Moody’s: “Πιστωτικά θετική η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας”

Moody’s: “Πιστωτικά θετική η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας”
epa02822243 A sign out side the New York offices of Moody's Corporation in New York, New York, USA, 13 July 2011. Moody's announced on 12 July that it was downgrading Ireland's sovereign debt to 'junk' status. Moody's Corporation is the holding company for Moody's Analytics and Moody's Investors Service, a credit rating agency which performs international financial research and analysis on commercial and government entities. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όσα ανέφερε ο διεθνής οίκος για το εκλογικό αποτέλεσμα και τις προοπτικές της οικονομίας.

Με “θετικό μάτι” για την οικονομική πορεία της Ελλάδας, είδε η Moody’s το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody’s:

«Η εκλογική νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι, κατά την άποψή μας, πιστωτικά θετική διότι ανοίγει τον δρόμο για μια ακόμη τετραετία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.

Συγκεκριμένα, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας, θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη. Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η διατήρηση της τρέχουσας δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βοηθούμενη από τις προοπτικές σταθερά υψηλότερης ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το βάρος του χρέους της γενικής κυβέρνησης να μειώνεται σε λιγότερο από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% που καταγράφηκε στο τέλος του 2022. Παρόλο που ο δείκτης χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλός για τις επόμενες δεκαετίες, το βάρος του χρέους έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο, χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων της ζώνης του ευρώ και την εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους που έχουν παράσχει οι πιστωτές της στη ζώνη του ευρώ από το 2017. Οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως ποσοστό των δημόσιων εσόδων -ο προτιμώμενος δείκτης μας για να μετρήσουμε την οικονομική δυνατότητα του βάρους του χρέους- είναι χαμηλές και θα παραμείνουν έτσι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και η επιστροφή σε τακτικές εκδόσεις στις κεφαλαιαγορές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: