Μόνο με έγκριση των θεσμών η διανομή των εσόδων από τις άδειες

Μόνο με έγκριση των θεσμών η διανομή των εσόδων από τις άδειες
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεναγείται στα έργα του νέου τμήματος Αρχαίας Κορίνθου-Κιάτου του οδικού άξονα «Ολυμπία Οδός» (Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Κιάτου, 16ο χλμ. στο ρεύμα Κορίνθου-Πατρών), Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα διατεθούν τα χρήματα της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών εκεί που ανήγγειλε η κυβέρνηση.

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να ανακοίνωσε τη διανομή των εσόδων μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες σε κοινωνικές πολιτικές, ξέχασε όμως να αναφέρει ότι τα έσοδα αυτά, όταν εισπραχθούν, θα προστεθούν στον “κουβά” των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο εάν υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα συνολικά στα έσοδα του 2016 θα μπορέσει να διανεμηθεί το 30% του υπερβάλλοντος ποσού.

Η κυβέρνηση θα εισπράξει μέσα στο 2016 τις δύο από τις τρεις δόσεις των 246 εκατ. ευρώ, δηλαδή 147,6 εκατ ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα θεωρηθούν έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Εάν στο τέλος του 2016, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι κατά, πχ 100 εκατ ευρώ, μόλις τα 30 εκατ. ευρώ θα μπορούν να διατεθούν ως κοινωνικό μέρισμα και μόνο με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Η πορεία των εσόδων είναι το κρίσιμο στοίχημα, καθώς η φορολογική κόπωση ήταν εμφανής τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

Ιδιαίτερα κρίσιμος είναι και ο Σεπτέμβριος, καθώς η διπλή υποχρέωση πληρωμής τόσο της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος όσο και της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ αναμένεται ότι:

1: θα δημιουργήσει πρόβλημα ακόμη και σε όσους θέλουν να πληρώσουν

2: θα στερήσει επιπλέον ρευστότητα από την αγορά, αφού οι φορολογούμενοι προσπαθώντας να ανταποκριθούν στην πληρωμή των φόρων θα περιορίσουν στο ελάχιστο οποιαδήποτε καταναλωτική ή άλλη δαπάνη.

Κατά συνέπεια, τίποτα δεν έχει κριθεί, πολλώ δε μάλλον η υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα και, φυσικά η διανομή του σε κοινωνικές δράσεις.