Moody’s: Αυτά είναι τα «θύματα» του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ

Moody’s: Αυτά είναι τα «θύματα» του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ
Photo: AFP

Οι επιδόσεις των αγορών τον τελευταίο μήνα είναι αποκαλυπτικές για το πώς πιστεύουν οι επενδυτές ότι θα εξελιγχθεί ο εμπορικός πόλεμος. 

Οι κινήσεις των δεικτών στις αγορές τον τελευταίο μήνα είναι άκρως αποκαλυπτικές για το πώς πιστεύουν οι επενδυτές ότι θα εξελιγχθεί ο εμπορικός πόλεμος. Σε ανάλυσή της η Moody’s συγκεντρώνει στοιχεία για τις επιδόσεις μετοχών και ομολόγων, τα οποία και θέλουν τις αγορές να πιστεύουν προς το παρόν ότι οι ΗΠΑ θα δεχθούν το μικρότερο πλήγμα.

Η αμερικανική οικονομία έχει αδιαμφισβήτητα ατού: Το εμπόριο καλύπτει μικρότερο μερίδιο της αμερικανικής οικονομικής δραστηρίοτητας από ό,τι στην Κίνα, τη Γερμανία και άλλες μεγάλες οικονομίες, ενώ οι ΗΠΑ εισάγουν πολύ περισσότερο από ό,τι εξάγουν. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παρουσιάζουν δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης αυτή την περίοδο τις καθιστούν λιγότερο ευάλωτες. Παρόλα αυτά, προειδοποιούν οι αναλυτές του οίκου, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να βγουν αλώβητες από τον πόλεμο. Τα αμερικανικά θύματα δεν θα είναι λίγα και δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Οι επιδόσεις των μεγάλων αγορών τον τελευταίο μήνα

Από τις 14 Ιουνίου έως και το κλείσιμο της 12ης Ιουλίου η αμερικανική αγορά μετοχών απέκρουσε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα εμπορικά πυρά από τις ευρωπαϊκές και τις ασιατικές. Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 εμφανίζεται σε αυτό το διάστημα σχεδόν αμετάβλητος. Στην ίδια περίοδο ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη έχει κάνει «βουτιά» 6,8%, ο Kospi στην Κορέα έχει σημειώσει πτώση 5,7%, ο γερμανικός DAX εμφανίζει απώλειες 4,7% και ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 έχει υποχωρήσει 2,4%.

Η εικόνα είναι απογοητευτική και για τις συνολικές επιδόσεις από τις αρχές του έτους. Ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη έχει υπχωρήσει 14,2%, ο κορεατικός Kospi εμφανίζει απώλειες 9,4%, ο γερμανικός DAX 3,3% και ο Nikkei είναι στο -2,5%. Αντιθέτως ο S&P 500, o πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς, εμφανίζει κέρδη 4,6% από τις αρχές του έτους.

Τα μηνύματα της αγοράς ομολόγων

Οι ανησυχίες για τον αντικτυπο του εμπορικού πολέμου είναι φανερές και στην αγορά ομολόγων. Έως πρόσφατα τα αμερικανικά δέχονταν ισχυρότερες πιέσεις και ειδικά οι λεγόμενοι τίτλοι υψηλού ρίσκου. Η τάση αντιστράφηκε τον τελευταίο μήνα. Το spread των ευρωπαϊκών ομολόγων υψηλού ρίσκου έχει αυξηθεί από τις 14 Ιουνίου σε μεγαλύτερο βαθμό από ο,τι εκείνο των αμερικανικών. Συγκεκριμένα έχει διευρυνθεί κατά 22 μονάδες βάσης στις 416 μονάδες βάσης, ενώ του αμερικανικού είναι στις 385 μονάδες.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το χάσμα ανάμεσα στην απόδοση των δεκατών ομολόγων αναφοράς ΗΠΑ και Γερμανίας είναι το μεγαλύτερο από το 1987. Η απόδοση του δεκαετούς Bund διαμορφώνεται τον Ιούλιο κατά μέσο όρο στο 0,3%, ενώ του αμερικανικού (αν και ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες) είναι στο 2,85%. Υπενθυμίζεται πως την περιόδο 1999-2000 όταν το δολάριο επιδιδόταν σε ράλι έναντι του ευρώ, το spread των δύο ομολόγων ήταν κατά μέσο όρο μόλις στις 95 μονάδες βάσης. Στο απόγειό του είχε φτάσει τον Ιανουάριο του 2000, στις 116 μονάδες βάσης και πάλι πολύ μακριά από τα σημερινά επίπεδα.

Όσο και εάν οι επενδυτές φοβούνται επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, τα γερμανικά ομόλογα παραμένουν καταφύγιο.