Μόνιμη εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα-αλουμίνιο ζητά η ΕΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο επικεφαλής της Κομισιόν επανέλαβε το αίτημα των κρατών-μελών της Ένωσης προς την Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δεχθεί απειλές στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσει μια μόνιμη εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρέτεινε την προσωρινή εξαίρεση για την ΕΕ έως την 1η Ιουνίου, αν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι σαφές τι ακριβώς επιδιώκει η Ουάσινγκτον.

«Θα ήθελα να επαναλάβω το αίτημα αυτή η εξαίρεση να γίνει χωρίς όρους και μόνιμη. Θεωρούμε ότι τα αμερικανικά μέτρα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν στη βάση της εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο Γιούνκερ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. «Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας με τις ΗΠΑ αλλά αρνούμαστε να διαπραγματευθούμε υπό απειλή», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Η Γερμανία αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξασφαλίσει τη μόνιμη εξαίρεσή της από τους αμερικανικούς δασμούς, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Είναι σημαντικό και ήταν ορθό που η ΕΕ και οι ΗΠΑ είχαν αυτές τις στενές συνομιλίες (…) τις τελευταίες εβδομάδες», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι είναι επίσης σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι επαφές.

«Περιμένουμε (…) ότι θα υπάρξει μόνιμη εξαίρεση για την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε.