Moody’s: Ο ευρωπαϊκός Νότος επέδειξε αντοχές εν μέσω κορωνοϊού, παρά το πλήγμα στον τουρισμό

Moody’s: Ο ευρωπαϊκός Νότος επέδειξε αντοχές εν μέσω κορωνοϊού, παρά το πλήγμα στον τουρισμό
epa02822243 A sign out side the New York offices of Moody's Corporation in New York, New York, USA, 13 July 2011. Moody's announced on 12 July that it was downgrading Ireland's sovereign debt to 'junk' status. Moody's Corporation is the holding company for Moody's Analytics and Moody's Investors Service, a credit rating agency which performs international financial research and analysis on commercial and government entities. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ο τουρισμός διεθνώς θα αργήσει να ανακάμψει, ωστόσο τα μέτρα που λαμβάνουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών θα περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας», αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

Ο τουρισμός των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο τα πιστωτικά προφίλ των εν λόγω χωρών αποδεικνύεται ότι έχουν επιδείξει αντοχές. Τα ανωτέρω επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s, σε νέα έκθεσή του, η οποία επικεντρώνεται αποκλειστικά στην κατάσταση των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου, σε άμεση συνάρτηση με τα προβλήματα του τουριστικού κλάδου.

«Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι οι πιο εκτεθειμένες στη βουτιά του τουριστικού κλάδου – η οποία πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο από το καλοκαίρι του 2020 – αλλά τα πιστωτικά τους προφίλ έχουν επιδείξει αντοχές», υποστηρίζουν οι αναλυτές του οίκου.

Οι αξιολογήσεις του ευρωπαϊκού Νότου

Οι χώρες που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα – από πλευράς τουρισμού – στην Ευρώπη είναι οι εξής:

Κροατία (αξιολόγηση Ba2, θετικό outlook)

Ελλάδα (αξιολόγηση B1, σταθερό outlook)

Πορτογαλία (αξιολόγηση Baa3, θετικό outlook)

Μάλτα (αξιολόγηση A2, σταθερό outlook)

Ισπανία (αξιολόγηση Baa1, σταθερό outlook)

Κύπρος (αξιολόγηση Ba2, θετικό outlook)

Ιταλία (αξιολόγηση Baa3, σταθερό outlook)

Η επόμενη μέρα

«Καθώς το σοκ της πανδημίας επέφερε ένα μεγάλο πλήγμα στις εν λόγω χώρες – σε όρους απασχόλησης, κρατικού χρέους και ανάπτυξης, τελικά κατόρθωσαν να διατηρήσουν την πιστωτική τους ισχύ που είχαν χτίσει τα προηγούμενα χρόνια, μετά την ανάταξή τους από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους», υποστηρίζουν οι αναλυτές της Moody’s.

«Η ανησυχία των τουριστών για θέματα υγείας και ασφάλειας, τα διάφορα περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ ανά χώρα και η ύφεση που προκάλεσε η πανδημία αυξάνουν την πιθανότητα πως το τρέχον πλήγμα του κλάδου του τουρισμού θα διαρκέσει και μετά το πέρας του καλοκαιριού», προβλέπει η Sarah Carlson, αντιπρόεδρος της Moody’s και μια εκ των συντακτών της εν λόγω έκθεσης.

Σύμφωνα πάντα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η δυσκολία που αντιμετωπίζουν ως προς την κοινωνική αποστασιοποίηση οι αεροπορικές εταιρείες θα αυξήσει τους κινδύνους για τις χώρες που εξαρτώνται από τις αερομεταφορές για τη μετάβαση του τουριστικού ρεύματος σε εκείνες. Στον αντίποδα, οι χώρες που προσφέρουν εύκολα οδική πρόσβαση στους τουρίστες θα περιορίσουν τους κινδύνους.

«Ο τουρισμός διεθνώς θα αργήσει να ανακάμψει, ωστόσο τα μέτρα που λαμβάνουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών θα περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας», καταλήγει ο οίκος Moody’s.