Μητρόπουλος: Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το τρίτο Μνημόνιο

Μητρόπουλος: Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το τρίτο Μνημόνιο
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος μιλάει στην συνέντευξη τύπου που έδωσε για τις καταγγελίες περί φοροδιαφυγής , Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ποιες διατάξεις του τρίτου Μνημονίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

 

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης, ο εργατολόγος και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος ανέφερε πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του τρίτου Μνημονίου. Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που αφορούν στην κατάργηση των θεμελιωμένων δικαιωμάτων, στην επιβολή επιπλέον μείωσης 10% στις πρόωρες συντάξεις και στη στέρηση της κατώτατης σύνταξης από αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 67%.

Σε ό,τι αφορά στο πόσο θα κοστίσουν στην κυβέρνηση αυτές οι αποφάσεις του ΣτΕ, ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε: «Δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 2 δισ. ευρώ. Είναι 4 δισ. του ΣτΕ γιατί στο δεύτερο μνημόνιο -και το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε ξεκινήσει με τις γνωμοδοτήσεις του-, το ΣτΕ έβγαλε δέκα αποφάσεις -πέντε επί ενστόλων και πέντε επί ειδικών συνταξιολογίων- και είπε “τώρα είναι 4 δισ. αναδρομικά από το 2012 έως το 2015 και 2 δισ. κάθε έτος για την αναπροσαρμογή των συντάξεων”. Είναι πολλά χρήματα».

«Έχει “σφίξει” λίγο η κατάσταση… Σε κάθε περίπτωση έχουμε μια φοβερά σημαντική εξέλιξη, κορυφαία δικαστική εξέλιξη όπου το Ελεγκτικό Συνέδριο, επί τρίτου μνημονίου πια, αποφαίνεται αυτά τα οποία λέμε και στην ανάρτησή μας στην ΕΝΥΠΕΚ».