Moderna: Από την αφάνεια στην ελίτ του δείκτη S&P 500- Πώς το εμβόλιο την έφερε στο προσκήνιο

Moderna: Από την αφάνεια στην ελίτ του δείκτη S&P 500- Πώς το εμβόλιο την έφερε στο προσκήνιο
epa08908584 Los Angeles Fire Department (LAFD) personnel receive the Moderna COVID-19 vaccination at LAFD Station 4 in Los Angeles, California, USA, 28 December 2020. Mayor of Los Angeles Eric Garcetti and Ralph M. Terrazas, Fire Chief of the Los Angeles Fire Department, were there to observe the rollout of the vaccination program. EPA/Gary Coronado / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η άγνωστη μέχρι πριν δύο χρόνια εταιρεία βιοτεχνολογίας εισέρχεται στο δείκτη των κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων με τα κέρδη της μετοχής της να ανέρχονται στο 180% μόνο για φέτος.

Στην ελίτ του δείκτη S&P 500 εισήλθε την Τετάρτη 21 Ιουλίου η μετοχή της Moderna Inc., της μέχρι πριν από δύο χρόνια άγνωστης και άσημης εταιρείας βιοτεχνολογίας που με το πρώτο της εμπορικό προϊόν, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, έπιασε… τζακ ποτ.

Με κέρδη που μόνο για τη φετινή χρονιά ανέρχονται στο +180%, η μετοχή της Moderna ξεπέρασε την μέχρι τώρα νούμερο ένα κερδισμένη του δείκτη L Brands Inc, η οποία καταγράφει άνοδο κατά περίπου 100%.

«Tesla της βιοτεχνολογίας»

Προφανώς η μετοχή της εταιρείας που οι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει ως την «Tesla της βιοτεχνολογίας» έχει ξεχωρίσει ήδη από την περσινή χρονιά, δεδομένου πως η εταιρεία μαζί με την Pfizer ήταν από τις πρώτες που έλαβαν έγκριση για χρήση των εμβολίων τους στις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Τα κέρδη της μετοχής στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου ξεπέρασαν το 4,5%, φτάνοντας στα 321 δολάρια. Ένα χρόνο πριν ακριβώς, η τιμή της μετοχής βρισκόταν σχεδόν στα 81 δολάρια και στις αρχές της χρονιάς σχεδόν στα 112 δολάρια!

Τα κέρδη της εξάλλου έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα και θα συνεχίσουν να αυγατίζουν όσο διαρκεί η πανδημία και πιθανότατα πέρα από αυτή, δεδομένου πως τα εργαστήρια της δουλεύουν ήδη για την τροποποίηση του εμβολίου του κορωνοϊού αλλά και τη χρήση της τεχνολογίας mRNA για άλλες νόσους, από την απλή γρίπη έως τον καρκίνο και τον HIV.

Μόνο για τη φετινή χρονιά, οι πωλήσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό θεωρείται βέβαιο πως θα διαμορφωθούν τελικά πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις των 18,1 δισ. δολαρίων. Αυτό προέβλεψε και σε έκθεση της η Goldman Sachs.