Moody’s: Ισχυρή απόδοση η Ελλάδα, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

Moody’s: Ισχυρή απόδοση η Ελλάδα, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν
epa02822243 A sign out side the New York offices of Moody's Corporation in New York, New York, USA, 13 July 2011. Moody's announced on 12 July that it was downgrading Ireland's sovereign debt to 'junk' status. Moody's Corporation is the holding company for Moody's Analytics and Moody's Investors Service, a credit rating agency which performs international financial research and analysis on commercial and government entities. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισχυρή είναι η απόδοση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε με report της στις 22 Ιουλίου ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, ωστόσο η ανησυχία για την ύπαρξη καθοδικών κινδύνων παραμένει λόγω της ευρείας διασποράς της παράλλαξης Δέλτα, η οποία γεννά αβεβαιότητα – ειδικά για τον ευπαθή κλάδο του Τουρισμού.

Ειδικότερα, στην ανάλυσή του, που αφορούσε την Ευρωζώνη συνολικά, η Moody’s υποστήριξε ότι στις νότιες χώρες, το έλλειμμα μπορεί να ξεφύγει εξαιτίας της εξάρτησής τους από τον Τουρισμό, αλλά και από μεγάλο μέγεθος τομέων όπως τα Τρόφιμα και η Ξενοδοχία. Η ισχυρή απόδοση της Ελλάδας δεν αλλάζει την κατάσταση, καθώς η χώρα οφείλει την επιτυχία της στους τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών, όχι στους τομείς που σχετίζονται με τον Τουρισμό – ο οποίος προ κορωνοϊού συνεισέφερε με 26% στο ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο έχει πέσει πλέον στο 6%, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Σημειώνεται, δε, πως οι Κατασκευές και η Μεταποίηση δεν έχουν ισχυρό αντίκτυπο. Τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά και οι τηλεπικοινωνίες βρίσκονται ήδη πάνω από το προπανδημικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό ρόλο θα παίξει η στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με περίπου το 40%-50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και περίπου το 40% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.  

Ευρωζώνη: Λίγο πάνω από +3% το ΑΕΠ το 2021  

Παράλληλα, σύμφωνα με τoν αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι δυσκολίες της οικονομίας της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 πλησιάζουν στο τέλος τους.

Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία από τον Απρίλιο.

Το μεγαλύτερο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι πόσο γρήγορα το μπλοκ θα ανακτήσει την προ πανδημική του δυναμική, και όχι εάν θα αυξηθεί ή θα συρρικνωθεί σε ένα δεδομένο τρίμηνο.

Η απάντηση μπορεί να συγκεντρωθεί εξετάζοντας το πού βρίσκεται κάθε σημαντικός τομέας της οικονομίας σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ ήταν 5,1% χαμηλότερο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Σύμφωνα με τη Moody’s, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα αυξηθεί ελαφρώς πάνω από 3% μεταξύ του πρώτου και του τρίτου τριμήνου του 2021.

Δεδομένου ότι το β’ τρίμηνο του 2021 εξακολούθησε να υφίσταται τις συνέπειες της πανδημίας, η ανάκαμψη θα λάβει χώρα κυρίως το τρίτο τρίμηνο, κατά το οποίο το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα αύξηση 1,8% (μη ετήσια).

Το τέταρτο τρίμηνο εξακολουθεί να είναι πιθανό να υπάρξει ταχεία ανάπτυξη, θέτοντας την παραγωγή σε επίπεδα προ πανδημίας έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάκαμψη, ο ρυθμός ανάπτυξης θα μετριαστεί κάπως, αλλά θα συνεχιστεί χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο, η οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι πιθανό να μην ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η γενναία δημοσιονομική ώθηση έδωσε «γερή» ώθηση.