Μητσοτάκης: Τα self tests θα επεκταθούν σε λιανεμπόριο, μεταφορές και delivery

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Tα self-test είναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας και το οποίο σε επίπεδο πληθυσμού μπορεί να μας δώσει ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Την επέκταση του εργαλείου των self tests στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές και στους εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την μιλώντας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην τηλεδιάσκεψη για την πορεία της πανδημίας.

Για την επέκταση της εφαρμογής των self tests είχε μιλήσει χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, ο οποίος είχε συνδέσει την διεξαγωγή των self tests με τις  διαπεριφερειακές μετακινήσεις προαναγγέλλοντας παράλληλα την επέκτασή τους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές και σε κάποιες λειτουργίες του Δημοσίου.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «επιτυχημένο» το ξεκίνημα των self-test και, όπως είπε, «αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στους εκπαιδευτικούς, στις οικογένειες των μαθητών που στήριξαν αυτή την τολμηρή πρωτοβουλία της πολιτείας».

«Έδειξαν ότι, όταν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τον πολίτη, εκείνος ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα. Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εντοπίσαμε 613 μαθητές και καθηγητές -ως επί το πλείστον- ασυμπτωματικούς, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στο self-test. Έμειναν σήμερα στο σπίτι τους, δεν εξέθεσαν τους συμμαθητές τους και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού», συνέχισε ο πρωθυπουργός εξηγώντας πως θεωρεί ότι αυτή ακριβώς είναι η «μεγάλη χρησιμότητα αυτού του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού.

Γι’ αυτό και το μέτρο αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα. Στο τέλος αυτής της εβδομάδος, όπως είπε, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, και στους εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό.

«Και, επίσης, να επισημάνω και το γεγονός ότι στο δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων επιπλέον self-test συμμετέχουν πολλές περισσότερες εταιρείες απ’ όσες συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό. Άρα, εκτιμώ ότι και το κόστος της σχετικής προμήθειας θα είναι χαμηλότερο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο κόστος των self tests.

«Και, πιστεύω, ότι τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν την επιλογή μας να επαναλειτουργήσουν με προσοχή και το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, με πολύ μεγάλη προσοχή και να αξιοποιήσουμε και αυτό το πρόσθετο εργαλείο, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίζουμε περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι είναι θετικοί στον ιό και τους οποίους δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων πάντα να εντοπίζουμε μέσα από τα οργανωμένα τεστ που κάνει η πολιτεία, τα οποία -θέλω να επαναλάβω- και θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο», συνέχισε.

«Tα self-test δεν είναι υποκατάστατο για τα μοριακά τεστ και για τα rapid test τα οποία δρομολογεί οργανωμένα η πολιτεία. Είναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας και το οποίο σε επίπεδο πληθυσμού μπορεί να μας δώσει ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού», κατέληξε.