Moody’s: Πιστωτικά θετικό το Tier II της Πειραιώς

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το Tier II της Πειραιώς
epa02822243 A sign out side the New York offices of Moody's Corporation in New York, New York, USA, 13 July 2011. Moody's announced on 12 July that it was downgrading Ireland's sovereign debt to 'junk' status. Moody's Corporation is the holding company for Moody's Analytics and Moody's Investors Service, a credit rating agency which performs international financial research and analysis on commercial and government entities. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περί τις 110 μονάδες βάσης προσθέτει η έκδοση στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, επιτρέποντας να προχωρήσει ο σχεδιασμός για εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs. Οι δυο τιτλοποιήσεις και η διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης.

Η έκδοση του Tier II από την Πειραιώς είναι μέρος του σχεδίου για σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων σημειώνει η Moodys σε έκθεσή της. Είναι πιστωτικά θετική εξέλιξη, καθώς στηρίζει την κεφαλαιακή επάρκεια, προσθέτοντας περίπου 110 μονάδες βάσης στον αντίστοιχο δείκτη (CAR) και ανοίγει το δρόμο να εκπληρωθεί το στρατηγικό πλάνο για σημαντική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) το 2020 μέσω τιτλοποιήσεων, οι οποίες θα έχουν αρνητική επίδραση στα κεφάλαια. Παράλληλα, όπως σημειώνει, ο οίκος, διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης.

Στην ανάλυση σημειώνεται ότι η Πειραιώς παρουσίασε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019 pro forma CAR 16%, λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενη πώληση NPEs και την συμφωνία με την Intrum Hellas. Η Moody’s τώρα υπολογίζει ότι ο νέος δείκτης pro forma CAR έχει αυξηθεί στο 17,1%, έναντι απαίτησης για το 2020, σύμφωνα με την διαδικασία αξιολόγησης των ρυθμιστικών αρχών (SREP) για 14,25%.

Η έκδοση του ομολόγου ακολουθεί την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής της τράπεζας για να μειώσει τα προβληματικά δάνεια. Το Tier II θα μετριάσει τις συνέπειες στην κεφαλαιακή θέση με βάση το αναθεωρημένο σχέδιο, το οποίο θα περικόψει τον δείκτη CAR κατά περίπου 180 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της Πειραιώς, θα περιορίσει τα NPEs μέσω δυο μεγάλων τιτλοποιήσεων το 2020 που συνολικά φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το προηγούμενο πλάνο η μείωση των NPEs επιταχύνεται με στόχο να είναι κάτω από 8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022.

Η Moody’s περιγράφει το σχέδιο των δυο τιτλοποιήσεων και την πρόθεση της τράπεζας να αξιοποιήσει το σχέδιο Ηρακλής. Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τα senior ομόλογα που θα εκδοθούν τα οποία θα διακρατήσει η Πειραιώς. Η τελευταία σκοπεύει να κάνει αίτηση για κρατικές εγγυήσεις στα senior ομόλογα, τα οποία θα αναγνωριστούν ως εξυπηρετούμενα δάνεια και πιθανότατα, εκτιμά η Moody’s, θα θεωρηθούν «μηδενικού ρίσκου».

Η έκδοση του Tier II διαφοροποιεί επίσης τις πηγές χρηματοδότησης της Πειραιώς από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων χωρίς εξασφάλιση, πέρα από τις καταθέσεις, την χρηματοδότηση της ΕΚΤ και τις συναλλαγές στη διατραπεζική. Επιπλέον, μειώνει την εξάρτηση από το δανεισμό με εξασφαλίσεις, ο οποίος απαιτεί δέσμευση ενεργητικού, βελτιώνοντας το συνολικό προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας. Οι καταθέσεις της Πειραιώς ήταν 5,2% υψηλότερες τον Σεπτέμβριο του 2019 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, χάρις στην συνολική βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, η Moody’s επισημαίνει ότι η Πειραιώς ήταν η πρώτη που εξέδωσε ομόλογο Tier II, καθώς και το ότι η τελευταία έκδοση φέρει κουπόνι 5,5% έναντι 9,75% της πρώτης.