Μητσοτάκης: Εξεταστική για Plan Χ από την επόμενη Βουλή

Μητσοτάκης: Εξεταστική για Plan Χ από την επόμενη Βουλή
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη συζήτηση και λήψη απόφασης, επί της προτάσεως που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, Τρίτη 26 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕΑ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Χαρακτήρισε «θλιβερό» τον κ Τσίπρα για τις αναφορές του στο Σύνταγμα. Τον κάλεσε «να μην κρύβεται πίσω από τον Βαρουφάκη».

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση ότι η ΝΔ μόλις επανέλθει στην κυβέρνηση θα επαναφέρει το αίτημα για εξεταστική επιτροπή για την περίοδο Βαρουφάκη απεύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση της πρότασής του στη Βουλή και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από τον Γιάνη Βαρουφάκη».

 «Οφείλουμε να τεκμηριώσουμε το πραγματικό κόστος από τους τραγικούς χειρισμούς της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι οι αρνητικοί συσχετισμοί της σημερινής Βουλής δεν θα αποτρέψουν τη διερεύνηση της υπόθεσης. «Το συνολικό κόστος είναι τεράστιο, όπως και να το υπολογίσετε» είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και επικαλέστηκε τις δηλώσεις Στουρνάρα και Ρέγκλινγκ για κόστος 86 δις ευρώ ή 100 δις ευρώ αντίστοιχα. Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση ότι φόρτωσε στην ελληνική οικονομία «ένα τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο».

«Επιβλήθηκαν νέα μέτρα λιτότητας 9 δις ευρώ περίπου για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που προκάλεσε η κυβέρνηση κατά το 1ο επτάμηνο του 2015» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διερωτήθηκε, μάλιστα, ποιος ήταν ο πραγματικός ρόλος του Γ. Βαρουφάκη υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός τον είχε χαρακτηρίσει «asset» για την κυβέρνηση. «Αν υπήρχε πρόβλημα με τον κ. Βαρουφάκη γιατί δεν τον είχατε αντικαταστήσει;» είπε και υποστήριξε ότι δεν μπορεί άλλο ο κ. Τσίπρας να κρύβεται πίσω από τον κ. Βαρουφάκη.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ στηλίτευσε, όμως, προσωπικά τον πρωθυπουργό για τις αναφορές του στη Δημοκρατία κατά την παρουσίαση των προτάσεών του για το Σύνταγμα. «Είναι θράσος να ταυτίζετε την Δημοκρατία με την Αριστερά» είπε και χαρακτήρισε δύο φορές «θλιβερό» τον κ. Τσίπρα.Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να περιθωριοποιήσει το ΠΑΣΟΚ. Καταλόγισε μάλιστα τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «μένει ασυγκίνητος» στην χυδαία επίθεση του Πάνου Καμμένου στην Φώφη Γεννηματά.

Κατηγόρησε ακόμη τη συμπολίτευση ότι φοβάται να συζητήσει τα «τραγικά γεγονότα» του Ιουνίου και του Ιουλίου του 2015. «Ελάτε να συζητήσουμε για το κόστος της διαπραγμάτευσης» είπε απευθυνόμενος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Προειδοποίησε, μάλιστα, στην κυβέρνηση ότι θα την καταδιώκουν για πάντα οι «ερινύες» για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να δώσει απάντηση αν έλεγε συνειδητά ψέματα ή αν είχε αριστερές αυταπάτες» δήλωσε και σημείωσε ότι πιθανόν να ισχύουν και τα δύο.Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν άφησε ασχολίαστη την απουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου από την συζήτηση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. «Ο κ. Τσίπρας με το προαύλιο τα πάει μια χαρά. Με την ολομέλεια βλέπω να έχει δυσκολίες» είπε. «Πληροφορήθηκα και ότι ο κ. Καμμένος απουσιάζει στη Βουλγαρία. Νομίζω και στη Μογγολία θα πήγαινε για να αποφύγει τη σημερινή συζήτηση» ανέφερε δηκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι είχε ένα καταστροφικό «σχέδιο» έξι αξόνων που περιλάμβανε : α) αχαλίνωτα ψέματα και ψεύτικες υποσχέσεις, β) εξάντληση του χρόνου της διαπραγμάτευσης, γ) δημοψήφισμα «παρωδία» για να δραματοποιηθεί η κατάσταση, δ) πλήρη συνθηκολόγηση, ε) υπογραφή τρίτου Μνημονίου και στ) αιφνιδιαστικές εκλογές.

Πηγή: news247.gr