Μητσοτάκης: Κακή συμφωνία μη αποδεκτής εθνικής υποχώρησης – Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει

Μητσοτάκης: Κακή συμφωνία μη αποδεκτής εθνικής υποχώρησης – Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα μεταβεί το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ - Έντονη η αντίθεση στη συμφωνία και τον χειρισμό της διαπραγμάτευσης.

«Ύστερα από έξι μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης., μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

«Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Για την ουσία της συμφωνίας, και «με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα» ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα, Μακεδονία σκέτο. Επιπλέον μια κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικο εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη».

Και συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μια, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω: δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία».

 

Αντίδραση του Μαξίμου στην ανακοίνωση του προέδρου της ΝΔ
Το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού σχολίασε τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την παρακάτω φράση:

«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Κρίμα.».

 

Δείτε ακόμη: 

Ζάεφ: Επιτεύχθηκε «ιστορική λύση» με την Ελλάδα για το ονοματολογικό

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Έχουμε συμφωνία με ονομασία erga omnes

Τη Βουλή θα ενημερώσει ο Αλέξης Τσίπρας – Τηλεφωνική συνομιλία με Μητσοτάκη-Γεννηματά

Συγχαρητήρια από Μάθιου Νίμιτς, ΕΕ και ΝΑΤΟ για τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ