημειώνεται ότι η υλοποίηση των έργων σε Γκάνα και Καζακστάν έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ το έργο Talasol που αφορά στην κατασκευή μονάδας ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας, με εγκατεστημένη ισχύ 300 MW, στον δήμο Talaván, στο Cáceres της Ισπανίας, αναμένεται να ξεκινήσει στο 2ο τρίμηνο του έτους.

Σχετικά με το έργο στη Λιβύη, η εταιρεία παρακολουθεί τις εξελίξεις, ώστε εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου, να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Σχετικά με την ανάληψη νέων συμβάσεων το 2019, η εταιρεία ανακοίνωσε νέα σημαντικά έργα στη Σλοβενία και την Ελλάδα, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία σύναψης σύμβασης έργο στην Τυνησία, τα οποία αναμένονται να ενισχύσουν τις οικονομικές της επιδόσεις το επόμενο διάστημα. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις ενισχύουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο, το οποίο ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου 2019, εκ των οποίων περισσότερα από 260 εκατ. ευρώ αφορούν σε κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων.

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος

Θετική έκπληξη αποτέλεσαν για τους αναλυτές τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η Μυτιληναίος. Στο πρωϊνό report της Πειραιώς γίνεται λόγος για «ισχυρά» αποτελέσματα «καλύτερα του αναμενόμενου». Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση «outperform» για τη μετοχή και τιμή στόχο τα 14 ευρώ.

Η Axia σημειώνει ότι όλες οι τάσεις του πρώτου τριμήνου είναι εντός των προσδοκιών ότι το 2019 θα είναι χρονιά ανάπτυξης για τον όμιλο. Εκτιμά δε ότι οι τάσεις που επικράτησαν τη συγκεκριμένη περίοδο θα συνεχιστούν στο σύνολο του έτους.

Η Euroxx σημειώνει ότι η Μυτιληναίος παραμένει σε τροχιά για να πραγματοποιήσει φέτος επιδόσεις ρεκόρ, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τις δηλώσεις του μάνατζμεντ και τις εκτιμήσεις της ίδιας της χρηματιστηριακής. Βλέπει πωλήσεις 2,14 δισ. ευρώ, EBITDA 368 εκατ. ευρώ και κέρδη 200 εκατ. ευρώ.

Η NBG βλέπει επίσης έσοδα άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στη φετινή χρονιά και δηλώνει ότι «παραμένει αγοραστής» για τη μετοχή.