Μητσοτάκης: Αποδείχθηκε έμπρακτα η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων

Μητσοτάκης: Αποδείχθηκε έμπρακτα η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Σούδα, όπου επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνη. Και αυτό αποδείχθηκε έμπρακτα στο πεδίο τις τελευταίες μέρες» είπε ο πρωθυπουργός σε συνομιλία που είχε με τους χειριστές και το τεχνικό προσωπικό της Βάσης.

Ο πρωθυπουργός, τέλος, αναφέρθηκε στη σημερινή εορτή και τόνισε στο προσωπικό της Βάσης ότι «αισθάνθηκα την ανάγκη να βρεθώ μαζί σας σήμερα, ημέρα συμβολική για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία».

Νωρίτερα, από τα Χανιά και με αφορμή τον εορτασμό για τον Δεκαπενταύγουστο ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας: 

«Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος μας βρίσκει όλους σε φυσική απόσταση μεταξύ μας. Όμως, ενωμένους όσο ποτέ. Γι’ αυτό και τον υποδεχόμαστε μαζί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά: Φοράμε τη μάσκα μας. Δεν συνωστιζόμαστε. Και τηρούμε τις οδηγίες των γιατρών και της Πολιτείας. Γιορτάζουμε την Παναγία, προστατεύοντας την ζωή μας και την υγεία του διπλανού μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις ένοπλες δυνάμεις σημειώνοντας ότι «καθώς τιμούμε την Κοίμηση της Θεοτόκου, οι Ένοπλες Δυνάμεις υπερασπίζονται τα εθνικά μας δίκαια. Και, δίπλα στην κοινωνία, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αγρυπνούν για τη δική μας ασφάλεια. Τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες υπερβαίνουμε τις δυσκολίες. Και δίνουμε, με πειθαρχία και σοβαρότητα, την μάχη να μείνουμε υγιείς στον δρόμο της προόδου. Επιστρέφουμε και προσέχουμε! Γιατί μας περιμένει ένα απαιτητικό φθινόπωρο. Που όμως είναι στο χέρι μας να το μετατρέψουμε σε άνοιξη ευημερίας. Σε αφετηρία μιας νέας εποχής ελπίδας για ολόκληρη τη χώρα».

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα δεν λυγίζει

«Η Ελλάδα δεν λυγίζει. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Είναι πιο δυνατή απ’ ό,τι πολλοί νομίζουν και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, με την σωφροσύνη, την αυτοσυγκράτηση, αλλά και την ακράδαντη αποφασιστικότητα αφού γνωρίζει ότι το δίκαιο είναι με το μέρος της». Αυτό διεμήνυσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε δήλωση του από την Τήνο όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την 80η επέτειο από τον τορπιλισμό της «ΕΛΛΗΣ».

Παράλληλα ευχήθηκε «η Παναγία να προστατεύει, να οδηγεί και να φωτίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες, στις δύσκολες στιγμές και πάντοτε. Να σκεπάζει με τη Χάρη της αυτόν εδώ τον τόπο και τις ελληνικές θάλασσες, τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, το Πολεμικό Ναυτικό μας που αγωνίζονται αυτή την ώρα για τα Εθνικά μας Δίκαια».

H Τουρκία δηλώνει ξανά υπέρ του διαλόγου

Υπέρ του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων δηλώνει εκ νέου η Τουρκία, καλώντας την Ευρώπη να απευθύνει τις εκκλήσεις της προς την Ελλάδα.

Σε ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στο twitter αναφέρεται:

«Η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Η έκκληση της ΕΕ δεν πρέπει να απευθύνεται σε εμάς αλλά σε όσους λαμβάνουν μονομερή και προκλητικά μέτρα στην Ανατολική Μεσόγειο και εκείνους που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

«Ανησυχία» για την κλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο εξέφρασαν Τραμπ – Μακρόν

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξημένη ένταση μεταξύ Ελλάδας και της Τουρκίας, χωρών συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ» κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Εν μέσω της έντασης αναφορικά με τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα δήλωσε χθες πως η Γαλλία θα πρέπει να αποφεύγει πράξεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, μετά τα γυμνάσια που πραγματοποίησε το γαλλικό ναυτικό με ελληνικές δυνάμεις στην ίδια περιοχή την περασμένη Πέμπτη.