Μυτιληναίος: «Τρέχουμε» ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά πρόγραμμα στην Ελλάδα

Μυτιληναίος: «Τρέχουμε» ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά πρόγραμμα στην Ελλάδα

Αισιόδοξος ο επικεφαλής του ομίλου για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εμφανίστηκε βέβαιος για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ομίλου του 2017 στους αναλυτές.

Ο επικεφαλής του ομίλου εκτίμησε πως το 2018 και το 2019 θα είναι καλές χρονιές για την Μυτιληναίος και το μέρισμα προς τους μετόχους θα αυξηθεί, ενώ αναφέρθηκε με έμφαση στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, το οποίο όπως είπε είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα – ίσως μάλιστα το δεύτερο μεγαλύτερο, μετά από την επένδυση στο Ελληνικό.

Όπως είπε, ο κύκλος εργασιών το 2017 ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ και η λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε σε καλά επίπεδα (στα 306 εκατ. ευρώ), με σημαντική μείωση του καθαρού χρέους.

Εκτενή αναφορά έκανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στην επένδυση που ανακοινώθηκε πρόσφατα για την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου, τονίζοντας πως «η χώρα χρειάζεται το εργοστάσιο και αυτό είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε όλοι σύντομα».

Ο ίδιος εκτίμησε πως οι μονάδες αερίου κερδίζουν συνεχώς έδαφος έναντι του λιγνίτη, για τον οποίο, όπως είπε, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα τα δυσβάσταχτα δικαιώματα εκπομπής ρύπων, που έχουν αυξηθεί στα 13,5 ευρώ ανά τόνο, όταν το 2017 ήταν στα 5,6 ευρώ ανά τόνο. Κατά την εκτίμηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου, τα επόμενα χρόνια το φυσικό αέριο θα αναδειχθεί στο βασικό συμπληρωματικό καύσιμο. Υποστήριξε εξάλλου ότι η πρόταση της Μυτιληναίος για την εξαγορά της μονάδας της ΔΕΗ στο Αμύνταιο είναι η μοναδική που μπορεί να σώσει το εργοστάσιο.

Υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ περνά δύσκολες ώρες και πρέπει να τη στηρίξει σύσσωμη η αγορά για να σταθεί ξανά στα πόδια της, εκτιμώντας πως αυτό θα χρειαστεί πολύ χρόνο και μεγάλη προσπάθεια, ενώ σχολίασε πως η διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται σε στασιμότητα, με το μερίδιο των ιδιωτών παρόχων να παραμένει σταθερό στο 15%. Όσον αφορά συγκεκριμένα την Protergia, σημείωσε ότι η εταιρεία αναπτύσσεται αργά, αλλά σταθερά, και πλησιάζει τους 100.000 πελάτες, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει πρόθεση για επιθετική πολιτική για να αυξηθεί το μερίδιό της και προανήγγειλε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά το market test.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στους δασμούς των ΗΠΑ στο αλουμίνιο, υπογραμμίζοντας πως η κινεζική παραγωγή αλουμινίου θα καθορίσει τις τιμές, που σήμερα είναι μειωμένες λόγω της επανέναρξης γραμμών παραγωγής στην Κίνα, όμως “κλειδί” αποτελεί και η στάση που θα κρατήσουν εν τέλει οι ΗΠΑ. Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για τις προοπτικές της μεγάλης επένδυσης που σχεδιάζει ο όμιλος σε εργοστάσιο αλουμίνας, αν και παραδέχθηκε πως πρόκειται για ένα σχέδιο περίπλοκο τόσο τεχνικά, όσο και οικονομικά.

Τέλος, αναφέρθηκε και στον κατασκευαστικό κλάδο του ομίλου Μυτιληναίος, που όπως είπε εξετάζει έργα στη βόρεια και δυτική Αφρική, ενώ προανήγγειλε ότι θα διεκδικήσει και τα έργα που έρχονται στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα.