Μητσοτάκης για Κυπριακό: «Οι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών είναι εκτός πλαισίου της ΕΕ»

Μητσοτάκης για Κυπριακό: «Οι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών είναι εκτός πλαισίου της ΕΕ»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) υποδέχεται τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (Δ) στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021. Με κάθε επισημότητα, τηρώντας παράλληλα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού, πραγματοποιούνται οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων που θα παραστούν στις εκδηλώσεις της χώρας μας είναι ο Ρώσος πρωθυπουργός, Mikhail Mishustin, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, μαζί με την Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, η υπουργός Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Florence Parly καθώς και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μαζί με τη σύζυγό του, Άντρη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιθυμούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας χωρίς προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες. Η Αθήνα παραμένει ανοιχτή χωρίς να είναι αφελής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα η χαρά μας είναι διπλή. Τιμούμε τα 200 χρόνια της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Είναι κοινές οι μνήμες, κοινή η παράδοση και η εθνική μας εορτή», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες στις δηλώσεις που έκανε στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η συνάντηση που είχαν επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά την άριστη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Ανέφερε ότι συζήτησαν για την παρούσα φάση των ευρωτουρκικών σχέσεων και για την προετοιμασία της άτυπης πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ για τις 27 Απριλίου και για την ανάγκη να συμμετέχει και η ΕΕ.

Συμφωνήσαμε, συνέχισε ο πρωθυπουργός, στο αυριανό συμβούλιο οι δύο χώρες μας και συνολικά η ΕΕ να επιμείνουν στην αξιόπιστη εφαρμογή της συμφωνημένης από όλους και αποτυπωμένης στα συμπεράσματα του Συμβουλίου πολιτικής της διττής προσέγγισης της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

Χαιρετήσαμε – πρόσθεσε – το περιεχόμενο της έκθεσης Μπορέλ. «Είναι ανάγκη τα συμπεράσματα να κινούνται στο ίδιο πνεύμα με τα συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπογραμμίσουμε την πραγματικότητα ότι η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει υπονομεύοντας την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας και την επανέναρξη των συζητήσεων για την επίλυση του κυπριακού», τόνισε.

Συμπλήρωσε ότι απόδειξη για αυτό είναι η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας για το καθεστώς των Βαροσίων.

«Προς το παρόν στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει αποσύρει τα ερευνητικά της πλοία από τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, από την ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη. Το γεγονός αυτό δεν είναι ασήμαντο, ωστόσο απομένει να αποδειχθεί ότι θα έχει διάρκεια. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να βεβαιώσει αν πρόκειται για μια ειλικρινή κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης και συμμόρφωσης με τη διεθνή νομιμότητα ή για έναν ακόμα παραπλανητικό ελιγμό», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε επίσης ότι η έκθεση Μπορέλ λέει ότι η Τουρκία είτε θα ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου κάτι που όλοι ευχόμαστε, ή στην περίπτωση που επιλέξει να μείνει στο δρόμο της παραβατικότητας αυτό θα οδηγήσει σε συνέπειες.

«Σε κάθε περίπτωση κοινή μας θέση είναι ότι η στάση της Άγκυρας δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από το δικό μας στόχο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, πάντα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι οι αξιώσεις περί δήθεν λύσης δύο κρατών βρίσκονται εκτός πλαισίου Ηνωμένων Εθνών, ότι απορρίπτονται χωρίς συζήτηση από την Ελλάδα και την Κύπρο και βρίσκονται και εκτός πλαισίου της ΕΕ.

«Με το φίλο Νίκο επιβεβαιώσαμε και πάλι την κοινή μας θέση για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως επιθυμούμε να είναι καλές με ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

«Αλλά για έναν ειλικρινή διάλογο που θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στις συνθήκες, στους κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης και καλή γειτονίας. Χωρίς απειλές, χωρίς προκλήσεις, χωρίς επιθετικές ενέργειες. Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν αλλά ούτε και φοβάται κανέναν. Παραμένει ειλικρινής χωρίς να είναι αφελής», υπογράμμισε.

Ν. Αναστασιάδης: Επιδιώκουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη σημερινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021. Με κάθε επισημότητα, τηρώντας παράλληλα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού, πραγματοποιούνται οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων που θα παραστούν στις εκδηλώσεις της χώρας μας είναι ο Ρώσος πρωθυπουργός, Mikhail Mishustin, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, μαζί με την Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, η υπουργός Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Florence Parly καθώς και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μαζί με τη σύζυγό του, Άντρη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είναι πραγματικά ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι στην ελληνική πρωτεύουσα μετά την τιμητική πρόσκληση να συνεορτάσουμε μαζί και να τιμήσουμε τον ελληνικό λαό, 200 χρόνια μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μίλησε για «έναν αγώνα από τον οποίο η Κύπρος δεν απείχε, συμμετείχε ενεργά, υπέστη θυσίες αλλά και από τον οποίο εμπνέεται προκειμένου να απαλλαγεί 46 χρόνια μετά από τον ίδιο ζυγό. Όχι μόνο για τον Ελληνισμό της Κύπρου αλλά και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

«Αυτό που επιδιώκουμε κι έχουμε διαπιστώσει μαζί είναι πως μια δίκαιη και βιώσιμη αλλά ιδιαίτερα λειτουργική λύση του Κυπριακού θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού είτε για Ελληνοκύπριους είτε για Τουρκοκύπριους. Εξάλλου είναι καλά γνωστό πως για αιώνες ζήσαμε μαζί ειρηνικά, συνδημιουργήσαμε και δυστυχώς τα όσα επισυνέβησαν έχουν δημιουργήσει μια άλλη κατάσταση πραγμάτων που δεν αφορά τόσο τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων αλλά της συγκεκριμένης δύναμης, δηλαδή της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε απόλυτα δημιουργική τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και όπως είπε: «δύο ήσαν τα θέματα: η άτυπη διάσκεψη που θα γίνει στη Γενεύη 27-29 Απριλίου και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να συντονιστούμε και από κοινού να αναλάβουμε δράσεις». Τόνισε πως στόχος είναι από τη μια να διασφαλιστεί η επιτυχία της διάσκεψης κάτι που θα σήμαινε τη δημιουργία των απαραιτήτων προϋποθέσεων έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον γγ να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο για την Κύπρο που θα μας οδηγούσε σε μια λύση όπως ακριβώς περιγράφεται είτε στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών (με παρουσία του γγ στις 25ν Νοέμβρη του 2019 στο Βερολίνο), μια θέση που συμπίπτει και με τις δικές μας διαχρονικές θέσεις αλλά και που δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για μετεξέλιξη της κυπριακής δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό για να είναι και βιώσιμο κράτος, το οποίο την ίδια ώρα δεν θα παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές της ΕΕ.

Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε τη σύμπτωση θέσεων όσον αφορά τη διαχείριση θεμάτων που είναι στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είπε «αυτό που από κοινού συμφωνήσαμε είναι πως όποια απόφαση ή ανακοινωθέν θα πρέπει να είναι απόλυτα συνεπές με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν και του ύπατου εκπροσώπου του κ. Μπορέλ».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί η συναίνεση που «θα επιτρέψει χωρίς να παραγνωρίζουμε την ανάγκη καλών σχέσεων με την Τουρκία, θα επιτρέψει τον προβληματισμό στην τουρκική πρωτεύουσα πως επιτέλους αν θέλουν να συμβαδίζουν και να πλησιάσουν την Ευρώπη θα πρέπει και να είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν με αρχές και αξίες αλλά και προϋποθέσεις που η ΕΕ θέτει, προκειμένου να επιτευχθεί εξομάλυνση σχέσεων που θα επιτρέπει την επικράτηση της ειρήνης στη Μεσόγειο».

Κλείνοντας εξέφρασε τη χαρά και τις ευχαριστίες του στον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και την ικανοποίησή του για τη σταθερή στήριξη από την ελληνική πλευρά για να επικρατήσει, όπως και οι δύο χώρες πρεσβεύουν η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μεσόγειο.