Μνημόνιο συνεργασίας για την χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ από την China Development Bank

Το μνημόνιο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες προώθησης του τριετούς Σχεδίου Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο.

Μνημόνιο συνεργασίας για τη χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ από την China Development Bank (CDB) υπεγράφη χθες μεταξύ των δύο εταιριών, στο πλαίσιο δεύτερης συνάντησης της ομάδας εργασίας Ελλάδας – Κίνας, υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και του Αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC) Jizhe Ning.

Το μνημόνιο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες προώθησης του τριετούς Σχεδίου Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας (Αction Plan) που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο, κατά τη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.

Χθες το απόγευμα, εξάλλου, ο κ. Ning επισκέφθηκε τα γραφεία του ΑΔΜΗΕ όπου ενημερώθηκε από τη διοίκηση της εταιρίας για την πορεία της συνεργασίας με την State Grid και την εξέλιξη των διασυνδέσεων των Κυκλάδων και της Κρήτης, καθώς και για τον σχεδιασμό νέων διασυνδέσεων καθώς ωριμάζουν οι σχετικές μελέτες βιωσιμότητας που εκπονούνται. Ο ίδιος εκτίμησε ότι καθώς η Ελλάδα επιστρέφει σε αναπτυξιακή τροχιά, η προβλεπόμενη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στις βιομηχανικές μονάδες θα ενισχύσει τη θέση του ΑΔΜΗΕ.

Όπως είναι γνωστό τον περασμένο Ιούνιο η State Grid of China εξαγόρασε το 24 % των μετοχών του ΑΔΜΗΕ έναντι 320 εκατ. ευρώ, επένδυση που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κινεζική επένδυση στην Ελλάδα μετά την εξαγορά του 51% του ΟΛΠ από την Cosco.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης δήλωσε από την πλευρά του ότι η στρατηγική συνεργασία με την State Grid στον ΑΔΜΗΕ (τον έλεγχο του οποίου έχει το ελληνικό Δημόσιο) «αποτελεί απτό δείγμα υλοποίησης της αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας που θα οδηγήσει σε επιτάχυνση και τεχνολογική αναβάθμιση των νέων διασυνδέσεων και ενίσχυση της εξωστρέφειας της εταιρείας, με σκοπό την υλοποίηση περισσότερων διεθνών διασυνδέσεων».