Μητσοτάκης για το «ναυάγιο» στη Σύνοδο Κορυφής: Kάποιοι επέμειναν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε.

«Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για το ύψος και την κατανομή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027» ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως είναι χρήσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηηση.

«Γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Επιπλέον η ιστορία μάς διδάσκει ότι τέτοιες σύνθετες συμφωνίες, που αφορούν την καρδιά των πολιτικών μας, τους πόρους δηλαδή που είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουν ως Ευρώπη για την επόμενη εξαετία, δεν επιτυγχάνονται κατά κανόνα στην πρώτη προσπάθεια» προσέθεσε και σημείωσε πως η Ευρώπη καταλήγει σε λύσεις μετά από διαδικασίες μερικές φορές παίρνουν αρκετό χρόνο, πολύ κόπο και πολύ προσπάθεια.

Διερωτώμενος γιατί βρεθήκαμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ο πρωθυπουργός είπε πως από τη μια μεριά η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στερεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μια σημαντική χώρα συνεισφοράς και συμπλήρωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ένα πλαίσιο εξαιρετικά φιλόδοξο πολιτικών που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, όπως πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη μετάβαση σε μια οικονομία τελικά εκπομπών άνθρακα έως το 2050, πολιτικές που έχουν να κάνουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας, πολιτικές που έχουν να κάνουν με την προστασία των συνόρων μας. Και όλες αυτές οι πολιτικές χρειάζονται πρόσθετους πόρους για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν».

Σε αυτό το σύνθετο μήνυμα είπε πως προστέθηκε και η επιμονή τεσσάρων μεσαίων ευρωπαϊκών χωρών, συνεισφορέων, ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν έπρεπε με τίποτα να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ. Με άλλα λόγια, επισήμανε πως κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους.

Εστιάζοντας περαιτέρω στην προσδοκία και στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια πρώτη απόπειρα επίλυσης «αυτού του εξαιρετικά δύσκολου σταυρόλεξου». Σημείωσε πως τις «επόμενες εβδομάδες θα διαβουλευθούμε μεταξύ μας, αλλά και με τα ευρωπαϊκά όργανα, ώστε ελπίζουμε την επόμενη φορά που θα ξαναβρεθούμε στις Βρυξέλλες να μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία η οποία θα είναι προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών και θα μπορέσει να τοποθετήσει την Ευρώπη στο επίπεδο που της αναλογεί».
Αφού σημείωσε πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος δραματοποίησης από την καθυστέρηση μη λήψης απόφασης, εξέφρασε την πεποίθηση πως ο χρόνος θα είναι βάλσαμο και θα μας επιτρέψει την επόμενη φορά να είμαστε πιο έτοιμη για μια συμφωνία.

Διαβεβαίωσε πως δεν θα χάσουν οι Έλληνες αγρότες πόρους και η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα χρήματα από αυτά που είχε πάρει για τις πολιτικές συνοχής. Υπογράμμισε μάλιστα πως για πρώτη φορά η χώρα μας θα έχει στη διάθεσή της πόρους σημαντικούς, συμπληρώνοντας πως με τη μόχλευση που γίνεται θα είναι ακόμα πιο σημαντικοί για τη δίκαιη μετάβαση. Και δήλωσε ότι «θα υπάρχουν και σημαντικοί πόροι, θα θέλαμε περισσότερους, για την προστασία των συνόρων».

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως δεν μας αξίζει μια μικρότερη Ευρώπη με μικρότερη παρέμβαση στα πράγματα.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης σκιαγράφησε τις βασικές θέσεις με τις οποίες η χώρα μας προσήλθε σε αυτή τη διαπραγμάτευση: «Την ανάγκη να προστατεύσουμε το εισόδημα των αγροτών μας και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη μετάβαση σε μια παραγωγική διαδικασία η οποία είναι πιο φιλική στο περιβάλλον, καθώς και να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους από αυτούς που είχαμε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο για τις πολιτικές συνοχές, δηλαδή να έχουμε στη διάθεσή μας ένα μεγαλύτερο ΕΣΠΑ, εμπροσθοβαρές το οποίο θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα δημιουργήσει πολλές καλές, νέες θέσεις απασχόλησης. Την ανάγκη να εξασφαλίσουμε σημαντικούς πόρους για να κάνουμε πράξη τη δίκαιη μετάβαση που αφορά την απολιγνιτοποίηση σε περιοχές της χώρας που είναι μέχρι και σήμερα εξαρτημένες από την εξόρυξη και την καύση του λιγνίτη».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μειωμένα κονδύλια που προβλέπει η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη FRONTEX, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι μεν το κονδύλι για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων σε σχέση με την αρχική πρόταση είναι μειωμένο, τονίζοντας αφετέρου πως είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με αυτό το οποίο είχαμε. Ως προς αυτό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στη χθεσινή συζήτηση εξέφρασε την ανησυχία του για αυτή τη μείωση, εξηγώντας ότι μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα και της Επιτροπής και όλων των κρατών-μελών, δεν μπορεί να κάνει πράξει αυτές τις πολιτικές αν δεν έχει εργαλεία και πόρους για να μπορεί να φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές πως η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού υλοποιείται σύμφωνα με τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία έχει θέσει και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καθυστέρηση στις εξαγγελίες της κυβέρνησης σε σχέση με τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει και τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα από τις αρχές της επόμενες εβδομάδας.

Τέλος, κληθείς να απαντήσει τι θα κάνει η Ελλάδα στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει το ερευνητικό της σκάφος νότια της Κρήτης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως όλοι γνωρίζουν ποιες είναι οι θέσεις της χώρας μας ως προς τα ζητήματα της προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα