Μητρώο ελληνικών startups ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Μητρώο ελληνικών startups ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που οργάνωσε ο ΣΕΒ και η Eurobank με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της προκήρυξης του "3ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας" στο Μέγαρο Μποδοσάκη, Αθήνα, Τετάρτη 04 Ιουνίου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Όπως σημείωσε ο Θεόδωρος Φέσσας, παρά τις αντιξοότητες, μυαλά και δυνατότητες υπάρχουν στη χώρα μας - Ποιοι διακρίθηκαν στο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!».

Τη θεσμοθέτηση ειδικού καθεστώτος και μητρώου, ειδικά για τις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις, αλλά και τους χρηματοδότες τους με ειδική χρηματοδοτική, φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση, πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας στην τελετή απονομής των βραβείων του 3ου διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank.

Ο διαγωνισμός, πρόσθεσε ο κ. Φέσσας, αποδεικνύει ότι, παρά τις αντιξοότητες, μυαλά και δυνατότητες υπάρχουν στη χώρα μας.

Στην παρέμβασή του, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, σημείωσε: «Η Έρευνα και Καινοτομία μπορεί να αποτελέσουν απάντηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την επόμενη μέρα, μετά την κρίση. Χρειάζεται, όμως, νέος τρόπος σκέψης, νέες προσεγγίσεις που θα απευθύνονται σε ολόκληρη την αλυσίδα της καινοτομίας. Εκεί στηρίζεται η πολιτική που διαμορφώνουμε και υλοποιούμε, έχοντας ως αιχμή την αντίληψη ότι η χρηματοδότηση της έρευνας δεν αποτελεί δαπάνη, αλλά επένδυση».

«Σήμερα, η χώρα μας καλείται να διαχειριστεί όχι μία, αλλά τρείς κρίσεις: Τη δημοσιονομική, την προσφυγική με απρόβλεπτες γεωπολιτικές προεκτάσεις και την παγκόσμια κρίση αποπληθωρισμού, που έχει αναστατώσει τις διεθνείς αγορές από την αρχή του χρόνου» τόνισε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φ. Καραβίας και πρόσθεσε: “Η πρόσφατη εμπειρία μας έχει διδάξει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προκλήσεων έχει κόστος για την οικονομία που μεταφράζεται στην ανάγκη λήψης πιο επώδυνων μέτρων αργότερα. Η ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος που η Βουλή ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία, πριν από λίγους μόνο μήνες, γίνεται επιβεβλημένη, ιδίως στη σημερινή συγκυρία των πολλαπλών μετώπων».

Τα βραβεία απονεμήθηκαν, ως εξής:

Εφαρμοσμένη Έρευνα:

Α΄ Βραβείο στον Προκόπιο Μανιάτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Φαρμακευτικό Τμήμα, για το νέο τεστ μέτρησης των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου.

Β΄ Βραβείο στον Χρήστο Αγγελόπουλο του Ινστιτούτου Επιστημόνων Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) για τη συσκευή Ψυχρού Πλάσματος, για την ταχεία, αποτελεσματική και φθηνή απορρύπανση ισχυρά ρυπασμένων εδαφών.

Καινοτομία:

Α΄ Βραβείο στον Λάμπρο Βαρούχα της ΕΛΒΑΛ για το σχεδιασμό και την παραγωγή ανάγλυφων φύλλων αλουμινίου με κατάλληλες ιδιότητες για χρήση σε πατώματα φορτηγών ψυγείων.

Β΄ Βραβείο στην Ιωάννα Ζεργιώτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στον Τομέα Φυσικής και στην ομάδα Υλικών και Μικροκατεργασίας με Λέιζερ, για την έξυπνη τεχνική εκτύπωσης λειτουργικών υλικών και μικροδιατάξεων με Laser.