Μητσοτάκης: Μεταρρυθμιστικό προφίλ μέσω παιδείας

Μητσοτάκης: Μεταρρυθμιστικό προφίλ μέσω παιδείας
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) παρακολουθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου: "Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων", Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Το ιδεολογικό στίγμα και οι βασικές προτάσεις που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΝΔ στην προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για την παιδεία.

Με διάθεση να σηκώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους κινούμενος στο κλίμα των ημερών προσέρχεται σήμερα στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά με πρόθεση να μην ξεφύγει από το πλαίσιο της συζήτησης γύρω από την παιδεία, παρουσιάζοντας τις βασικές προτάσεις της ΝΔ. «Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να αλλάξει την ατζέντα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πηγές από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΝΔ έχει σκοπό να παρουσιάσει ένα φιλελεύθερο πλέγμα προτάσεων γύρω από την παιδεία αλλά με έμφαση –όπως αναφέρουν- στη δημόσια παιδεία. Η λογική που θα αναπτύξει ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι πως με τις θέσεις της ΝΔ αναβαθμίζεται η δημόσια παιδεία σε αντιδιαστολή με το κυβερνητικό έργο στο θέμα της παιδείας που οδηγεί στην υποβάθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει αναφορά σε σειρά από «αναχρονιστικές ρυθμίσεις» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που «μας γυρνούν στη δεκαετία του 80», τις οποίες θα δεσμευτεί πως η ΝΔ θα καταργήσει.

Στην κατεύθυνση αυτή κορωνίδα θα είναι η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για την επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου στα ΑΕΙ. Άλλωστε γι’ αυτό έχει δεσμευτεί σε σχετική πρόσφατη εκδήλωση με την παρουσία της πρώην υπουργού παιδείας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται επίσης να παραθέσει συγκεκριμένα παραδείγματα παρουσιάζοντας τις βασικές παρεμβάσεις από μια κυβέρνηση της ΝΔ. Μεταξύ άλλων σύμφωνα με πληροφορίες θα δεσμευτεί και για την επαναφορά της «τράπεζας θεμάτων».

Από εκεί και πέρα θα αναφερθεί στην ιδιωτική παιδεία και την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης σ’ αυτό το σημείο αναμένεται να εμφανιστεί με «τολμηρές προτάσεις» όπως η «αυτονόμηση των πανεπιστημίων ώστε κάθε ίδρυμα να λαμβάνει αποφάσεις με βάση τις ανάγκες του» όπως πχ ο αριθμός των διδασκόντων, των φοιτητών που θα δέχεται, τα προγράμματα σπουδών, τα συγγράμματα κλπ.

Ωστόσο θα επιμείνει στο ζήτημα της αναβάθμισης της δημόσιας παιδείας όπως λένε οι συνεργάτες του διότι «στόχος της ΝΔ είναι ο κάθε Έλληνας να θέλει και να επιλέγει το καλό δημόσιο σχολείο».

Με αυτή τη λογική θα δοθεί έμφαση στα πρότυπα σχολεία και την ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς και αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για τις ρυθμίσεις του τελευταίου διαστήματος. Για τη ΝΔ η παράθεση των βασικών της αξιών όπως είναι το τρίπτυχο «αριστεία, αξιολόγηση, αξιοκρατία» αποτελεί «διαβατήριο για το μαθητή που θέλει να προοδεύσει», όπως λένε στην Πειραιώς, σε αντίθεση με την «προς τα κάτω εξίσωση που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κοντολογίς, στη ΝΔ αντιμετωπίζουν ως προνομιακό για τους ίδιους πεδίο την αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση, καθώς όπως εκτιμούν τους βοηθάει να αναδείξουν το φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστικό προφίλ του κόμματος και να αντιπαρατεθούν με τον πυρήνα της ιδεολογίας της κυβέρνησης.

Πηγή: news247.gr