Μονομαχία «γιγάντων»: Oracle και Google στα δικαστήρια με κατηγορίες για παρακολούθηση χρηστών

Μονομαχία «γιγάντων»: Oracle και Google στα δικαστήρια με κατηγορίες για παρακολούθηση χρηστών
Photo:

Μια πολυετής διαμάχη περνά πλέον σε ένα νέο στάδιο: Τα προσωπικά δεδομένα.

 

Η πολυετής κόντρα της Oracle με την Google δεν δείχνει να καταλαγιάζει, περνώντας πλέον σε μια νέα φάση: αυτή της εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων.

Η Oracle εκκίνησε πρόσφατα τις δικαστικές διαδικασίες κατά της Google, κατηγορώντας την ότι ανιχνεύει όλες τις κινήσεις των χρηστών Android συσκευών. Μάλιστα, η εταιρεία έχει προσφύγει στις αρχές της Αυστραλίας για την υπόθεση, με τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές να συμβάλλουν στις έρευνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Oracle και οι αυστραλιανές αρχές, η Google είχε κρατήσει κρυφή μια λειτουργία η οποία έστελνε πληροφορίες για την τοποθεσία όσων είχαν συσκευές Android, ακόμη κι αν η υπηρεσία εντοπισμού ήταν κλειστή ή το κινητό δεν είχε καν τοποθετημένη κάρτα SIM.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους τον περασμένο Νοέμβριο, χωρίς όμως να υπάρχουν τότε περισσότερες πληροφορίες ή στοιχεία για το θέμα.

Η Oracle ήταν εκείνη που πρώτη απευθύνθηκε στις αρχές της Αυστραλίας και την αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού, στην οποία διαμαρτυρήθηκε για την διαφημιστική κυριαρχία της Google και του Facebook στο διαδίκτυο.

Google και Oracle βρίσκονται εδώ και χρόνια στα δικαστήρια, με την δεύτερη να κατηγορεί την πρώτη ότι χρησιμοποιεί παράνομα έναν δικό της κώδικα για το λογισμικό Android, και την Google να απαντά πως κάθε χρήστης έχει πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα του, τα οποία γνωρίζει ακριβώς εάν χρησιμοποιούνται ή όχι.

«Όπως έκανε και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις, έτσι και σε αυτή η Oracle δεν καταθέτει κανένα στοιχείο, και -με αφορμή το γεγονός ότι το επιχειρηματικό πεδίο της Oracle αφορά την εκμετάλλευση δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο- όλα αυτά τα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά», απαντά η Google στις κατηγορίες εναντίον της.