Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Αναλαμβάνω ακέραιη την ευθύνη για τη μη εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Αναλαμβάνω ακέραιη την ευθύνη για τη μη εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Photo: Eurokinissi
Τι είπε ο πρωθυπουργός για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το ΕΣΥ, τις αυξήσεις στους ένστολους

Ξεπέρασε τις 2 ώρες η συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της 89ης ΔΕΘ. Στο επίκεντρο των ερωτήσεων έχουν βρεθεί μεταξύ άλλων το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΕΣΥ αλλά και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν γίνεται το διαχρονικό πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ να το χρεωθεί μόνο μία κυβέρνηση. Αλλά σε μας πέφτει ο κλήρος να το λύσουμε. Αναλαμβάνω ακέραιη την ευθύνη για το ότι αυτά τα έξι χρόνια δεν πετύχαμε την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ στον βαθμό που θα θέλαμε. Όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι, αποφασίσαμε την κατάργησή του.

Θα πάρουμε πίσω τα κλεμμένα, πήραμε ήδη 20 εκατ. Ξεκινήσαμε από τα «μεγάλα ψάρια» και προχωράμε με τον έλεγχο άλλων 5.000 ΑΦΜ. Από κοινωνία πελατών πρέπει να γίνουμε κοινωνία πολιτών. Διορθώνουμε το λάθος μας με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ακόμη ότι «Δεν πιστεύαμε, ως κυβερνητική πλειοψηφία, ότι συνέτρεχαν λόγοι για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Οι επιστολικές ψήφοι χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Θέλετε να τις καταργήσουμε; Το επιτελικό κράτος είναι μηχανισμός λογοδοσίας και ελέγχου. Εγώ ο ίδιος ανέλαβα την ευθύνη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μας βαραίνει όλους και εμένα πρώτο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος διακυβέρνησης πέρα από το επιτελικό κράτος. Πώς αλλιώς να κυβερνηθεί μια χώρα; Δεν γίνεται κάθε υπουργός να έχει το δικό του βιλαέτι».

Σε ερώτηση για τα πολιτικά σενάρια αλλαγής εν κινήσει στην ηγεσία της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θα αστειεύεστε, προφανώς. Δεν έχω ακούσει τέτοια σενάρια. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός με ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση, παρά την κάποια φθορά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναφορικά με τις αυξήσεις στους ένστολους, δήλωσε: «Έχουν ήδη από τον Ιούλιο πάρει τις πρώτες αυξήσεις. Του χρόνου θα υπάρχει δυνατότητα σημαντικής στήριξης της κοινωνίας. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας, λίγο υπομονή μέχρι τη ΔΕΘ του 2026. Τα μέτρα που εξαγγείλαμε είναι μόνιμα. Τέτοια εποχή πριν δέκα χρόνια η κοινωνία δεν είχε πάρει πολύ χαμπάρι τι περιείχε το 3ο Μνημόνιο».

Για το ΕΣΥ ο πρωθυπουργός τόνισε πως: «Έχουν επιτευχθεί σημαντικές βελτιώσεις στο ΕΣΥ. Έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών που είχαμε ποτέ αλλά θέλουμε και άλλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι έχει γίνει μια επανάσταση στα ζητήματα πρόληψης. Δεν πρόκειται να επιτρέψω σε μια μικρή μερίδα συνδικαλιστών να παρουσιάζει μια διαφορετική μη πραγματική εικόνα».

Για έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για θέματα όπως η ανακύκλωση, ο πρωθυπουργός είπε: «Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί ούτε να κρύψει οτιδήποτε από οποιονδήποτε έλεγχο αλλά ας έχουμε μια αίσθηση ότι αυτά γίνονται σε όλη την Ευρώπη και σίγουρα δεν είμαστε πρωταγωνιστές ή η χώρα που απασχολεί αποκλειστικά την ευρωπαϊκή εισαγγελία».

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε: «Σκοπός μας είναι να βελτιώσουμε τους μισθούς στη χώρα συνολικά, επίκειται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η ανεργία έχει πέσει. Πολλοί νέοι επιλέγουν να κάνουν δύο δουλειές. Τι λέμε με το 13ωρο; Ότι μπορείς να το κάνεις στον ίδιο εργοδότη και να παίρνεις περισσότερα χρήματα, αντί να είσαι σε δύο εργοδότες. Γιατί είναι αντεργατικό αυτό;

Με την κάρτα εργασίας είχαμε εκτόξευση των δηλωμένων υπερωριών. Είχαμε παράπονα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στηρίζουμε τον εργοδότη, αλλά πιο πολύ τον εργαζόμενο. Όποτε εκβιάζεται ο εργαζόμενος, θα τσακίσουμε τον εργοδότη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: