Μητσοτάκης: Θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας – Οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης

Μητσοτάκης: Θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας – Οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θέμα «Climate in the Center of Economy», Αθήνα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρά την εικόνα ομαλοποίησης, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι η χώρα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε ομιλία την Τετάρτη στο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς με θέμα «Climate in the center of Economy» που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο ‘’Grand Hyatt Athens‘’.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετική την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά τις διεθνείς αναταράξεις, ενώ αναφέρθηκε στις επιδόσεις της χώρας που ξεπέρασαν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μετά από μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα των τραπεζών, σημειώνοντας τη σταθερότητα της κεφαλαιακής επάρκειας. Επιπλέον, ανέφερε τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό.

Παρά την εικόνα ομαλοποίησης, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι η χώρα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο και ότι ο πληθωρισμός, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, αναμένεται να είναι υψηλότερος από το επιθυμητό. Επισήμανε επίσης τις πιθανότητες ενεργειακών αναταράξεων και αναφέρθηκε στις σημαντικές φυσικές καταστροφές.

Υποστηρίζοντας την κοινή κεφαλαιαγορά, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο στον τομέα αυτό, ώστε οι Ευρωπαίοι να μην αναγκάζονται να επενδύουν στις ΗΠΑ. Τάχθηκε υπέρ των μέτρων χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ζήτησε κοινούς κανόνες και πρότυπα στην Ε.Ε.

Κλείνοντας, τόνισε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις, όπως η χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Θωρακίζουμε περαιτέρω την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πιο ελκυστικό το ελληνικό Χρηματιστήριο

Έξι δράσεις για την ενίσχυση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και ένταση της προσπάθειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO), που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

«Εφαρμόζουμε μια φιλόδοξη και ολοκληρωμένη νέα στρατηγική για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς», τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας τις εξής πρωτοβουλίες:

-Ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου.

-Επέκταση των επενδυτικών ευκαιριών και ανάπτυξη του οικοσυστήματος για fintech και ESG.

-Θέσπιση ενός δίκαιου και διαφανούς φορολογικού πλαισίου

-Βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

-Ενθάρρυνση της ζήτησης για επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές.

-Επιτάχυνση και εμβάθυνση των προσπαθειών για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, όπως ανέφερε, σύντομα θα εισαχθεί νομοθεσία για την περαιτέρω θωράκιση της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και θα καταστήσει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό. Παράλληλα, με αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρά ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της Επιτροπής με έμφαση στην αναβάθμιση της υποδομής πληροφορικής.

Αναφερόμενος στις δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, σημειώνοντας ότι ο κατακερματισμός των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών είναι μία από τις αδυναμίες της Ευρώπης.

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι χωρίς μεγαλύτερη κινητοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών δεν μπορούμε να καλύψουμε τις επενδυτικές μας ανάγκες», επεσήμανε ο υπουργός. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τα πλεονεκτήματα των πιο ολοκληρωμένων κεφαλαιαγορών ή της διατήρησης μεγαλύτερης αυτονομίας σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει να αναλάβουμε δράση προς την κατεύθυνση μιας πιο ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς, και πρέπει να το πράξουμε επειγόντως. Από αυτή την άποψη, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Ευρωομάδας να μετατρέψει το όραμα στο οποίο έχουμε δεσμευτεί σε απτά αποτελέσματα».

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε εκτενή αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης τα οποία σχετίζονται όπως είπε με τις αποδόσεις που καταγράφονται στο Χρηματιστήριο. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ρυθμό ανάπτυξης που είναι 4-5 φορές υψηλότερος από το μέσο ευρωπαϊκό, στην αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων, στη μείωση – ρεκόρ του Δημοσίου χρέους κατά 43 ποσοστιαίες μονάδες ως προς το ΑΕΠ (από 206% σε 163% μεταξύ 2020 και 2023), στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σημείωσε επιπλέον τα μέτρα σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο που ενισχύουν απευθείας την κεφαλαιαγορά όπως είναι η μείωση της φορολογίας για τα εταιρικά κέρδη, τα μερίσματα και τη συγκέντρωση κεφαλαίου, οι φοροαπαλλαγές για τους τόκους από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και τους επενδυτές-αγγέλους, καθώς και οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις. Επίσης, το νέο πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση, το πτωχευτικό δίκαιο, τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και η ίδρυση του ΤΕΚΑ που θα αναδειχθεί στον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της χώρας.

«Την περασμένη χρονιά η απόδοση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έφθασε στο 39% ενώ σε σχέση με το 2019 η άνοδος φθάνει στο 60%, σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές. Κατά την ίδια περίοδο η αξία των ελληνικών μετοχών, των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και των ομολόγων που διακρατώνται από ξένους επενδυτές αυξήθηκε σημαντικά», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε:

«Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για την Ευρώπη και τον κόσμο. Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο, τις ίδιες πολιτικές που οδήγησαν σε αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η δημοσιονομική σοβαρότητα θα παραμείνει κεντρικός πυλώνας της πολιτικής μας – όχι μόνο επειδή προβλέπεται από το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, αλλά και επειδή πραγματικά πιστεύουμε ότι αποτελεί προϋπόθεση για όλα τα υπόλοιπα. Όπως έχω πει πολλές φορές, πήραμε το μάθημά μας και είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: