Moody’s: Πρόσκαιρο το «σοκ» από την πανδημία στην Ελλάδα – Τι βλέπει ο επενδυτικός οίκος για την ανάκαμψη

Moody’s: Πρόσκαιρο το «σοκ» από την πανδημία στην Ελλάδα – Τι βλέπει ο επενδυτικός οίκος για την ανάκαμψη
epa02822243 A sign out side the New York offices of Moody's Corporation in New York, New York, USA, 13 July 2011. Moody's announced on 12 July that it was downgrading Ireland's sovereign debt to 'junk' status. Moody's Corporation is the holding company for Moody's Analytics and Moody's Investors Service, a credit rating agency which performs international financial research and analysis on commercial and government entities. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού να ανέκοψε τη διαδικασία βελτίωσης στην οποία βρισκόταν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, αλλά όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου Moody’sτο σοκ από την πανδημία αναμένεται να είναι πρόσκαιρο για την Ελλάδα, καθώς η χώρα βρισκόταν σε τροχιά βελτίωσης.

Ο οίκος, που αξιολογεί την Ελλάδα με B1 και σταθερό outlook, υποστηρίζει πως, πράγματι, τα τελευταία χρόνια, η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είχε βελτιωθεί, ενώ η κυβέρνηση που ανέλαβε τη διακυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019 πραγματοποίησε ένα δυνατό ξεκίνημα, με τις φιλοαναπτυξιακές πολιτικές που εξήγγειλε.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο οίκος, οι κυβερνήσεις που κρίνονται επιτυχημένες, πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσουν μια συνετή δημοσιονομική στάση για τα χρόνια που έρχονται, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους τους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα και ενισχύουν το μέτωπο των επενδύσεων. Παράλληλα, όμως κρίνεται επιτακτική η ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας σε σταθερά/βιώσιμα επίπεδα. Θετικά στο κλίμα θα μπορούσε να λειτουργήσει και η βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στον αντίποδα, ο οίκος θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, εάν διαπιστώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση παραιτείται των δεσμεύσεών της από την κατεύθυνση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί ή αν αυξηθούν οι εντάσεις μεταξύ της Αθήνας και των Θεσμών για τον οποιονδήποτε λόγο.