Μητσοτάκης: H Ελλάδα αποκτά επιτέλους ένα σαφές και λειτουργικό Σύστημα Ασύλου – Τσίπρας: Τα κάνατε «θάλασσα»

Μητσοτάκης: H Ελλάδα αποκτά επιτέλους ένα σαφές και λειτουργικό Σύστημα Ασύλου – Τσίπρας: Τα κάνατε «θάλασσα»
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις» την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τί προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και την ένταξη των προσφύγων στη χώρα.

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ολοκληρώνεται με «το δομημένο και λειτουργικό σύστημα ασύλου» που προωθεί η κυβέρνηση τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των συνόρων και «τον αναγκαίο διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών» καθώς και τους κανόνες «υπό τους οποίους -όσοι το δικαιούνται- θα παραμένουν εδώ, σε ανθρώπινες συνθήκες». Υπογράμμισε πως «η ψευδαίσθηση των «ανοιχτών συνόρων» απαιτεί οργάνωση για να προσαρμοστεί στη ρεαλιστική πολιτική των «ασφαλών συνόρων». Κι ότι η ιδεοληψία των «μεταναστών που λιάζονται» θέλει τόλμη και χρόνο, ώστε να μετατραπεί σε μια καθημερινότητα «κράτους και πολιτών που νοιάζονται».

Το νομοσχέδιο όπως είπε υλοποιεί τρείς κομβικές αρχές:

-Πρώτον, κωδικοποιεί 5 διαφορετικούς νόμους, ένα Προεδρικό Διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις ή μεταφορές Οδηγιών. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με το κοινοτικό Δίκαιο και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.

-Δεύτερον, απλοποιεί και συντομεύει τη χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και στις οικογένειες, στις οποίες, μάλιστα, παρέχει αμέσως πρόσβαση σε Υγεία και Εκπαίδευση.

-Και τρίτον, εντάσσει όσους ζητούν προστασία σε ένα πλαίσιο σεβασμού και συνεργασίας με τις ελληνικές Αρχές.

«Όσοι παρελκυστικά θα διεκδικούν άσυλο, αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα μας, δεν θα έχουν θέση εδώ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως το νομοσχέδιο κινείται σε διπλή κατεύθυνση: «Αυστηροί κανόνες, που βάζουν τέλος σε παρανομίες και αυθαιρεσίες, αλλά και ευαισθησία, που παρέχει πρόσθετα δικαιώματα στους αδικημένους». Έτσι, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «στο εξής, κάθε αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται μέσα σε 6 μήνες αντί για 9 όπως ίσχυε. Και η απόφαση θα δίνεται στον ενδιαφερόμενο μέσα σε 10 ημέρες αντί για 20. Αν, όμως, στο μεταξύ, ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις Αρχές ή έχει αποχωρήσει από τη χώρα χωρίς άδεια, το αίτημά του θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο. Και θα είναι υποψήφιος προς αναχώρηση. Γι’ αυτό, άλλωστε και με το νέο σύστημα θα εξετάζονται πρώτα οι περιπτώσεις ευάλωτων προσώπων, αλλά και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά». Είπε πως από τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας, απαλείφεται το γενικόλογο «μετατραυματικό στρες» ενώ στα «ευάλωτα» και προς προστασία άτομα εντάσσονται, πλέον, όλοι οι ανήλικοι – και όχι μόνο οι ασυνόδευτοι. Επιπλέον, μέλη της οικογένειας του αιτούντος θα θεωρούνται, πλέον, εκτός των συζύγων και των παιδιών, και ο εκτός γάμου σύντροφός του, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τα εκτός γάμου τέκνα του και τους γονείς του, αλλά και για όποιον, γενικά, έχει την επιμέλεια ενός ανήλικου παιδιού.

Τόνισε ακόμη πως οι ανήλικοι, θα εισάγονται στις αντίστοιχες βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αν οι γονείς τους δεν τηρούν αυτήν την υποχρέωση, θα έχουν κυρώσεις.

Είπε ακόμη ότι όλοι οι νόμιμοι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στην Υγεία και στην Εργασία: Ένας ειδικός αριθμός θα τους δίνει πρόσβαση στην περίθαλψη. Ύστερα από 6 μήνες, θα εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης ώστε να πάψει η Ελλάδα να προσελκύει αλλοδαπούς οι οποίοι μέχρι σήμερα ζητούσαν διεθνή προστασία μόνο και μόνο για να βρουν μία δουλειά σε άλλο κράτος.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ελλείψεις και αντιφάσεις που μέχρι τώρα επέτρεπαν «λάθη, καθυστερήσεις και εικόνες χάους» συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε «χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους στα νησιά και διάσπαρτους στην ενδοχώρα, εγκαταστάσεις, όπως το αίσχος της Μόριας, 70.000 αιτήσεις ασύλου να παραμένουν εκκρεμείς και, παρά τις τεράστιες σπατάλες που ήδη ερευνά η OLAF, μόνο το 22% των ευρωπαϊκών κονδυλίων να έχει αξιοποιηθεί!».

Σημείωσε ακόμη πως έγιναν μόλις 1.806 επιστροφές κάτι που αποδεικνύει ότι το σύστημα ασύλου ήταν σε παράλυση και εξέπεμπε «το σήμα ότι στην Ελλάδα μπορεί να έρχονται άνθρωποι για να μείνουν, χωρίς κανέναν έλεγχο».

Τσίπρας: Τα κάνατε θάλασσα στο προσφυγικό

Κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε το προσφυγικό μετά τις εκλογές άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ενώ είπε ότι το νομοσχέδιο που έφερε είναι «ιδεοληπτικό και θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό».

Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «καταργήσατε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και μετατρέψατε το προσφυγικό σε ζήτημα καταστολής». Επίσης της καταλόγισε ότι καθυστέρησε τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας και ότι δημιουργεί δομές χωρίς ανθρώπινες συνθήκες και χωρίς να έχει προετοιμάσει τις τοπικές κοινωνίες. «Τα στελέχη σας ακολουθούν ακραία ρητορική και συγκρίνουν την έλευση των προσφύγων με εισβολή» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Μετατρέψατε το προσφυγικό σε μεταναστευτικό για να ικανοποιήσετε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων σας, αλλά αυτό είναι λανθασμένη επιλογή για τον επιπλέον λόγο ότι θα σας πούνε οι Ευρωπαίοι εταίροι “γιατί μας ζητάτε μετεγκατάστασεις αν είναι μετανάστες και γιατί μας ζητάτε αναθεώρηση του Δουβλίνου. Βρείτε τα με τις χώρες προέλευσής τους”».

«Τα Βρασνά είναι δικό σας δημιούργημα», προσέθεσε ο κ. Τσίπρα. «Εξακολουείτε να ακροβατείτε ανάμεσα στη δύσκολη πραγματικότητα και της ανάγκης σας να συνεχίσετε να χαϊδεύετε τα αυτιά της κομματικής σας βάσης. Λέτε ότι θα κάνετε μαζικές επιστροφές στην Τουρκία. Αλήθεια; Πώς θα το κάνετε; Μας κατηγορείτε ότι κάναμε μόνο 1.800 επιστροφές. Αλήθεια είναι αλλά πέραν αυτών υπήρξαν άλλες 17.500 εθελοντικές επιστροφές και 10.000 επανενώσεις οικογενειών και έγιναν και 22.000 μετεγκαταστάσεις. Άρα συνολικά 50.000 άνθρωποι έφυγαν. Θα κάνετε εσείς 50.000 επιστροφές στην Τουρκία; Ή δεν έχετε καταλάβει τι γίνεται ή κοροϊδεύετε…» ανέφερε. Για τις αποτροπές στη θάλασσα είπε ότι αυτά που λέει η κυβέρνηση είναι νομικά αλλά και τεχνικά αδύνατα που «θα επιφέρουν δύσκολες καταστάσεις».

Συνεχίζοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει το θέμα «από διεθνές και ευρωπαϊκό σε εθνικό ή το χειρότερο σε ελληνοτουρκικό». «Έχετε υιοθετήσει μια ολισθηρή για τα εθνικά συμφέροντα λογική συμψηφισμού τής προσφυγικής κρίσης με μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων… Εγώ ο ίδιος ως πρωθυπουργός πήγα τρεις φορές στη Τουρκία. Ούτε μια στιγμή όμως δεν διανοήθηκα να κάνω εκπτώσεις από τις εθνικές μας θέσεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, προκειμένου να κατευνάσω τον Πρόεδρο Ερντογάν και τους γείτονές μας. Εσείς τώρα τι κάνετε; Πού είναι η φωνή της Ελλάδας απέναντι στις επεκτατικές κραυγές της Άγκυρας. Τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη κάνουν εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πού είστε εσείς που είστε τόσο ευαίσθητοι με τα εθνικά μας θέματα; Που βγαίνατε στα συλλαλητήρια με τις ελληνικές σημαίες για το ονοματολογικό. … Πού κρυφτήκατε τώρα όλοι εσείς; Όχι μόνο κρυφτήκατε, αλλά αντί να φωνάζετε για το διεθνές δίκαιο, εσείς κραυγάζετε την αδυναμία σας. Την αδυναμία σας να απαιτήσετε την εφαρμογή του κεκτημένου που σας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης: Δηλαδή την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας», ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφέρθηκε ακόμη στις «απαράδεκτες δηλώσεις Τσαβούσογλου για κακομεταχείρηση των προσφύγων» για να προσθέσει: «… Δεν είστε σε θέση να του απαντήσετε, όχι γιατί είναι αληθή αυτά που λέει- απολύτως ψευδή και απαράδεκτα είναι. Αλλά γιατί τα περισσότερα από αυτά που ψευδώς μας κατηγορεί, οι μισοί βουλευτές, δήμαρχοι και πολιτευτές της ΝΔ τα έχετε προτείνει κατά καιρούς σε τηλεοπτικούς σταθμούς και σε δημόσιες ομιλίες: “Να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας από την εισβολή. Να εξετάσουμε την αποτροπή στη θάλασσα. Και οι επαναπροωθήσεις δεν είναι κακή ιδέα αν χρειαστεί. Να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι η ζωή τους στην Ελλάδα θα είναι πιο δύσκολη από ότι από εκεί που έρχονται”. Αυτά ΄λέγαν και αυτά λένε ακόμη βουλευτές και πολιτευτές σας».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε επίσης ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, τη Σύμβαση της Γενεύης, τις ευρωπαϊκές οδηγίες. «Καλούμε τη ΝΔ και την κυβέρνησή της να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να συμπεριλάβει στην απόδοση ΑΜΚΑ όλες τις κατηγορίες δικαιούχων. Είμαστε ήδη μάρτυρες επειγόντων περιστατικών, ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και οι γιατροί αναγκάζονται να παραβούν το νόμο της ΝΔ για να τηρήσουν τον όρκο του Ιπποκράτη και καθαρή τη συνείδησή τους. Είμαστε μάρτυρες προσφυγόπουλων που δεν μπορούν να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό», είπε.

Συνεχίζοντας την κριτική στο νομοσχέδιο ανέφερε: «Θέλετε να κάνετε δύσκολη τη ζωή στους αιτούντες άσυλο. Τους βάζετε ένα σωρό διαδικαστικά εμπόδια. Μετατρέπετε την κράτησή τους από έσχατο μέτρο σε κανόνα, την πάτε στους 18 μήνες, δίνετε τη δυνατότητα ακόμα και για 36μηνη κράτηση. Μα έτσι σκοπεύετε να λύσετε το πρόβλημα;». «Με ακροδεξιές κουτοπονηριές, με εθνικιστικά ψεύδη και δεξιά καταστολή δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα… Κανένας Όρμπαν, κανένας Σαλβίνι, κανένας Μητσοτάκης δεν μπορεί να εμποδίσει τον άνθρωπο που πίσω του έχει φωτιά, σπαθί, πόλεμο» σημείωσε.

Έντονη αντιπαράθεση κατά τις δευτερολογίες 

“Καταθέστε (στα πρακτικά) τις δηλώσεις Πέτσα! Καταθέστε τώρα! Περιμένω! Δεν θα καταθέσετε τίποτα γιατί πάλι ψέματα λέτε! Γιατί δεν είπε αυτά ο κ. Πέτσας! Δεν αλλάζει το χούι κ. Τσίπρα! Μια φορά ψεύτης πάντα ψεύτης κ. Τσίπρα!” απάντησε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός με αφορμή την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει “περισσότερες περιπολίες σημαίνουν περισσότερα τραγικά συμβάντα”. Συμπλήρωσε πως “το λιμενικό θα σώζει κάθε άνθρωπο στη θάλασσα όχι γιατί επιβάλλεται αλλά επειδή είναι ηθική υποχρέωση…αν υπήρχε σοβαρό σύστημα επιτήρησης θαλασσίων συνόρων το ατύχημα με τη βάρκα θα είχε αποφευχθεί”.

Κατέληξε λέγοντας “θα σας συμβούλευα να μην επικαλείστε πόσο καλά τα κάνατε όλα γιατί προσφέρετε μεγάλη υπηρεσία στη ΝΔ επειδή έρχεται σε σύγκρουση με πραγματικότητα. Εκτός αν πάσχετε από μετεκλογικό στρες”.

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως εντός ολίγων ωρών θα καταθέσει απομαγνητοφωνημένες τις δηλώσεις του κ. Πέτσα και τότε ο πρωθυπουργός ή θα πρέπει να ανακαλέσει τα περί fake news και ψεμάτων ή να απομακρύνει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος κατέθεσε εν συνεχεία στα πρακτικά της Βουλής δύο απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα από συνεντεύξεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, τα οποία αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, σύμφωνα με το πρώτο απόσπασμα των δηλώσεων του κ. Πέτσα, προκύπτει σαφέστατος συμψηφισμός του προσφυγικού ζητήματος με τα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το δεύτερο απόσπασμα, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αφορά τη συσχέτιση της αύξησης των περιπολιών στο Αιγαίο με αύξηση των πιθανοτήτων τραγικών περιστατικών, όπως αυτό που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στην Κω.

Σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός απάντησε νωρίτερα κατά τη δευτερολογία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μαθήματα δεν δεχόμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ και από εσάς προσωπικά που παίξατε τη χώρα κορώνα – γράμματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε ότι το 2015 η χώρα κινδύνευσε να πάει στην λάθος πλευρά της ιστορίας λόγω της πολιτικής της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε πως στις 14 Αυγούστου που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χάσει την πλειοψηφία, η παράταξη της ΝΔ ήταν εκείνη που στήριξε. Είπε ότι ο κ. Τσίπρας «εξαπάτησε» τους πολιτικούς αρχηγούς υποσχόμενος ότι δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές , κάτι που έκανε μία εβδομάδα μετά.

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι διαστρεβλώνει την αλήθεια και λέει ψέματα απορρίπτοντας τις επικρίσεις ότι έχει χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στην Τουρκία και τις παράνομες διεκδικήσεις της ως αντάλλαγμα να μειωθούν οι ροές. Επανέλαβε τις δηλώσεις του για την συμπεριφορά της Άγκυρας στην Κύπρο και το Αιγαίο και τόνισε ότι καταδίκασε δημοσίως τις δηλώσεις Τσαβούσογλου σχετικά με τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. Επέκρινε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ζητά να πιστώνεται ότι καλό συμβαίνει τους τελευταίους τρεις μήνες. «Δεν σας υποχρέωσε κανείς να πάτε σε εκλογές αλλά δεν πήρατε το μήνυμα του λαού» είπε ο πρωθυπουργός. «Ενοχλείστε που ένας κεντροδεξιός ηγέτης δηλώνει υπερήφανος που ένα παιδί από την Αφρική σηκώνει την ελληνική σημαία και χειροκροτείται από τους βουλευτές του» είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι στην πρωτολογία του μίλησε για ένα λεπτό για το νομοσχέδιο. Έκανε λόγο για φαντασιώσεις που υπάρχουν στον φαντασιακό του κόσμο, απαντώντας στον κ. Τσίπρα.

«Είναι ακροδεξιός λαϊκισμός ότι θέλουμε να φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει εάν είναι ικανοποιημένος ότι δεν τελεσιδίκησε καμία αίτηση ασύλου. Τόνισε πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ είναι τρύπια καθώς είχε στηθεί «φάμπρικα» από ΜΚΟ και ιδιώτες γιατρούς που χορηγούσαν πιστοποιητικά για μετατραυματικό στρες. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι κληροδότησε μια βραδυφλεγή βόμβα στη νέα κυβέρνηση, μια κατάσταση μπάχαλο και ένα υπουργείο διαλυμένο.