Mόνο οι κυρώσεις της Ευρώπης εμποδίζουν τη λειτουργία του Nord Stream 1, υποστηρίζει το Κρεμλίνο

Mόνο οι κυρώσεις της Ευρώπης εμποδίζουν τη λειτουργία του Nord Stream 1, υποστηρίζει το Κρεμλίνο
06 January 2021, Mecklenburg-Western Pomerania, Sassnitz-Mukran: Pipes for the construction of the Nord Stream 2 natural gas pipeline from Russia to Germany and the Baltic Pipe from Denmark to Poland are stored at the port of Mukran on the island of Rügen. Mecklenburg-Western Pomerania is apparently planning to use a state-owned foundation to ensure the completion of the controversial Nord Stream 2 Baltic Sea gas pipeline. Construction of the pipeline was halted shortly before completion at the end of 2019 after European companies bowed to pressure from the US and withdrew pipe-laying ships from the Baltic Sea. Photo: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
"Βήμα βήμα, δυστυχώς, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και μεμονωμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιδεικνύουν μια απόλυτη έλλειψη λογικής", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στις ρωσικές εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκάλεσαν οι δυτικές κυρώσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σήμερα, μία ημέρα πριν από άλλη μία προγραμματισμένη διακοπή λόγω εργασιών συντήρησης.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τον αγωγό για τρεις ημέρες από αύριο Τετάρτη προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης σε ένα και μόνο συγκρότημα αντλίας στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια.

Ο Πεσκόφ απαντούσε σε ερώτηση αν υπάρχουν διασφαλίσεις ότι η Gazprom θα ξαναρχίσει να διοχετεύει αέριο μέσω του Nord Stream 1 μετά τις εργασίες συντήρησης.

“Υπάρχουν διασφαλίσεις ότι, εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, τίποτα δεν εμποδίζει τον εφοδιασμό”, απάντησε.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στην Ευρώπη στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών εν μέσω σφιχτού εφοδιασμού από τη Ρωσία. Διοχετεύει αέριο μέσω του Nord Stream 1 μόνο στο 20% της δυναμικότητάς του, επικαλούμενη προβλήματα με τον εξοπλισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει την εκδοχή της Μόσχας ότι φταίνε προβλήματα στην τουρμπίνα και οι κυρώσεις. Η Γαλλία κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως “πολεμικό όπλο”, καθώς η Gazprom μείωσε τις παραδόσεις σε μία από τις κυριότερες γαλλικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, την Engie.

Ο Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: “Ευρωπαϊκές χώρες, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που δεν επιτρέπουν να πραγματοποιηθούν κανονικές εργασίες συντήρησης και επισκευής, και δεν επιτρέπουν επίσης νόμιμη καταχώρηση τς επιστροφής εξαρτημάτων και μηχανημάτων στους χώρους λειτουργίας τους”.

Πρόσθεσε: “Δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια για τη Ρωσία ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της”.

Oι ενέργειες της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία “λίγο απέχουν από την παραφροσύνη”

Το Κρεμλίνο επέκρινε σήμερα τις εκκλήσεις ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών για απαγόρευση της χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους τουρίστες, λέγοντας πως οι προτάσεις είναι “παράλογες” και η πιο πρόσφατη εκδήλωση της αντιρωσικής ατζέντας της Δύσης.

Σε μια σύνοδο στην Πράγα αυτή την εβδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την πρόταση των Βαλτικών χωρών και ορισμένων άλλων να σταματήσει η χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για τους Ρώσους.

“Βήμα βήμα, δυστυχώς, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και μεμονωμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιδεικνύουν μια απόλυτη έλλειψη λογικής”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Είπε πως οι ενέργειες της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία “λίγο απέχουν από την παραφροσύνη”, καθιστώντας πιθανό οι Βρυξέλλες να προχωρήσουν με μια απαγόρευση στο μέλλον.

“Βέβαια, τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να μείνουν χωρίς απάντηση”, είπε ο Πεσκόφ χωρίς να λέει πώς θα μπορούσε να απαντήσει η Ρωσία.

Σκανδιναβικές χώρες και χώρες της ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν σθεναρά μια απόλυτη απαγόρευση των τουριστικών θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους ως απάντηση στις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, λέγοντας πως τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι ένα προνόμιο, όχι δικαίωμα.

Όμως σημαντικές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία τάσσονται εναντίον των προτάσεων για περιορισμό στη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στους Ρώσους, λέγοντας πως ένα τέτοιο βήμα θα ήταν αντιπαραγωγικό, σύμφωνα με ένα κοινό υπόμνημα που είδε το Reuters.