Modern Board: Για τις νέες προκλήσεις απαιτούνται νέες νοοτροπίες στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών

Modern Board: Για τις νέες προκλήσεις απαιτούνται νέες νοοτροπίες στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών
Του Brian Stafford*  

Τους τελευταίους 18 μήνες, έχουν επέλθει σεισμικές αλλαγές στον κόσμο των επιχειρήσεων και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Οι αλλαγές αυτές ήταν από καιρό στα σκαριά, αλλά επιταχύνθηκαν από την πανδημία, ένα καλοκαίρι φυλετικής και κοινωνικής αναμέτρησης, την κλιμάκωση των κυβερνοεπιθέσεων και την επιτάχυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Και οι αλλαγές αυτές έχουν βαθιές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα διοικητικά συμβούλια και αλληλεπιδρούν με τους οργανισμούς τους.

Με βάση τις αλληλεπιδράσεις μου με ηγετικά στελέχη και μέλη διοικητικών συμβουλίων, αν και πολλά παραμένουν ασαφή σχετικά με το πώς θα μοιάζει ο κόσμος μετά το τέλος του «μακρού 2020», είναι αναμφισβήτητο ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο status quo. Οι ηγέτες πρέπει τώρα να μετριάσουν και να διαχειριστούν ένα ευρύτερο σύνολο κινδύνων, ενώ δεν θα κρίνονται πλέον μόνο από την κερδοφορία τους ή από την ποιότητα και την τιμή των προϊόντων τους. Πρέπει επίσης να πληρούν υψηλότερα πρότυπα συμπεριφοράς όσον αφορά τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπό τους, την εταιρική διακυβέρνηση και τις προσπάθειές τους για ποικιλομορφία, ισότητα και ενσωμάτωση.

Ο καπιταλισμός των ενδιαφερομένων μερών δεν είναι πλέον απλώς ένα θέμα δηλώσεων από το Business Roundtable ή διαλέξεων σε σχολές διοίκησης επιχειρήσεων. Εν μέρει τροφοδοτούμενος από την άνοδο των επενδύσεων ESG, αποτελεί μια νέα πραγματικότητα που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Οι εταιρείες προσλαμβάνουν επικεφαλής αξιωματούχους ποικιλομορφίας, επενδύουν δισεκατομμύρια σε υποβαθμισμένες κοινότητες και, ελλείψει κυβερνητικής δράσης, θέτουν τα δικά τους χρονοδιαγράμματα για την απεξάρτηση από τον άνθρακα στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Τα χειροκροτήματα δεν αρκούν πλέον. Όλο και περισσότερο, οι επιχειρήσεις πρέπει να μετρούν τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία – και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

Θεμελιώδεις αλλαγές στον ρόλο του διοικητικού συμβουλίου

Αυτές οι αλλαγές, και πολλές άλλες, εγκαινιάζουν μια νέα εποχή για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Αλλάζουν αυτό που χρειάζεται για να είναι κανείς αποτελεσματικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας εισηγμένης ή μη εισηγμένης εταιρείας – και, σε μικρότερο βαθμό, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού – με τρεις τουλάχιστον θεμελιώδεις τρόπους:

Πρώτον, η ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου δεν αφορά πλέον τη διαχείριση του δυαδικού κινδύνου, όπου οι διευθυντές και τα στελέχη C-suite της εταιρείας είναι επιφορτισμένοι με την αποφυγή του επιχειρηματικού κινδύνου που θα μπορούσε να καταστρέψει μια εταιρεία εν μία νυκτί. Σήμερα, με τον πολλαπλασιασμό των ενδιαφερομένων μερών, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου πρέπει να συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα που αναδύονται και να διαχειρίζονται ένα φάσμα κινδύνων, με ορισμένους να εξακολουθούν να αποτελούν άμεσες απειλές σε επιχειρηματικό επίπεδο, ενώ άλλοι εξελίσσονται με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν μπορούν να αγνοηθούν. 

Αυτό το ευρύτερο άνοιγμα για τους ηγέτες των επιχειρήσεων σημαίνει επίσης ότι όσοι κάθονται στις αίθουσες συνεδριάσεων χρειάζονται ευρύτερη τεχνογνωσία και εμπειρία. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η μεγαλύτερη ποικιλομορφία και συμπερίληψη στα διοικητικά συμβούλια, την οποία η Diligent έχει υποστηρίξει μέσω της πρωτοβουλίας Modern Leadership, δεν είναι απλώς μια πρόταση με γνώμονα τις αξίες, αλλά και μια κίνηση που αυξάνει την αξία για τις εταιρείες που την υιοθετούν στην κορυφή και σε όλη την ιεραρχία τους.

Δεύτερον, για τη διαχείριση του νέου φάσματος κινδύνου, οι διευθυντές και τα στελέχη πρέπει πλέον να επιβλέπουν τις εταιρείες σε ένα ευρύτερο φάσμα μετρήσεων – χρηματοοικονομικών μετρήσεων, αλλά και μιας πληθώρας δεδομένων που σχετίζονται με τα ESG, τα DE&I και άλλους τομείς. Ο ουσιαστικός προσδιορισμός των κριτηρίων αναφοράς σε αυτούς τους τομείς επιπτώσεων, ώστε να είναι κάτι περισσότερο από δηλώσεις στον Τύπο και ενισχυμένες προσπάθειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, είναι μια από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σύγχρονα διοικητικά συμβούλια και οι ρυθμιστικές αρχές. 

Τρίτον, με τον πολλαπλασιασμό των σχετικών μετρήσεων και των ενδιαφερομένων μερών προκύπτει η ανάγκη για τα διοικητικά συμβούλια και τα στελέχη να θέτουν στόχους, να μετρούν την εφαρμογή και να αναφέρουν τη συμμόρφωση σε ένα ευρύτερο φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Παρόλο που η συμμετοχή σε ένα σύγχρονο διοικητικό συμβούλιο δεν συνεπάγεται και λειτουργική εμπλοκή στην επιχείρηση, μεταφράζεται σε βαθύτερη ορατότητα σε περισσότερες πτυχές της επιχείρησης από ποτέ άλλοτε.

Αυτή η θέσπιση προτύπων, η ορατότητα και η συμμόρφωση είναι ιδιαίτερα σημαντικές σήμερα όταν πρόκειται για μη εισηγμένες εταιρείες, όπου τα ιδιωτικά κεφάλαια συνεχίζουν να διαδραματίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο. Ένας αυξανόμενος αριθμός εταίρων σε αμοιβαία κεφάλαια PE απαιτούν οι επενδυτικοί τους στόχοι να θέτουν και να πληρούν πραγματικούς στόχους ESG και DE&I. Αυτό δημιουργεί μια απαράμιλλη ευκαιρία για τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια να προωθήσουν τον πραγματικό αντίκτυπο και να κάνουν πραγματικότητα τον καπιταλισμό των ενδιαφερομένων μερών σε πολύ μικρότερο χρονικό ορίζοντα απ’ ό,τι μπορούν οι εισηγμένες εταιρείες.

Η αποστολή μας στη Diligent Corporation είναι να βοηθάμε τα διοικητικά συμβούλια και τις εκτελεστικές ομάδες να περιηγηθούν σε αυτές τις νέες πραγματικότητες για να δημιουργήσουν θετικό αντίκτυπο. Εργαζόμαστε για να ενδυναμώσουμε τα σύγχρονα διοικητικά συμβούλια και τα στελέχη παρέχοντας την τεχνολογία που χρειάζονται για να κάνουν εφικτό τον καπιταλισμό των ενδιαφερομένων μερών, υιοθετώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διακυβέρνηση, τον κίνδυνο και τη συμμόρφωση (GRC) και τα ESG. Η σύγχρονη τεχνολογία GRC παρέχει τόσο στα στελέχη όσο και στα διοικητικά συμβούλια τη ζωτικής σημασίας διαφάνεια που απαιτείται για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων.

Η αποστολή μας είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο είμαι τόσο υπερήφανος για τη συνεργασία μας με το Fortune για την έναρξη του Modern Board, ενός φόρουμ συζήτησης και ανταλλαγής γνώσεων για εταιρικούς ηγέτες – από αίθουσες διοικητικών συμβουλίων και στελέχη σε όλο τον κόσμο – οι οποίοι είναι κεντρικοί παίκτες στα οικοσυστήματα Fortune και Diligent.

Η εποχή του καπιταλισμού των ενδιαφερομένων μερών και των ESG θα έχει συνέπειες που θα φτάσουν πολύ πιο μακριά απ’ ό,τι μπορούμε να προβλέψουμε σήμερα. Ελπίζω ότι το Modern Board θα είναι ένας χώρος στον οποίο θα μπορούμε να μοιραζόμαστε και να μαθαίνουμε, σε πραγματικό χρόνο, τις βέλτιστες πρακτικές για τους διευθυντές και τα στελέχη, ώστε να πετύχουν και να ευδοκιμήσουν, εξασφαλίζοντας παράλληλα πραγματικό αντίκτυπο για τις εταιρείες τους, καθώς και για τις κοινότητες στις οποίες ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται.

* Ο Brian Stafford είναι CEO της Diligent Corporation.