Moody’s: Σε βιώσιμο μονοπάτι εισέρχεται το ελληνικό χρέος

Moody’s: Σε βιώσιμο μονοπάτι εισέρχεται το ελληνικό χρέος

«Σημαντικό ορόσημο» η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, τονίζοντας πως ανοίγει πλέον ο δρόμος για τις αγορές.

Το Eurogroup προσέφερε στην χώρα σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση χρέους που εξασφαλίζει ότι η χώρα έχει πολύ μέτριες ανάγκες αναχρηματοδότησης τα επόμενα δέκα χρόνια, σημειώνει ο Moody’s.

Με τη συμφωνία, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει να ανοίξει ο δρόμος προς τις αγορές καθώς και να έχει η χώρα μία υγιή χρηματοδότησης, με διατηρήσιμο τρόπο από τις αγορές. «Θεωρούμε το πακέτο σημαντικό ορόσημο στην συνεχιζόμενη ανάκαμψη από την βαθιά κρίση κυβερνητικού χρέους, οικονομίας και τραπεζών.

Η χώρα θα έχει μία πολύ πιο στενή επιτήρηση από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που βγήκαν από πρόγραμμα, και αυτό προσφέρει περισσότερη εξασφάλιση ότι οι αρχές θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και την δημοσιονομική πειθαρχία. Παράλληλα, οι πιστωτές επιβεβαίωσαν την δέσμευση να στηρίξουν την Ελλάδα, με τη μορφή επιπρόσθετου reprofiling μετά το 2032, αν αυτό απαιτηθεί. Θυμίζει ότι το βασικό μέρος της συμφωνίας στο Eurogroup αφορά την δεκαετή επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων του β’ προγράμματος, δηλαδή τα δάνεια του EFSF που συνολικά ανέρχονται σε 130,9 δισ. ευρώ.

Ακόμη, η χώρα προχωρά στη δημιουργία σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας, εξασφαλίζοντας πως δεν χρειάζεται να βγαίνει στις αγορές όταν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις, ενώ θα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο αναμένονταν, 24,1 δισ. ευρώ (10% του προβλεπόμενου για το 2018 ΑΕΠ), καλύπτοντας τις ανάγκες για σχεδόν δυο χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος.

Επιπλέον, ο οίκος υποστηρίζει πως η ενισχυμένη εποπτεία εξασφαλίζει ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις δεν θα αναστρέψουν προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. Σημειώνεται, ότι υπάρχουν δυο ακόμα μικρότερες ρυθμίσεις στο χρέος, η επιστροφή των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και η ακύρωση της αύξησης επιτοκίων σε μια από τις σειρές ομολόγων του EFSF. Πρόκειται για ρυθμίσεις που σχετίζονται με όρους και εξαρτώνται από την ολοκλήρωση σειράς μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια, με τους οποίους οι πιστωτές πιστεύουν ότι θα προσφερθεί περαιτέρω κίνητρο στην Ελλάδα να παραμείνει εντός τροχιάς.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν θα μετέχει στο πρόγραμμα, αλλά θα μείνει τεχνικός σύμβουλος, κάτι που θα καθησυχάσει τις πιστώτριες χώρες. Αν και η πρόταση να συνδεθεί το χρέος με την ανάπτυξη δεν είναι στη συμφωνία, οι πιστωτές ξεκάθαρα δεσμεύτηκαν να εξετάσουν περαιτέρω reprofilling αν χρειάζεται μετά το 2032.

Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί με το υφιστάμενο πακέτο πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το χρέος της Ελλάδας είναι σε βιώσιμο μονοπάτι, καταλήγει ο οίκος.