ΜμΕ: Μεγέθη προ Covid, αλλά το 30,9% φοβάται ότι οδεύει σε διακοπή

ΜμΕ: Μεγέθη προ Covid, αλλά το 30,9% φοβάται ότι οδεύει σε διακοπή
27 May 2021, Bavaria, Augsburg: A one-euro coin and a 100-euro banknote lie on a table. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Μείζον πρόβλημα η πρόσβαση σε χρηματοδότηση σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ - Τα κόστη, οι ανατιμήσεις και το "καμπανάκι" για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας 

Παρά τη σταθεροποίηση των μεγεθών των επιχειρήσεων στα προ πανδημίας επίπεδα χάρη στα μέτρα στήριξης που παρείχε η κυβέρνηση παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ειδικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και του ισχυρού ανταγωνισμού από τις μεγαλύτερες ενώ ανησυχίες προκαλεί το γεγονός ότι 3 στις 10 φοβούνται ότι οδεύουν σε διακοπή.

Όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ καταγράφεται βελτίωση αλλά και αβεβαιότητες σε μια μερίδα της αγοράς που στηρίζει την απασχόληση, καθώς το 16,1% των επιχειρήσεων δηλώνει αύξηση εργαζομένων στο α’ εξάμηνο του 2023 και 7,4% είπε ότι σχεδιάζει προσλήψεις και στο β’ εξάμηνο του έτους. 

Η έρευνα ανέδειξε ως σημαντικό πρόβλημα την έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων, με ενδεικτικό το γεγονός ότι ακόμη και όσες μικρές επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση αντιμετωπίζουν έως και 2,5% υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τις μεγαλύτερες.

Επιπλέον, τα κόστη συνεχίζουν να αυξάνονται αλλά τα μεγαλύτερα ποσοστά επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι αύξησαν τις τιμές τους εντοπίζονται στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Οι πολύ μικρές εξαντλούν τη ρευστότητά τους για να συγκρατήσουν τις τιμές προκειμένου να κρατήσουν πελάτες αλλά η βιωσιμότητά τους δοκιμάζεται. 

Στο α’ εξάμηνο του 2023 σε αυξήσεις τιμών προχώρησε το 43,3%. Επιπλέον, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, το πληθωριστικό κύμα φαίνεται πως θα συνεχιστεί και το β’ εξάμηνο του 2023, καθώς το 21,1% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τις τιμές του έναντι 4,4% που δήλωσε ότι θα τις μειώσει. Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ φαίνεται πως οδεύουμε σταδιακά σε μία κατάσταση στην οποία οι τιμές θα έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλότερο επίπεδο με μικρά περιθώρια αποκλιμάκωσης.

Στο πληθωριστικό περιβάλλον οι επιπτώσεις των ανατιμήσεων για το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων που είχαν καταγραφεί στις προηγούμενες έρευνες συνεχίζονται. Είναι εξάλλου ενδεικτικό ότι το 25,6% των επιχειρήσεων έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα, ενώ για το 21,2% των επιχειρήσεων τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι μικρότερες με βάση τον αριθμό εργαζομένων και τον κύκλο εργασιών επιχειρήσεις, ενώ πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης όπου το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα ή τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα ανέρχεται στο 53,7% (35,8% δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και το 17,9% έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για ένα μήνα).

Την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Είναι ενδεικτικό ότι οι επενδύσεις που γίνονται σε αυτή την μερίδα της αγοράς, περιορισμένου ύψους μεν, χρηματοδοτούνται δε από ίδιους πόρους. Σύμφωνα με την έρευνα οι 8 στις 10 επιχειρήσεις (79,5%) που πραγματοποίησαν επενδύσεις τις χρηματοδότησαν με ίδιους πόρους. Το 9,3% τις χρηματοδότησε μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης ενώ μόλις το 3,9% μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Επίσης, αν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εμφανίζουν αποκλιμάκωση παραμένουν ακόμα σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αφού 1 στις 4 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (27,2%) δηλώνει ότι έχει τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι επιχειρήσεις εστίασης αντιμετωπίζουν -με διαφορά από τις υπόλοιπες- το μεγαλύτερο πρόβλημα υπερχρέωσης, καθώς το 20,9% αυτών έχει τρεις ή και περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο 30,2% των επιχειρήσεων σημειώνεται αύξηση κύκλου εργασιών και οι μισές επιχειρήσεις δήλωσαν κέρδη σημειώνοντας ότι αυξήθηκε η ζήτηση από τον Φεβρουάριο.  

Οι αβεβαιότητες

Εντωμεταξύ, μετά τη σημαντική υποχώρηση κατά 10 περίπου μονάδες που παρουσίασε ο δείκτης αβεβαιότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο του 2023 καταγράφεται μικρή αύξηση τον Ιούλιο. Το 30,9% εκφράζει φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς του στο μέλλον. Ανάλογη είναι η εικόνα και ως προς τον δείκτη βιωσιμότητας, καθώς το 4,7% των επιχειρήσεων εκφράζει τον φόβο για διακοπή της δραστηριότητας του το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έναντι 3,6% που ήταν τον Φεβρουάριο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: