Moody’s: Γιατί ωφελεί τις τράπεζες το νέο πλαίσιο α’ κατοικίας

Moody’s: Γιατί ωφελεί τις τράπεζες το νέο πλαίσιο α’ κατοικίας
Photo: AFP
Εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ και εξόφληση δανείων του ΔΝΤ περιμένει ο οίκος αξιολόγησης. Αναμένει ευκολότερη αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών στη στεγαστική πίστη. Αυξημένη η επενδυτική «όρεξη» για ελληνικά assets μετά τον μηδενισμό του ELA.

Την εκτίμηση ότι οι δανειστές θα αποδεσμεύσουν το περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τα μέτρα εξυπηρέτησης χρέους διατυπώνει η Moody’s σε σημερινή της ανάλυση.

Επισημαίνει δε ότι μπορεί να δοθεί και το «πράσινο φως» για την εξόφληση τμήματος από τα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ που οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ, προσφέροντας την εξαίρεση από την υποχρέωση να πληρωθεί κατ’ αναλογία ο EFSF, κάτι που έγινε παλαιότερα στην περίπτωση της Ιρλανδίας και την Πορτογαλίας.

Αμφότερα τα βήματα θα τονώσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης.

Σε ότι αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θεωρεί ότι είναι πιστωτικά θετικό για τις ελληνικές τράπεζες καθώς θα τονώσει τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει θα επωφεληθούν από το αναθεωρημένο πλαίσιο προστασίας γιατί είναι πιο αυστηρά τα κριτήρια επιλογής και περιορίζουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Όπως σημειώνει, τα στεγαστικά είναι η κατηγορία δανείων με την καλύτερη απόδοση στην χώρα, με τα NPEs σε αυτή την κατηγορία σε χαμηλότερο ποσοστό απ’ ότι σε άλλους τύπους δανείων.

Ωστόσο την ίδια στιγμή αποτελούν το 1/3 του συνόλου των προβληματικών δανείων και είναι τα πλέον δύσκολα σε αντιμετώπιση δεδομένου ότι το 31% των δανειοληπτών έχουν αιτηθεί προστασία υπό το νόμο Κατσέλη.

Με τον τρόπο αυτό προστάτευσαν την πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό, ενώ οι υποθέσεις θα παραμείνουν για χρόνια σε αναμονή μέχρι να φτάσουν στο ακροατήριο. Ταυτόχρονα όμως, οι τράπεζες έχουν μηδενική έως ελάχιστη επιρροή σε αυτές τις υποθέσεις, πολλές από τις οποίες, γράφει η Moody’s, αφορούν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αυτή η κατάσταση οδήγησε και σε αναθεώρηση του πλαισίου, συμπληρώνει.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ο νέος νόμος να αποθαρρύνει στρατηγικούς κακοπληρωτές και να ενισχύσει την ικανότητα των τραπεζών να πιέσουν για αναδιάρθρωση δανείων που κατέχουν δανειολήπτες με ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους τους. Επιπλέον, για περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα στην αποπληρωμή το δημόσιο θα βοηθήσει προκειμένου οι συγκεκριμένες αναδιαρθρώσεις να είναι βιώσιμες.

Ο ELA

Σε διαφορετική έκθεσή της, η Moody’s αναφέρεται στην ολική εξόφληση του δανεισμού μέσω του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA). Εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει την προσπάθεια διαφοροποίησης του μείγματος χρηματοδότησης.

Χωρίς την εξάρτηση του ELA και δεδομένης της βιώσιμης βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας, οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα προσελκύσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από επενδυτές μη εξασφαλισμένων ομολόγων. Κάτι ανάλογο θυμίζει, έγινε το 2014, όταν ο κλάδος επανέκτησε την πρόσβαση στις μη εξασφαλισμένες αγορές κεφαλαίου έχοντας και τότε εξοφλήσει πλήρως τον ELA. Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω προσέλκυση καταθέσεων.

Η όρεξη ξένων τραπεζών για ελληνικό ενεργητικό σταδιακά αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια. Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σταδιακά άρχισαν να εκδίδουν «καλυμμένα» ομόλογα ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για να εξοφλήσουν τον ELA. Οι αντισυμβαλλόμενοι δε, τώρα αποδέχονται μεγαλύτερο εύρος ελληνικών collateral για αυτές τις συναλλαγές repos και σε χαμηλότερο κόστος απ’ ότι προηγουμένως.

Με τον ELA να έχει εξοφληθεί η περαιτέρω βελτίωση του χρηματοδοτικού προφίλ εξαρτάται από την επιστροφή ιδιωτικών καταθέσεων στο σύστημα.