Μητσοτάκης: Δεν σχεδιάζουμε επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ηλικίες

Μητσοτάκης: Δεν σχεδιάζουμε επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ηλικίες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021. Στη σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζητείται σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» Αλέξη Τσίπρα, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, με θέμα την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Άλμα» στα ραντεβού μετά την υποχρεωτικότητα. Λογικό το πρόστιμο των 100 ευρώ, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Εντός του πρώτου 24ώρου από την ανακοίνωση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών καταγράψαμε σημαντική αύξηση στα ραντεβού που κλείνονται για την α δόση του εμβολιασμού. Είμαι σίγουρος πως ακολουθούμε μία αποτελεσματική πολιτική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη, που παρεχώρησε στον δημοσιογράφο, Mark Bendeich, στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου Reuters NEXT. Ανήμερα της ψήφισης του συγκεκριμένου μέτρου από την Ελληνική Βουλή – αναλογική απάντηση το χαρακτήρισε σε σχέση με τις καθυστερήσεις στο ρυθμό εμβολιασμού – ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως η κυβέρνηση είχε προηγουμένως εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο πειθούς, συμπληρώνοντας δε, πως οι ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 90% όσων καταλαμβάνουν κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το μηνιαίο διοικητικό πρόστιμο, ύψους 100 ευρώ λογικό, τονίζοντας πως αυτό θα βεβαιώνεται από τις φορολογικές αρχές. «Πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό εμβολιασμού τόσο για την α δόση, όσο και για την αναμνηστική δόση» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα σε επίπεδο Ε.Ε. που επέτρεψε την πρόσβαση του συνόλου του πληθυσμού στην τρίτη δόση του εμβολίου.

Ερωτηθείς, σχετικώς, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «αυτήν την ώρα δεν υπάρχει σχεδιασμός στην κυβέρνηση για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικιακές ομάδες», τονίζοντας ότι προς ώρας εστιάζουμε στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, καθώς αυτή είναι, που ασκεί μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και δυσκολεύει τη νοσηλεία συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εκτός της νόσου Covid – 19.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανάπτυξη της Ελλάδας μπορεί να είναι υψηλότερη από 4,5% το 2022

Η Ελλάδα περιμένει ότι θα υπερβεί την ανάπτυξη του 4,5% που προβλέπεται να έχει το 2022, δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η χώρα αναμένει μια επιτυχημένη τουριστική σεζόν, αν δεν υπάρξουν μείζονες περιπλοκές με την πανδημία της Covid-19.

Ερωτηθείς αν οι αρχές επιμένουν στην πρόβλεψή τους για ανάπτυξη 4,5%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Μπορεί να είναι υψηλότερη από το ποσοστό αυτό».

«Εφόσον δεν υπάρξουν μείζονα προβλήματα με την πανδημία, υποθέτοντας ότι η πανδημία θα οδηγηθεί σταδιακά σ’ ένα τέλος το πρώτο εξάμηνο του 2022, είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.