Μorgan Stanley: «Αντίο», gig economy, έρχεται η multi-earner εποχή – Πώς αλλάζει η αγορά εργασίας

Μorgan Stanley: «Αντίο», gig economy, έρχεται η multi-earner εποχή – Πώς αλλάζει η αγορά εργασίας
epa03276372 (FILE) A file photo dated 21 April 2010 of a sign at Morgan Stanley offices in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 50146803 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η «gig economy» εξελίσσεται σε μια οικονομία πολλαπλών κερδών (πολυκερδοσκοπική οικονομία), που βασίζεται σε πλατφόρμες οι οποίες διευκολύνουν τα άτομα να έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό

Οι ιστορίες σχετικά με YouTubers και αστέρες του TikTok που κερδίζουν οκταψήφια εισοδήματα κάνοντας βίντεο μπορεί να ακούγονται τραβηγμένες από τα μαλλιά, αλλά είναι ενδεικτικές μιας αναδυόμενης εποχής: της  multi-earner era.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η νέα τάση, μια εξέλιξη της gig economy, σχετίζεται και επικεντρώνεται σε πλατφόρμες —από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα παιχνίδια, έως τις κοινές μετακινήσεις και τις ενοικιάσεις δωματίων για διακοπές— που προσφέρουν ευκαιρίες τόσο σε ελεύθερους επαγγελματίες όσο και σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης για να κερδίσουν χρήματα εκτός της παραδοσιακής απασχόλησής τους.

Η τάση έχει επίσης αντίκτυπο για τους εργοδότες, την οικονομία και τους επενδυτές. «Καθώς οι άνθρωποι αμφισβητούν το status quo της εταιρικής απασχόλησης αξιοποιώντας νέες ροές εισοδήματος που δεν υπήρχαν προηγουμένως, η multi-earner εποχή μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των εργοδοτών να προσλαμβάνουν και να διατηρούν εργαζομένους», λέει η Έλεν Ζέντνερ, οικονομολόγος της Morgan Stanley.

Η Covid άλλαξε την οικονομική ζωή…

Όπως συμβαίνει με πολλές πρόσφατες μεγάλες τάσεις, η Covid-19 διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην επιτάχυνση της εποχής multi-earner. «Η πλήξη και η ανάγκη ώθησαν τους εργαζόμενους να βρουν νέους τρόπους να παραγάγουν έσοδα», λέει ο Έντουαρντ Στάνλεϊ, Επικεφαλής Θεματικής Έρευνας στην Ευρώπη. «Τώρα, η ανάγκη ως έννοια έχει αντικατασταθεί από την ευκαιρία».

Σε αντίθεση με την έναρξη μιας επιχείρησης, τα κόστη είναι λιγοστά και σπάνια υπάρχει κίνδυνος για την κύρια πηγή εισοδήματος.Στην πραγματικότητα, εργαζόμενοι όλων των στρωμάτων και των εισοδηματικών επιπέδων συμμετέχουν πλέον στην πολυκερδοσκοπική οικονομία. 

Η Gen Z έχει νοοτροπία… πολλαπλών κερδών

Η  πολυκερδοσκοπική οικονομία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νεότερους εργαζόμενους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την AlphaWise, το ιδιόκτητο σκέλος έρευνας και δεδομένων της Morgan Stanley Research, η Gen Z (που αντιπροσωπεύει άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012) κερδίζει περισσότερα ανά μήνα από την πολυκερδοσκοπική οικονομία από οποιαδήποτε άλλη ομάδα – περίπου 300 δολ. έως 700 δολ. το μήνα, ανάλογα με την πλατφόρμα.

«Αναμένουμε ότι η μερίδα του λέοντος του εισοδήματος πολλαπλών κερδών θα συγκεντρωθεί στα χέρια του Gen Z και του διαδόχου της,της Gen Alpha, την επόμενη δεκαετία», λέει η Morgan Stanley.

Μια ματιά στο οικοσύστημα X-to-Earn

Δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι που μπορούν να επωφεληθούν από την πολυκερδοσκοπική οικονομία. Είναι, επίσης, ένα αναδυόμενο επενδυτικό θέμα που μπορεί να «διαταράξει» τις παραδοσιακές βιομηχανίες.

«Από την άποψη της επένδυσης, οι καμπύλες υιοθέτησης των καταναλωτών επιταχύνονται προς ή ξεπερνούν το κρίσιμο επίπεδο του 20%», λέει η Morgan Stanley. «Σε αυτό το όριο, η ιστορία μας λέει ότι οι επενδυτές τείνουν να επωφελούνται τόσο από την ανάπτυξη όσο και από την κερδοφορία, και όχι από το ένα ή το άλλο».

Μέσα σε αυτές τις ομάδες, η Morgan Stanley Research εντόπισε κλάδους X-to-Earn που διαθέτουν αξιοπιστία, σταθερότητα και υποδομή, επιτρέποντας στους ανθρώπους να κερδίζουν χρήματα: 

-Πλατφόρμες παραγωγής κερδών που περιλαμβάνουν τα πάντα: από αναρτήσεις σε YouTube και TikTok, μέχρι πρωτότυπη μουσική, τέχνη και πολλά άλλα. 

-Πλατφόρμες πώλησης, που αντιπροσωπεύουν δύο κατηγορίες: έμποροι που πωλούν ή μεταπωλούν προϊόντα και μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πλατφόρμες για τη λειτουργία ή την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους.

-Πλατφόρμες παράδοσης, που εστιάζουν σε πράγματα όπως delivery φαγητού σε πακέτο και άλλα βασικά προϊόντα.

-Πλατφόρμες rent-to-earn, που διευκολύνουν τους ιδιοκτήτες να νοικιάσουν τα καταλύματα.

-Πλατφόρμες Invest-to-earn, που αντιπροσωπεύουν δύο κατηγορίες: τις παραδοσιακές και τις κρυπτογραφικές επενδύσεις.

-Πλατφόρμες παιχνιδιού για κέρδος, γνωστές και ως P2E, που έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα, εν μέρει λόγω απόλαυσης, αλλά κυρίως επειδή οι παίκτες ανταμείβονται σε μια ποικιλία από διακριτικά κρυπτονομισμάτων για τη συμμετοχή τους.

Αντίκτυπος στους εργοδότες

Η πολυκερδοσκοπική οικονομία μπορεί να έχει επίπτωση στους εργοδότες, αφού οι εργαζόμενοι επιλέγουν να επικεντρωθούν στη δημιουργία εισοδήματος από πολλαπλές ροές εισοδήματος αντί να αναλάβουν μια εργασία με ένα μόνο εισόδημα.

«Η πολυκερδοσκοπική οικονομία αναμένεται να δυσκολέψει πολύ την εύρεση εργαζομένων, ενώ θα δυσκολέψει και τη διατήρησή τους, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν περισσότερες επιλογές για εισόδημα από πριν», λέει ο αμερικανός οικονομολόγος Τζούλιαν Ρίτσερς. Τούτου λεχθέντος, οι υψηλότεροι μισθοί μπορεί καταστούν ένα πρόσθετο εργαλείο για να γίνει η τυπική απασχόληση ελκυστική σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις.

Σημειώνεται πως κατά μέσο όρο το 40% των ατόμων που κερδίζουν σε όλες τις κατηγορίες X-to-Earn υποστήριξαν ότι φιλοδοξούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους τους επόμενους έξι μήνες.