Μητσοτάκης για Μάτι: Όσα απακαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά – Έντονες αντιδράσεις μετά από δημοσίευμα (ηχητικό)

Μητσοτάκης για Μάτι: Όσα απακαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά – Έντονες αντιδράσεις μετά από δημοσίευμα (ηχητικό)
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φθανει στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου όπου θα τελεστεί μνημόσυνο για τα 102 θύματα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, Τρίτη 23 Ιουλίου 2019. Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη και επεκτάθηκε ταχύτατα στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι με τραγικό απολογισμό τη ζωή 102 ανθρώπων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συνεργάτες του για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Καθημερινή» για την τραγωδία στο Μάτι.

Νωρίτερα, ο Στέλιος Πέτσας είχε δηλώσει πως τα δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτουν έγκλημα συγκάλυψης και «τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις», όπως δείχνουν τα συγκλονιστικά στοιχεία για την εθνική τραγωδία.

Σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή» σε δημοσίευμά της με τίτλο «Θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε», αναφέρεται σε απόπειρα συγκάλυψης των στοιχείων της έρευνας που αφορούσε την τραγωδία.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή «ο Αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. Εκείνος ξέρει πως είναι μια δύσκολη αποστολή -θεωρεί πως θα πρέπει να αναζητήσει τυχόν ευθύνες ανωτέρων του και οι ισορροπίες θα είναι λεπτές. Δέχεται όμως χωρίς δεύτερη σκέψη», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στην συνέχεια περιγράφονται τα στάδια της έρευνας μέχρι και σήμερα με αναφορές σε αφόρητες πιέσεις στο πρόσωπο του κ. Λιότσου, προκειμένου να σταματήσει την έρευνά του. Στις απειλές, μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πρωταγωνιστικό ρόλο φέρονται να είχαν υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Απίστευτες απειλές αποδίδονται στον τέως Αρχηγό της Πυροσβεστικής, κ., Ματθαιόπουλο, όπως: «Θάψε τα έγγραφα γιατί θα σε σκίσουμε» ενώ ο τότε Αρχηγός επικαλείται τέως Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. η εφημερίδα εικάζει ότι αναφέρεται στην Όλγα Γεροβασίλη) η οποία φέρεται να «έχει δώσει την εντολή για συγκάλυψη», ενώ τονίζεται πως υπήρξαν αναφορές για «άνωθεν» εντολές της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.

«…θαψ’ τα μη μπλέξεις, σου μεταφέρω άνωθεν πολιτικές εντολές, μη δείξεις ονόματα, θα τα βάλεις με την περιφερειάρχη… θα σε σκίσουμε, θες καμία δυσμενή;», φέρεται να είπε στον πραγματογνώμονα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Ακούστε το ηχητικό της εφημερίδας:

Ο Γιώργος Ματθαιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα και σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πως θα κάνει τη δουλειά του.

Όλγα Γεροβασίλη: Ας ψάξουν άλλους τρόπους για να αποπροσανατολίσουν

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίζει ως απειλή την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός μου να μην επιτρέψω σε οποιονδήποτε να με συκοφαντεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Όλγα Γεροβασίλη απαντώντας στον Στ. Πέτσα με αφορμή όσα εκείνος δήλωσε σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις της Καθημερινής της Κυριακής.

«Εξηγούμαι λοιπόν στον κύριο Πέτσα -που ζητά από μένα εξηγήσεις για κάτι το οποίο μέχρι χθες δε γνώριζα κι αν είναι αληθές ό,τι διάβασα στην Καθημερινή είναι ψευδέστατο όσον με αφορά. Για τους ανθρώπους της Αριστεράς η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη και η απόδοσή της συνιστούν ύψιστη αξία και διαρκές ζητούμενο. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι αυτό που συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία και τις λειτουργίες της» επισημαίνει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ας ψάξουν λοιπόν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι», προσθέτει η κ. Γεροβασίλη καταλήγοντας: «Ας ψάξουν αλλού και άλλους τρόπους να αποπροσανατολίσουν από τα τεράστια προβλήματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε και φέρνει με γοργά βήματα στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, στο παρόν και το μέλλον της χώρας μας».

 Φώφη Γεννηματά: «Εστησαν σόου για να καλύψουν ευθύνες»

«Το βράδυ που καίγονταν άνθρωποι έστησαν σόου για να καλύψουν ευθύνες», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως πρέπει η δικαιοσύνη να ερευνήσει σε βάθος και όλα να βγουν στο φως. «Στη μνήμη θυμάτων και συγγενών, για όσους ζουν ακόμα εκεί, να φτάσει η δικαιοσύνη στην αλήθεια και να μάθουμε τι συνέβη και ποιοι έχουν ευθύνες», υπογράμμισε.