Moderna: Το ανανεωμένο εμβόλιο για τον Covid-19, αποτελεσματικό και κατά της νέας παραλλαγής

Moderna: Το ανανεωμένο εμβόλιο για τον Covid-19, αποτελεσματικό και κατά της νέας παραλλαγής
Medical syringes are seen with Moderna company logo displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Poland on October 12, 2020. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) Photo: AFP
Το εμβόλιό της προκάλεσε αύξηση 8,7 φορές στα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του BA.2.86

Η Moderna δήλωσε σήμερα ότι τα δεδομένα κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι το ενημερωμένο εμβόλιο της για την Covid-19 πιθανότατα θα είναι αποτελεσματικό κατά της εξαιρετικά μεταλλαγμένης υποπαραλλαγής BA.2.86 του κορονοϊού που έχει εγείρει φόβους για αναζωπύρωση λοιμώξεων.

Η εταιρεία είπε ότι το εμβόλιό της προκάλεσε αύξηση 8,7 φορές στα εξουδετερωτικά αντισώματα στους ανθρώπους έναντι του BA.2.86, το οποίο παρακολουθείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

“Πιστεύουμε ότι αυτά είναι νέα που θα θελήσουν να ακούσουν οι άνθρωποι καθώς ετοιμάζονται να βγουν έξω και να κάνουν τα εμβόλιά τους για το φθινόπωρο”, τόνισε σε συνέντευξή της η επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών της Moderna, Jacqueline Miller, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν να καθησυχάσουν τις ρυθμιστικές αρχές.

Το CDC έχει υποδείξει προηγουμένως ότι το BA.2.86 μπορεί να είναι πιο ικανό να προκαλέσει μόλυνση σε άτομα που είχαν προηγουμένως Covid ή είχαν εμβολιαστεί με προηγούμενα εμβόλια. Το παρακλάδι της Omicron φέρει περισσότερες από 35 μεταλλάξεις σε βασικά τμήματα του ιού σε σύγκριση με το XBB.1.5, την κυρίαρχη παραλλαγή στο μεγαλύτερο μέρος του 2023 και κύριο στόχο των ενημερωμένων βολών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Moderna είπε ότι μοιράστηκε το νέο εύρημα για το εμβόλιο της με τις ρυθμιστικές αρχές και το υπέβαλε για δημοσίευση από ομοτίμους. Το ανανεωμένο εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, αλλά αναμένεται να είναι διαθέσιμο αργότερα αυτόν τον μήνα ή στις αρχές Οκτωβρίου.

Η φαρμακευτική εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη και οι ανταγωνιστές κατασκευαστές εμβολίων κατά της Covid-19 Novavax και Pfizer δημιούργησαν εκδόσεις των εμβολίων τους κατά της υποπαραλλαγής XBB.1.5.

Τον περασμένο μήνα, η Moderna και η Pfizer δήλωσαν ότι τα νέα τους εμβόλια φάνηκαν να είναι αποτελεσματικά έναντι μιας άλλης νέας υπομεταβλητής ανησυχίας που ονομάστηκε EG.5 στις αρχικές δοκιμές.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές υποστήριξαν έκτοτε το πλάνο Pfizer/BioNTech, με τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της Βρετανίας να εγκρίνει το εμβόλιο την Τρίτη, αλλά δεν έχουν κάνει ακόμη ανακοινώσεις για το ενημερωμένο εμβόλιο της Moderna.

Το BA.2.86 έχει πλέον ανιχνευθεί στην Ελβετία και τη Νότια Αφρική καθώς και στο Ισραήλ, τη Δανία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΠΟΥ. Αν και είναι σημαντικό να παρακολουθείται η παραλλαγή, αρκετοί ειδικοί είπαν στο Reuters ότι είναι απίθανο να προκαλέσει ένα κύμα σοβαρών ασθενειών και θανάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com