Μητσοτάκης: Ξεπερασμένος ο στόχος για τα πλεονασματα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από το 2021 η μείωση σε φόρο επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης δήλωσε ο πρωθυπουργός. Δεν καταργούνται επιδόματα. Τα σχέδια για Σύνταγμα και εκλογικό νόμο.

ΔΕΘ μέρα δεύτερη και σήμερα γίνεται η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να απαντήσει επί παντός επιστητού και κυρίως να αναλύσει τα όσα εξήγγειλε κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο, το βράδυ του Σαββάτου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη» ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση στην συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει».

Διευκρίνισε ότι «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική».

Απαντώντας σε ερώτηση για την διεθνή κρίση ο πρωθυπουργός επανέλαβε την εκτίμηση ότι η χώρα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της επόμενης τριετίας. «Προφανώς ο στόχος για την ανάπτυξη είναι εξαρτημένος με την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι η διεθνής οικονομία πηγαίνει σε ύφεση, αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να κάνουμε ότι μας αναλογεί», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα σημείωσε ότι αν η ΕΕ οδεύει σε ύφεση αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω σε επίπεδο Ευρώπης να εξεταστούν τρόποι να στηριχθεί η ζήτηση: περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, πιθανά ένας προϋπολογισμός ευρωζώνης. Αν η χώρα μας απειλείται από αρνητικές διεθνείς εξελίξεις δίνεται ένα ακόμα επιχείρημα γιατί πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο εκλογικός νόμος

Σε ό,τι αφορά την ψήφο των Ελλήνων στο εξωτερικό τόνισε ότι «παρέχεται μια διευκόλυνση». «Όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τρόπο διαμονής. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου», σημείωσε.

«Για να ισχύει η αλλαγή χρειάζονται 200 ψήφοι. Καλώ την Βουλή να το ψηφίσει με 300 ψήφους. Θα καλέσω τους πολιτικούς αρχηγούς για να το συζητήσουμε. Δεν υπάρχει δικαιολογία να μην γίνει αυτό πράξη», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την Συνταγματική Αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. «Θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που έχει η Βουλή και θα κάνουμε αυτό που είχαμε πει. Δεν συνδέω το θέμα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου». Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο θα υπάρξει νέα πρόταση που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. «Με 40% ένα κόμμα δικαιούται άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αναρωτηθείτε που θα ήταν τώρα η χώρα αν οι προηγούμενες εκλογές ήταν με απλή αναλογική», κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι συνεπής σε ό,τι είχε πει προεκλογικά. Είχε πει ότι δεν θα διεκδικήσει αμέσως μείωση πλεονασμάτων. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το θέτω στο τραπέζι των συζητήσεων λέγοντας ότι είναι ξεπερασμένα. Όταν τέθηκαν ήμασταν σε διαφορετικό περιβάλλον επιτοκίων. Τότε επίσης υπήρχε ανησυχία ότι η Ελλάδα αν έχει περιθώριο θα το ξοδέψει σε προσλήψεις», συμπλήρωσε. «Τώρα με την ΝΔ δεν υπάρχει αυτή η ανησυχία».

«Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση στην συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι «είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό. Θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση».

Η Τουρκία

Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι θα είναι μία πρώτη συνάντηση και πρόσθεσε: «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας».

Για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του και πως είναι θέμα ευρωπαϊκό.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι και το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό θέμα και πως η Τουρκία έχει πάρει πολλά χρήματα, περί τα 6 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι εξεταστικές επιτροπές

«Δεν θέλω να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Το τι έγινε το 2015 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και η δική μου έμφαση είναι στο να κοιτάξω προς το μέλλον. Σιγά σιγά κλείνουμε τα κεφάλαια αυτής της περιόδου», υποστήριξε.

«Η διενέργεια εξεταστικών δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης, αλλά η Βουλή. Αν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί για κάποιο θέμα που θα έρθει από τη δικαιοσύνη θα αποφασίσει το κοινοβούλιο», συμπλήρωσε.

Η ΔΕΗ

«Το σχέδιο έχει παρουσιαστεί από τον αρμόδιο υπουργό. Κάποιοι βαρούσαν καμπανάκι για την ΔΕΗ, μέσα από την επιχείρηση και αυτό είναι ένα ζήτημα που ενδεχομένως πρέπει να ερευνηθεί. Αυτό αφορά τη δικαιοσύνη, και όχι την κυβέρνηση. Όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουν λίγο για να σωθεί η Επιχείρηση. Δεν θέλω να βλέπω το θέμα μόνο αμυντικά. Θέλω να την δω ως «μπροστάρη» στην προσπάθεια της χώρας να κερδίσει το μέλλον. Πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, το ότι «η ΔΕΗ θα παρουσιάσει το σχέδιο για το πώς θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες», ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Θα σκεφτούμε το νέο πλαίσιο με το οποίο θα γίνει. Θα δώσω μάχη για να εξασφαλίσουμε πόρους για τη μεταλιγνιτική μετάβαση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: Η Δυτική Μακεδονία, την οποία αφορά ιδιαίτερα αυτή η μετάβαση, είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας και έχει δυναμικό με τεχνικές δυνατότητες, έχει μεγάλες εκτάσεις και γι’ αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά δίκτυα, ενώ μπορεί να γίνει και κέντρο μεταποιητικής δραστηριότητας.

Ο ΠτΔ

Για τον εάν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι σε τρεις μήνες θα μπορεί να απαντήσει και σημείωσε ότι προηγείται η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους. «Κάθε πράγμα στον καιρό του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο φόρος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από την μείωση του πρώτου συντελεστή στο 9% από 22%», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τους κάλεσε να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Όπως είπε, «από το 2021 θα υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για να αρχίσει να μειώνεται η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος επιτηδεύματος και στόχος είναι να καταργηθούν πλήρως το 2023».

Η συμφωνία των Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία εθνικά επιζήμια συμφωνία, αλλά είναι κυρωμένη που σημαίνει ότι δεν αλλάζει κατά το δοκούν, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και θύμισε ότι «αυτή τη διαπίστωση είχα κάνει όταν είχα μιλήσει στην Βουλή προεκλογικά. Η συμφωνία δεν προβλέπει διαδικασία αλλαγής της, προβλέπει μόνο έλεγχο της εφαρμογής και σε αυτό θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία και η Ελλάδα είναι ένα αναπτυξιακό άλμα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη στήριξης των μακεδονικών προϊόντων και του brand της Μακεδονίας, καθώς και να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας παγκοσμίως, έτσι ώστε όταν κάποιος ακούει Μακεδονία, να σκέφτεται την ελληνική Μακεδονία.

«Δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τον κ. Ζάεφ αλλά κάποια στιγμή θα γίνει», είπε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεταναστευτικό

«Η ΕΕ πρέπει να κάνει πράξη την πολιτική της για αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα στο μεταναστευτικό», απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι «είναι σύνθετο θέμα που συνδέεται με τη Σένγκεν και με τη φύλαξη των συνόρων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε, αναφορικά με δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για το μεταναστευτικό ότι «θα ευχόμουν να είναι ακριβής η δήλωση του Τούρκου πρέσβη, αλλά τον διαψεύδει ο πρόεδρός του, αλλά και η πραγματικότητα που δείχνει ότι υπάρχει χαλαρότητα».

«Γίνονται έρευνες και θα ερευνηθούν περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν τη σίτιση των μεταναστών», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί και, ως προς τη δική μας ευθύνη, να γίνονται επιστροφές. Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία. Θα αναλάβω πρωτοβουλία και θα ενημερώσω τους αρχηγούς όλων των κρατών της ΕΕ για τον επιμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Η τετραετία

«Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία», δήλωσε με κατηγορηματικότητα ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην σχετική φιλολογία της αντιπολίτευσης είπε ότι «η αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».

Σημείωσε πάντως ότι «εφόσον δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος τότε οι εκλογές το 2023 θα είναι με απλή αναλογική, δηλαδή θα είναι με διπλή κάλπη, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα περάσουμε από τη διαδικασία μίας διπλής εκλογής».

Επιδόματα και Εργασιακά

«Κανένα επίδομα δεν καταργείται», δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία τόνισε: «θέλουμε μία συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις». Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του την Παρασκευή στην εθνική ομάδα τυφλών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε δε και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα, λόγω της μητέρας του.

Σχετικά με τα εργασιακά, είπε ότι «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση και θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Επανέλαβε ότι από 1ης Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Διαβεβαίωση προς τους συνταξιούχους ότι «Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά» έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου», συμπλήρωσε.

Φορολογία

Σχετικά με τις φορολογικές εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να το επιστρέφουμε στους πολίτες, μέσω μείωσης φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτους». «Ό,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν θα προχωρούσα σε εξαγγελίες αν δεν ήταν πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα», υπογράμμισε.

Για το εάν φτάνει η μείωση των φόρων για να ανασάνουν οι πολίτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι «η χώρα χρειάζεται μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την αλλαγή δημοσιονομικού μίγματος, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη λειτουργία των τραπεζών». «Πρέπει να κερδηθούν όλες αυτές οι μάχες και θα κερδηθούν», είπε.

«Στο τέλος της θητείας μας θα έχουμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, 22% και 11% και βέβαια θα υπάρχει ο κατώτατος συντελεστής», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Συζητάμε το ενδεχόμενο για μείωση των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες», τόνισε.

Το πετρέλαιο

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «μας απασχολεί το ζήτημα και αν για κάποιο λόγο έχουμε δημοσιονομικό χώρο, και εντός του 2019, είναι άμεση προτεραιότητα αυτό το ζήτημα και το κόστος παραγωγής των αγροτών. Το ίδιο ισχύει και για το πετρέλαιο θέρμανσης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα γλυπτά του Παρθενώνα

«Το Βρετανικό Μουσείο δίνει μάχη που κάποια στιγμή θα την χάσει», είπε ο πρωθυπουργός για τα γλυπτά του Παρθενώνα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Πρόσθεσε ότι «δεν απεμπολεί η Ελλάδα κανένα δικαίωμα στα γλυπτά του Παρθενώνα. Μας ασκήθηκε όμως και κακοπροαίρετη κριτική που ταυτίστηκε με τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδυναμωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών».

Ελληνικά προϊόντα

Εντός του μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων ξένων προιόντων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε όσους παρανομούν: «θα είμαστε αμείλικτοι».

Το 112

«Το 112 στην πλήρη του ανάπτυξη θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου και η απόφαση για την αποστολή των sms θα λαμβάνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το νέο σύστημα Πολιτικής Προστασίας θα είναι πλήρως έτοιμο στην επόμενη αντιπυρική περίοδο», συμπλήρωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει χωνέψει ότι έγιναν εκλογές και έχασε

«Ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει για την αντιπολιτευτική του τακτική την επόμενη εβδομάδα», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι «δίνει όμως την εντύπωση πως δεν έχει χωνέψει ακόμη ότι έγιναν εκλογές και ενοχλούνται όταν δεν κάνουμε κωλοτούμπες, γιατί κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια».

Σωφρονισμός

Για τον σωφρονισμό είπε ότι «χρειαζόμαστε ανθρώπινες φυλακές. Οι φυλακές Κορυδαλλού θα φύγουν από εκεί. Υπάρχει πρόταση να μετεγκατασταθούν στον Ασπρόπυργο, μακριά από τον αστικό ιστό».

Σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα, σημείωσε: Θέλουμε να έχουν ψηφιστεί οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Προστασία της α’ κατοικίας

«Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες».

ΒΟΑΚ

Στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι είναι προσωπική του δέσμευση και θα γίνει.

«Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ατελές και πολύ πρόχειρο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητοδρόμου και ενδεχομένως να αξιοποιήσουμε έσοδα από επεκτάσεις άλλων συμβάσεων παραχώρησης για να χρηματοδοτήσουμε το συγκεκριμένο έργο το οποίο είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη».

Η ταινία του Γαβρά

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δει την ταινία του Γαβρά, αν και την χαρακτήρισε επαρκώς μονομερή και προέτρεψε τους πολίτες που θα τη δουν να διαβάσουν βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα για την περίοδο εκείνη. Επίσης, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να καταθέσει πρόταση εξεταστικής για την περίοδο εκείνη.

Για το θετικό κλίμα

Δεν έχω αυταπάτες, οι κυβερνήσεις έχουν μήνα του μέλιτος, σκοπός μας είναι ο μήνας να γίνει τετραετία, δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, για τα θετικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

«Οι πολίτες πιστώνουν ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την δυναμική μας. Φυσικά», συνέχισε, «θα γίνουν και λάθη, αλλά εδώ θα είμαστε για λογοδοσία και δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου εφησυχασμό ή αλαζονεία. Ωστόσο έχει σημασία ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».

Προσλήψεις στο δημόσιο

«Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή. Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε, για τις προσλήψεις, γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα» είπε ο πρωθυπουργός για τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Μετρό της Θεσσαλονίκης

Η λύση που είχε δρομολογηθεί για το Μετρό της Θεσσαλονίκης ήταν μη λύση, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Δεν ήταν κοστολογημένη και ήταν εξαιρετικά αβέβαιο αν ήταν τεχνικά εφικτή και θα οδηγούσε στο παράδοξο να έχουμε ένα κολοβό Μετρό, χωρίς το σταθμό Βενιζέλου. Συζήτησα με όλους του φορείς και προχωράμε με τη στήριξη των φορέων της πόλης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, για τις σχέσεις με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει καμία ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη.

«Τον χαιρέτησα μπαίνοντας στο ξενοδοχείο, όπως χαιρέτησα καμιά εκατοστή άλλους που βρίσκονταν εκεί» είπε, για να προσθέσει: «Δική μου δουλειά είναι να θέτω κανόνες. Δεν έχω προσωπικές σχέσεις με επιχειρηματίες, δεν έχω φιλίες με επιχειρηματίες. Δουλειά μας είναι να καθορίζουμε τους όρους του επιχειρηματικού παιχνιδιού και από εκεί και πέρα όλοι πρέπει να συμμορφώνονται με αυτό το πλαίσιο».

Επισήμανε ότι έχει πιο παραγωγικά πράγματα να κάνει, τονίζοντας και δεν του αρέσει να σχολιάζει αυτά τα οποία λέγονται ή γράφονται στο διαδίκτυο.

Περιστατικά κακοποίησης ζώων

«Τα περιστατικά κακοποίησης ζώων προσβάλουν την κοινωνία μας. Οι προηγούμενες προτάσεις για τα ζώα συντροφιάς ήταν εκτός τόπου και χρόνου, καθώς είχε ακουστεί και ότι αποτελεί, πως είναι φορολογικό τεκμήριο, το να έχει κανείς ένα ζώο συντροφιάς» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητα για τα ζώα συντροφιάς πρέπει να είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών.

«Θα υπάρξει συνολική στρατηγική σε συνεργασία με το φιλοζωικό κίνημα. Το σύγχρονο πλαίσιο θα θέσει και τους δήμους προ των ευθυνών τους και η ευθύνη επιτήρησης του ζητήματος θα είναι το υπουργείο Εσωτερικών» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.