ΜμΕ: Ευκαιρίες και προκλήσεις στην οικονομία της πλατφόρμας

ΜμΕ: Ευκαιρίες και προκλήσεις στην οικονομία της πλατφόρμας
Αύξηση τζίρου για 8 στις 10 επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε πλατφόρμες - Δυσανασχετούν όμως για τα περιθώρια κέρδους - Τι δείχνει έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 

Σημαντικές για τη βιωσιμότητά τους θεωρούν τη συμμετοχή τους σε πλατφόρμες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αν και δυσανασχετούν για την πίεση στα περιθώρια κέρδους τους από τις υψηλές προμήθειες.

Επαγγελματίες από τους κλάδους καταλυμάτων, εστίασης, μεταφορών (κυρίως ταξί) και λιανικού εμπορίου στοχεύουν σε αύξηση πελατολογίου και τζίρου μέσω των συνεργασιών τους με τις πλατφόρμες (όπως efood, Wolt, Box, Beat, Skroutz κ.α.). 

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, τα επίπεδα προμηθειών που χρεώνονται από τις πλατφόρμες είναι υψηλά, με αποτέλεσμα περιορισμό του κέρδους, όπως καταγράφει έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που αναδεικνύει το θέμα ως τον πιο σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα συμμετοχής μιας επιχείρησης σε πλατφόρμα.

Όπως διαπιστώνει η μελέτη οι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο της οικονομίας της πλατφόρμας στην Ελλάδα (πάνω από 40%), αλλά και εκείνοι που το γνωρίζουν στην πλειοψηφία τους δεν το θεωρούν επαρκές. 

Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στις πλατφόρμες (πάνω από 80%) θεωρεί πως η συμμετοχή τους αύξησε τον τζίρο τους και το πελατολόγιό τους. Πάνω από 50% θεωρεί πως η συμμετοχή τους δεν άλλαξε τον αριθμό του προσωπικού τους ενώ ένα 35% θεωρεί πως τον αύξησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, πάνω από 60% των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στις πλατφόρμες θεωρεί πως η συμμετοχή τους βελτίωσε την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Τα ποσοστά αυτά είναι ιδιαιτέρως υψηλά στον κλάδο των μεταφορών (κυρίως ταξί) ξεπερνώντας το 80% και σχετικά χαμηλά στον κλάδο της εστίασης (55%). Οι συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, σχετίζονται με το γεγονός πως στον κλάδο των μεταφορών έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια που έχουν να κάνουν με την ποιότητα των συμμετεχόντων στις πλατφόρμες, ενώ στον κλάδο της εστίασης ο αυξημένος όγκος παραγγελιών έχει συζητηθεί και νωρίτερα πως μπορεί να προκαλέσει εκπτώσεις στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Διαπιστώνεται ακόμη ότι οι επιχειρήσεις καταλυμάτων και λιανικού εμπορίου εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από την παρουσία τους στις πλατφόρμες. 

Δέλεαρ το πελατολόγιο και ο τζίρος

Αναφορικά με τα κίνητρα συμμετοχής παρατηρείται πως στο γενικό σύνολο ως μεγαλύτερο κίνητρο παρουσιάζεται η διεύρυνση του πελατολογίου (78%), με την αύξηση του τζίρου να ακολουθεί δεύτερη με αρκετά υψηλά ποσοστά (70%). Η αύξηση των κερδών παρουσιάζεται ως το τρίτο πιο συχνό κίνητρο (59%) στις απαντήσεις των συμμετεχόντων, ενώ το άνοιγμα σε νέες αγορές (49%) και ο περιορισμός των επιπτώσεων της πανδημίας (24%), εμφανίζονται στην τέταρτη και πέμπτη θέση της κατάταξης. Ίδιες τάσεις με αυτές του συνόλου παρουσιάζονται στους κλάδους της εστίασης και του λιανικού εμπορίου με διαφοροποιήσεις στα ποσοστά. Στην περίπτωση του κλάδου των καταλυμάτων αρκετά υψηλά παρουσιάζεται το κίνητρο που αφορά στο άνοιγμα σε νέες αγορές (76%).

Τιμολόγηση και προμήθειες 

Ο κλάδος των καταλυμάτων διαφοροποιεί τις τιμές που προσφέρει εντός και εκτός πλατφόρμας σε μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με τους κλάδους της εστίασης και των μεταφορών. Όσον αφορά την διακριτική τιμολόγηση των προϊόντων ή υπηρεσιών τους, οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου και της εστίασης φαίνεται πως στην πλειοψηφία τους διατηρούν τις ίδιες τιμές εντός και εκτός πλατφορμών, ενώ ο κλάδος των καταλυμάτων προχωρά σε διατιμήσεις σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.

Όταν ρωτήθηκαν όσοι δεν συμμετέχουν σε πλατφόρμες να αναφέρουν τους λόγους διαπιστώθηκε ότι η πιο συχνή απάντηση είναι ο περιορισμός των κερδών (49%), δεύτερη έρχεται η μη αναγνώριση κάποιας αναγκαιότητας της πλατφόρμας (37%), τρίτη πιο συχνή απάντηση παρατηρείται να είναι ο φόβος για εξάρτηση από την πλατφόρμα (26%), ενώ πολύ κοντά βρίσκονται τα ποσοστά των απαντήσεων τα οποία σχετίζονται με φόβους για την δημιουργία ολιγοπωλιακού καθεστώτος από τις πλατφόρμες (19%) και με φόβους για αποσύνδεση από το πελατολόγιο (16%). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον κλάδο της εστίασης ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 80% συμμετέχει στις πλατφόρμες μέσω ποσοστού προμήθειας ανά πώληση, μία πραγματικότητα που παρατηρείται και στον τομέα των καταλυμάτων, όπου το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 95%. Στην περίπτωση του λιανικού εμπορίου το ποσοστό προμήθειας ανά πώληση παραμένει ο πιο διαδεδομένος τρόπος συναλλαγής μεταξύ επιχειρήσεων και πλατφορμών (60%), με την μηνιαία συνδρομή (20%), ετήσια συνδρομή (10%) και την χρέωση ανά κλίκ (10%) να ακολουθούν. Στην περίπτωση του κλάδου των μεταφορών (κυρίως ταξί), οι τρόποι συναλλαγής με τις πλατφόρμες ποικίλουν. Όσον αφορά στην διακριτική τιμολόγηση μεταξύ τιμών που δίνονται εντός και εκτός πλατφόρμας από τις επιχειρήσεις του εκάστοτε κλάδου, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στον κλάδο των καταλυμάτων (πάνω από 70%). Οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου και της εστίασης παρουσιάζονται να προχωρούν σε διακριτική τιμολόγηση σχεδόν σε ίδια ποσοστά, τα οποία δεν ξεπερνούν το 40% των επιχειρήσεων κάθε κλάδου.

Περισσότερα οφέλη με πλαφόν στις προμήθειες 

Εν κατακλείδι, στα οφέλη από την συμμετοχή των επιχειρηματιών στις πλατφόρμες ως πιο σημαντικό όφελος παρουσιάζεται η διεύρυνση του πελατολογίου (71%). Το συγκεκριμένο όφελος παρουσιάζεται ως η πιο συχνή απάντηση στους περισσότερους κλάδους (εστίαση (69%), καταλύματα (87%), λιανικό εμπόριο 69%), ενώ στην περίπτωση του κλάδου των μεταφορών παρουσιάζεται ως η δεύτερη πιο συχνή απάντηση με το ποσοστό συχνότητας να φτάνει το 56% των ερωτηθέντων του κλάδου. Η δεύτερη πιο συχνή απάντηση σχετικά με τα οφέλη συμμετοχής στις πλατφόρμες αφορά στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων (62%). Το άνοιγμα σε νέες αγορές παρουσιάζεται ως το τρίτο πιο σημαντικό όφελος (46% και φτάνει το 56% στον κλάδο του λιανικού εμπορίου).

Αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σχετικά με την συμμετοχή τους στις πλατφόρμες παρατηρείται σχετική συμφωνία μεταξύ των κλάδων. Ο περιορισμός του κέρδους μέσα από τα υψηλά ποσοστά προμηθειών παρουσιάζεται ως η μεγαλύτερη πρόκληση (54%), η εξάρτηση από την πλατφόρμα παρουσιάζεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση (50%), ενώ η μετατροπή πελατολογίου της επιχείρησης σε πελατολόγια της πλατφόρμας (36%) και η δημιουργία ολιγοπωλιακού καθεστώτος από τις πλατφόρμες (34%), παρουσιάζονται ως η τρίτη και η τέταρτη πιο συχνή απάντηση. Ο κλάδος που έχει κάποιες επιπλέον διαφοροποιήσεις είναι εκείνος των καταλυμάτων στον οποίο ως η πιο μεγάλη πρόκληση παρουσιάζεται η εξάρτηση από την πλατφόρμα (57%), ενώ πολύ υψηλά ποσοστά παρουσιάζει και η απάντηση η οποία σχετίζεται με την δημιουργία ολιγοπωλιακού καθεστώτος από τις πλατφόρμες (48%).

Σχετικά με τις παρεμβάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες συμμετοχής των επιχειρήσεων στις πλατφόρμες, αναφέρεται η επιβολή πλαφόν στα ποσοστά προμηθειών που χρεώνονται από τις πλατφόρμες (40%). Επίσης, αναφέρεται η δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης σε θέματα ψηφιακής επιχειρηματικότητας. Τα ποσοστά αυτής της απάντησης μεταξύ των κλάδων διαφοροποιούνται, με την ανώτατη τιμή στον κλάδο των καταλυμάτων (51%) και την κατώτερη στον κλάδο των μεταφορών (κυρίως ταξί) (20%). Τρίτη πιο συχνή απάντηση είναι εκείνη που αφορά στην δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου, με τον κλάδο των καταλυμάτων να ξεχωρίζει ως προς την ανάγκη του για ρυθμιστικό πλαίσιο (58%), ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι παρουσιάζουν ποσοστά από 17-22%. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: