Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Δεν θα πάμε σε νέο lockdown – Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι για τους λίγους ανεμβολίαστους

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Δεν θα πάμε σε νέο lockdown – Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι για τους λίγους ανεμβολίαστους
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των δασικών πυρκαγιών, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Αθήνα, Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρωθυπουργός απάντησε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου σε ερωτήματα σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας και το πόσο πιθανό είναι να δούμε ένα νέο lockdown τον Σεπτέμβριο.

Κατα τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις πυρκαγιές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και σε ερωτήσεις για την πανδημία του κορωνοϊού και τον εμβολιασμό.

«Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα για τις πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια, η αποτίμηση και αξιολόγηση των σχεδίων θα γίνει πρώτα και μετά η συζήτηση στη Βουλή ή το σχέδιο που θέλετε να παρουσιάσετε στην Ελληνική Βουλή, θα είναι ανεξάρτητο και σε δεύτερο χρόνο», ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Επίσης ρωτήθηκε για το κατά πόσο θα υπάρξουν και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που θα μπουν στο μοντέλο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας ότι για να μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε συχνά τεστ κι αυτό είναι κόστος σε χρόνο και χρήμα. Καθένας κάνει τις επιλογές του και πρέπει να προσαρμοστεί στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένες εξαγγελίες θα γίνουν πριν το τέλος του μήνα», πρόσθεσε.

Σεβασμός στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή

Για το εάν θα γίνει ένα ταμείο ενίσχυσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι προτιμά από το να συλλέγει χρήματα να αναθέτει έργα. «Έχουμε έναν κατάλογο έργων και έχουμε ήδη συνομιλήσει με εταιρείες και ιδιώτες. Στόχος μας είναι να παραδίδει ο δωρητής αποτέλεσμα και να μην δίνει λεφτά. Θα κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα έτσι. Αυτή είναι η κατεύθυνση που θα κινηθούμε» είπε.

Αναφερόμενος σε παραδείγματα τολμηρών παρεμβάσεων στο κράτος ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη δημιουργία εδικής μονάδας δασικών επιχειρήσεων και τον τρόπο αναδάσωσης ώστε να επιτραπεί η φυσική αναγέννηση των πεύκων, και να γίνουν στοχευμένες αναδασώσεις με φυτά που δεν είναι τόσο εύφλεκτα όσο το πεύκο. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, και τόνισε ότι πρέπει να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για την κλιματική αλλαγή, και να καταρρίψουμε μια σειρά από μύθους και fake news που έκαναν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και δυστυχώς υιοθετήθηκαν από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν μπορούμε για παράδειγμα να ζητάμε από τους Ρουμάνους να βοηθήσουν και να ασχολούμαστε να πείσουμε τον κόσμο ότι οι Ρουμάνοι δεν είπαν αυτό που αναφέρθηκε ως ψέμα, ότι δήθεν σε μια μέρα θα μπορούσε να σβήσει η φωτιά. Λίγη σοβαρότητα επιτέλους από όλους αυτούς που κάθονται σε ένα πληκτρολόγιο και γράφουν ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Τουλάχιστον όχι την ώρα της μάχης. Θα υπάρξει χρόνος για πολιτική κριτική. Εδώ πέρα είμαστε να τα συζητήσουμε όλα. Να σεβαστούμε όμως τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα πάμε σε νέο lockdown – Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι για τους λίγους ανεμβολίαστους

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας και το πόσο πιθανό είναι να δούμε ένα νέο lockdown τον Σεπτέμβριο και τι θα σημαίνει αυτό για την οικονομία, αλλά και το αν τον προβληματίζει το γεγονός πως έχουν φρενάρει οι εμβολιασμοί, ο πρωθυπουργός απάντησε:

Προφανώς και με προβληματίζει το γεγονός όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Υπάρξει εξήγηση ότι ο καλοκαίρι ο κόσμος λείπει και άρα ο προγραμματισμός του εμβολιασμού είναι πιο δύσκολος αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να επανέλθουμε δυναμικά και να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα. Αυτό είναι μια συλλογική προσπάθεια την οποία ελπίζω κι εύχομαι να μπορέσουμε να κάνουμε όλοι μαζί.

Από κει και πέρα, έχω πει ότι δεν θα πάμε σε νέο lockdown. Επίσης είναι λάθος τα όποια ελαφρά περιοριστικά μέτρα μπαίνουν σε περιοχές οι οποίες κατατάσσονται στην κατηγορία 4, όπως δύο περιφερειακές ενότητες της Κρήτης και η Ζάκυνθος, να χαρακτηρίζονται lockdown. Δεν είναι lockdown.

Θα το ξαναπώ: Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους. Η οικονομία θα λειτουργήσει, η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή και η απάντηση στο πρόβλημα της μετάλλαξης Δέλτα δεν είναι το lockdown, είναι ο εμβολιασμός και η στοιχειώδης προστασία και η κοινή λογική.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός έδωσε ένα παράδειγμα επισημαίνοντας ότι με την επιστροφή από τις διακοπές είναι εύλογο ειδικά νέα παιδιά, να κάνουν τεστ και για μία εβδομάδα να μην έρθουν σε επαφή με γονείς, παππούδες, ειδικά αν αυτοί είναι ανεμβολίαστοι.

«Ζητώ πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στο πώς θα επιστρέψουν οι πολίτες από τις διακοπές τους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.