Μητσοτάκης: Η γενιά μας οφείλει να δείξει τι πετύχαμε σε δύο αιώνες ελευθερίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ομιλία του πρωθυπουργού κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο: με αυτή τη φράση-«γέφυρα» ανάμεσα στο χθες και το αύριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία εορτασμού συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση, μια υπόθεση που είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων, όπως τόνισε. Εν αρχή, η πανηγυρική εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου, πολιτικών αρχηγών κ.α.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου του, Κων. Τασούλα, ο οποίος, αφετηριακά, τόνισε ότι όλοι είναι εδώ για την έναρξη των εργασιών προετοιμασίας της χώρας για την επέτειο των 200 ετών από την Παλιγγενεσία. Σε μια ομιλία διανθισμένη από κείμενα της εποχής, και νεότερα όπως του Ευάγγ. Αβέρωφ, αλλά και της αρχαιότητας, από τον Επιτάφιο του Περικλή, ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι ο συνδυασμός του ηρωισμού και της πολιτότητας ήταν αυτός που έδωσε την ελευθερία. Το 1821, εκτός από μάχες και ιστορικά γεγονότα, είχαμε και πράξεις βαθύτατα πολιτικές, που συνδυαζόμενες με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία, εξήγησε συγκεκριμένα.

Σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία, την αξία και τον πολιτισμό της. Όχι για να γαντζωθούμε σε αυτήν, αλλά για να γίνει εφαλτήριο, δήλωσε ακόμη, κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Και κατέληξε μιλώντας για τη σύγχρονη προσπάθεια -από την κυβέρνηση, τη Βουλή, την επιτροπή «Ελλάδα 2021»- «φιλοτέχνησης» της νέας ζωφόρου του Παρθενώνα, σε συνέχεια εκείνης της πομπής των Παναθηναίων. Και εκείνη, όπως και η σημερινή, θα αναδεικνύει την προετοιμασία για τη μεγάλη χαρά της ζωής και της προκοπής ως ανταπόκριση στους αγώνες εκείνων των Ελλήνων 200 χρόνια πριν.

Κάνοντας λόγο για εκ νέου γνωριμία με το συλλογικό μας εαυτό, ο πρωθυπουργός επεσήμανε στη δική του ομιλία ότι η Ελλάδα προόδευσε, όσο κανένα άλλο στα Βαλκάνια, έστω και μέσα από περιπέτειες, και πρόσθεσε ότι η υπόθεση των 200 χρόνων είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων.

Επισημαίνοντας ότι σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο, σήμερα, συνέχισε, ο κ. Μητσοτάκης, έχουμε ανάγκη από έναν διαφορετικό Ιερό Λόχο, υπογραμμίζοντας την προσφορά των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι όμως έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στην πατρίδα με τη δυνατότητά τους να ψηφίζουν, σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Ανατρέχοντας στα Συντάγματα της Επανάστασης, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το δημοκρατικό τους πνεύμα διαπότισε την πολιτική ζωή και η Ελλάδα υπήρξε πολιτικά πρωτοπόρα χώρα. Εμπνεόμαστε από τις χρυσές σελίδες, αλλά οφείλουμε να διδαχθούμε και από τις τραγωδίες, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Εν συνεχεία έκανε ειδική αναφορά στην επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021» αλλά και στα πρώτα 31 μέλη της, προσωπικότητες με διαφορετική διαδρομή και προφίλ, πολλές από τις οποίες έχουν διακριτή πορεία στο εξωτερικό.

Τον πρωθυπουργό στο βήμα διαδέχθηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου, που έκανε λόγο για ιδανική ευκαιρία για άσκηση αυτογνωσίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, να προσδιορίσουμε πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε, σημείωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της επιτροπής. Μιλώντας για την ευκαιρία επανασύστασης της Ελλάδας στο εξωτερικό, μίλησε επίσης για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που άφησαν το αποτύπωμά τους, σε πολλούς από τους οποίους έκανε ονομαστική αναφορά.

Και, ξεδιπλώνοντας στη συνέχεια το σχέδιο της επιτροπής, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει (η επιτροπή) στο σχεδιασμό πολύμορφων πράξεων, με τη συμμετοχή των Ελλήνων εντός της επικράτειας αλλά και στο εξωτερικό. Η επέτειος αφορά όλες τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τόνισε, χωρίς διαχωρισμούς και κατατάξεις. Ζήτησε δε, την εμπλοκή όσων περισσοτέρων πολιτών γίνεται, για να καταθέσουν ιδέες, να κινητοποιηθούν και να κινητοποιήσουν.

Κλείνοντας, η κυρία Αγγελοπούλου παρατήρησε ότι τα 200 χρόνια έχουν μέσα τους μεγάλες στιγμές αλλά και υποχωρήσεις, υποσχέθηκε δε, ότι θα αποδοθεί το οφειλόμενο χρέος ανοίγοντας το βήμα μας με αισιοδοξία.