Money 20/20 Europe: Το Άμστερνταμ δείχνει τι είναι «καυτό» και τι όχι στο fintech σήμερα

Money 20/20 Europe: Το Άμστερνταμ δείχνει τι είναι «καυτό» και τι όχι στο fintech σήμερα
Smartphone with finance and market icons and symbols concept
Εταιρείες όπως η Visa, η Mastercard, ακόμη και η Apple δίνουν μεγάλη προσοχή στην τάση...

Σε έναν από τους πλέον «καυτούς» τομείς επενδύσεων και ειδικά για venture capitalists αναδεικνύεται ο κλάδος της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, με ένα 1 δολ. στα 5 δολ. που εισέρρευσαν το 2021 στον τομέα των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών να αφορούν το fintech.

Με την ύφεση, παγκοσμίως, να είναι προ των πυλών, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να μειώνουν την έκθεσή τους σε startups, αλλά και γενικότερα, έχοντας γίνει πιο επιλεκτικοί με το είδος των εταιρειών που υποστηρίζουν. Ειδικότερα, σύμφωνα με το CB Insights, οι επενδύσεις από venture capitals σε εταιρείες fintech μειώθηκαν κατά 18% το α’ τρίμηνο του 2022. 

Αυτή η κατάσταση οδήγησε σε ένα rotation χρηματικών ροών, με τη μεταφορά κεφαλαίων από ορισμένες fintech που διαφημίστηκαν πέρυσι, όπως εταιρείες οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες του τύπου «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα», σε λιγότερο «σέξι» τομείς που επικεντρώθηκαν στη δημιουργία σταθερών ροών εισοδήματος, όπως η επεξεργασία και η αυτοματοποίηση πληρωμών για τις επιχειρήσεις.

Τι είναι, λοιπόν, «καυτό» στο fintech αυτήν τη στιγμή; Και τι δεν είναι; Την απάντηση έδωσαν στην εκδήλωση Money 20/20 Europe στο Άμστερνταμ τον Ιούνιο μερικοί από τους κορυφαίους επενδυτές, επιχειρηματίες και αναλυτές στην Ευρώπη. Να τι είχαν να πουν. 

Τι είναι «καυτό; 

Οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν «εμμονή» με τις πληρωμές από επιχειρήσεις και καταναλωτές. Η Stripe μπορεί να αντιμετωπίζει μερικά ερωτήματα σχετικά με την εντυπωσιακή αποτίμησή της, που αγγίζει τα 95 δισεκατομμύρια δολάρια, aλλά αυτό δεν εμπόδισε τα VCs να αναζητήσουν τους επόμενους νικητές στον χώρο των ψηφιακών πληρωμών. 

«Πιστεύω ότι θα δούμε να αναδύεται μια νέα γενιά από fintechs», δήλωσε ο Ricardo Schafer, συνεργάτης στη γερμανική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Target Global. «Είναι πολύ πιο εύκολο να φτιάχνεις πράγματα». Τα τσιτάτα του κλάδου όπως «ανοιχτή τραπεζική», «banking-as-a-service» και «embedded finance» είναι τώρα στη μόδα, με μια σειρά από νέες εταιρείες να προσδοκούν καταστροφή του όγκου των κατεστημένων παικτών. 

Η ανοιχτή τραπεζική διευκολύνει τις εταιρείες που δεν διαθέτουν  τραπεζική άδεια να αναπτύξουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, προσφέροντας απευθείας πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων. Κάτι που τράβηξε το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι η χρήση αυτής της τεχνολογίας για τη διευκόλυνση των πληρωμών. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια ιδιαίτερα «καυτή» περιοχή αυτήν τη στιγμή, με αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις να προσδοκούν το disrupt στον χώρο, «εκδιώχνοντας» τις πιστωτικές κάρτες, που επιβαρύνουν με βαριές χρεώσεις στους εμπόρους. 

Εταιρείες όπως η Visa, η Mastercard, ακόμη και η Apple δίνουν μεγάλη προσοχή στην τάση. Η Visa απέκτησε τη σουηδική Tink για περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Apple εξαγόρασε την Credit Kudos, μια εταιρεία που βασίζεται στην αποθήκευση τραπεζικών πληροφοριών των καταναλωτών για να βοηθήσει στην ανάληψη δανείων και την επέκταση της επιλογής «αγορά τώρα, πληρώστε αργότερα». 

«Η ανοιχτή τραπεζική ενσωματώνεται απρόσκοπτα σε διαδικασίες για τις οποίες κανείς δεν ενδιαφέρεται πια, όπως οι πληρωμές ή οι ανανεώσεις», δήλωσε ο Daniel Kjellen, Διευθύνων Σύμβουλος της Tink. Ο Kjellen είπε ότι ηTink είναι πλέον τόσο δημοφιλές στην εγχώρια αγορά του, τη Σουηδία, που χρησιμοποιείται από περίπου το 60% του ενήλικου πληθυσμού κάθε μήνα. «Αυτό είναι ένας μεγάλος αριθμός», λέει. 

Η Embedded finance έχει να κάνει με την ενσωμάτωση προϊόντων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε εταιρείες που δεν έχουν καμία σχέση με το finance. Φανταστείτε, η Disney να προσφέρει τους δικούς της τραπεζικούς λογαριασμούς που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε στο διαδίκτυο ή στα θεματικά πάρκα της. Αλλά όλη η δουλειά που χρειάζεται για να συμβεί αυτό θα γίνει από τρίτες εταιρείες των οποίων τα ονόματα μπορεί να μην ακούσετε ποτέ.

Το Banking-as-a-service αποτελεί μέρος αυτής της τάσης. Επιτρέπει σε εταιρείες εκτός του παραδοσιακού κόσμου της χρηματοδότησης να προσφέρουν τις δικές τους κάρτες πληρωμών, δάνεια και ψηφιακά πορτοφόλια. «Μπορείτε είτε να αρχίσετε να χτίζετε την τεχνολογία μόνοι σας και να κάνετε αίτηση για άδειες μόνοι σας, κάτι που θα πάρει χρόνια και πιθανώς δεκάδες εκατομμύρια χρηματοδότηση, είτε μπορείτε να βρείτε έναν συνεργάτη», δήλωσε η Iana Dimitrova, Διευθύνουσα Σύμβουλος του OpenPayd. 

Τι δεν είναι;   

Έχετε μια ιδέα για ένα νέο ανταλλακτήριο που μόλις ετοιμάζεστε να παρουσιάσετε; Ή πιστεύετε ότι μπορεί να είστε η επόμενη Klarna; Ίσως δυσκολευτείτε περισσότερο να αντλήσετε χρήματα.  «Το tokenization είναι κάτι από το οποίο θέλουμε να μείνουμε μακριά αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Farhan Lalji, διευθύνων σύμβουλος στο venture fund Anthemis Capital που εστιάζει στο fintech.  Ωστόσο, η υποδομή που υποστηρίζει την κρυπτογράφηση –είτε πρόκειται για λογισμικό που αναλύει δεδομένα στο blockchain είτε για τη διατήρηση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ασφαλή από hacks– είναι μια τάση που θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. «Η υποδομή δεν εξαρτάται από ένα συγκεκριμένο νόμισμα που ανεβαίνει ή πέφτει», είπε. Οι επενδυτές βλέπουν περισσότερες δυνατότητες σε εταιρείες που διευκολύνουν τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ενώ από την άλλη δεν ενδιαφέρονται για το trading κρυπτονομισμάτων και NFTs — μέρος μιας ευρύτερης τάσης που ονομάζεται «Web3».

Όσον αφορά την κρυπτογράφηση, «μας ενδιαφέρουν περισσότερο τομείς με τους οποίους έχουμε ανάλογη εμπειρία σε κλασικές βιομηχανίες», δήλωσε η Rana Yared, συνεργάτης στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Balderton.

Ενώ εταιρείες όπως η Klarna και η Affirm έχουν δει τις αποτιμήσεις τους να πέφτουν κατακόρυφα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις BNPL που επικεντρώνονται στον διακανονισμό συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων κερδίζουν… «Η ανάπτυξη του B2C [business to-consumer] BNPL επιβραδύνεται… και οι ρυθμιστικές ανησυχίες θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη», δήλωσε ο Philip Benton, αναλυτής fintech στην εταιρεία έρευνας αγοράς Omdia. Η BNPL, από την άλλη πλευρά, «ξεκινά από πολύ χαμηλή βάση» και ως εκ τούτου έχει «τεράστιες» δυνατότητες, πρόσθεσε.