Μητσοτάκης: Απύθμενος λαϊκισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ για τους εισακτέους

Μητσοτάκης: Απύθμενος λαϊκισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ για τους εισακτέους
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συνέχιση της συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πλήρη στήριξε στη Νίκη Κεραμέως έδωσε με την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για λαϊκισμό για την αντίθεσή του στην βάση εισαγωγής που οδήγησε σε μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ. Επίσης απεύθυνε έκκληση για εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς. Ειδικά μάλιστα για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 17 ετών ενθάρρυνε τους γονείς να το πράξουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απεύθυνε έκκληση για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, δίχως να αποκλείει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο άμεσο μέλλον εφόσον το απαιτήσει η συγκυρία. Επίσης ενθάρρυνε τον εμβολιασμό των παιδιών. Όπως τόνισε «η απόφαση να εμβολιάσει κάποιος το παιδί του είναι προσωπική απόφαση» όμως συμπλήρωσε ότι «αν εγώ είχα παιδί σε αυτή την ηλικία δεν θα είχα κανέναν δισταγμό να το εμβολιάσω»

Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς ζήτησε να εμβολιαστούν λέγοντας πως όσοι δεν το κάνουν «θα υποστούν μια πρόσθετη ταλαιπωρία» αφού θα υπάρχουν «προφανώς συχνά εργαστηριακά τέστ, όχι self test». Σημείωσε ότι «καθώς πλησιάζει ο Σεπτέμβριος το πρώτο μας μέλημα θα είναι να επιστρέψουν όλα τα παιδιά στο σχολείο με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια» και «για να γίνει αυτό πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να πείσουμε τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς μας να εμβολιαστούν». Διευκρίνισε ότι «μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού» επισήμανε όμως ότι «αποφάσισα ότι αυτή δεν θα ήταν στην παρούσα συγκυρία η ενδεδειγμένη λύση». Τόνισε πως «ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσα σε παιδιά μικρότερης ηλικίας» και για τον λόγο αυτό οι εκπαιδευτικοί «έχουν ευθύνη απέναντι στα παιδιά» ενώ «παρά τις πρόνοιες που το υπουργείο θα λάβει θα είναι δύσκολο να προχωράμε σε αναπληρώσεις εκπαιδευτικών».

Για το νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στόχος είναι «η δημόσια εκπαίδευση να καταστεί και πάλι προτεραιότητα, να καταστεί μοχλός κοινωνικής κινητικότητας». Σημείωσε μάλιστα ότι «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έγιναν 11.700 διορισμοί».  Σχολιάζοντας το σύνολο των διατάξεων είπε πως «πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που προσφέρει ανοιχτή γνώση στα παιδιά ταυτόχρονα όμως επιδεικνύει μεγάλη ευθύνη στους δασκάλους και τους καθηγητές» ενώ «προσφέρει ανεξαρτησία αλλά και βοήθεια με λογοδοσία». Σημείωσε ότι «η ποιότητα της εκπαίδευσης συνδέεται με την αυτονομία των σχολικών μονάδων» επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι ουραγός» μια και «πάνω από το 80% των αποφάσεων για την λειτουργία του σχολείου λαμβάνονται από το υπουργείο Παιδείας». Ειδικά για την αξιολόγηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «εφαρμόζεται παντού στον ανεπτυγμένο κόσμο». Τόνισε πως ανα 3ετία «οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται για το έργο τους και την υπηρεσιακή τους συνέπεια από τον διευθυντή και τον σύμβουλο». Αποτιμώντας μάλιστα συνολικά το κυβερνητικό έργο είπε πως «ένα μεγάλο κομμάτι του εκπαιδευτικού μας προγράμματος έχει ολοκληρωθεί σε επίπεδο νομοθετικού έργου» και «η χώρα έκανε με επιτυχία το μεγάλο ψηφιακό άλμα της διδασκαλίας από απόσταση».

Για τη μείωση των εισακτέων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ και την βάση εισαγωγής. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «απύθμενο λαϊκισμό» τονίζοντας ότι «ψαρεύει στα θολά νερά ενός πανεπιστημίου δήθεν ανοιχτό για όλους αλλά με μέλλον για κανέναν» λέγοντας ότι μεγάλο ποσοστό δεν αποφοιτεί. Τόνισε πως «κάποιοι συνεχίζουν να μοιράζουν ψεύτικες υποσχέσεις». Απευθύνθηκε προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Είναι καιρός κ.Τσίπρα να σοβαρευτείτε και να σταματήσετε να δηλητηριάζετε όσους ακόμη αντέχουν να σας ακούν. Δεν γίνεται να μην υπάρχει μία βάση εισαγωγής για τα πανεπιστήμια». Επίσης αναφέρθηκε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για αποκατάσταση όσων απέτυχαν λόγω της βάσης εισαγωγής σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο «αντίκειται στην ακεραιότητα των εξετάσεων. Είναι μια κατάφωρη αδικία για την επόμενη γενιά που θα θέλει να διεκδικήσει την είσοδό της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Πηγή: News247.gr